default-image

Τσίπρας: "Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι"

Κρήτη
Τσίπρας: "Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα το πιστόλι θα βγει από τον κρόταφο και θα μπει στο θηκάρι. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος, τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, και τα μεγάλα συμφέροντα», τόνισε από τα Χανιά, όπου βρέθηκε στην αυλαία της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη. Και εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το να ξεπεράσουμε την κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».

Μιλώντας σε δημάρχους των Χανίων, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, έστειλε μήνυμα στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι κεντρική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πάνε χέρι-χέρι για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου. Υπογράμμισε την ανάγκη της οικοδόμησης μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση, πέρα από κομματικές λογικές.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο πακέτο Γιούνκερ των 35 εκατομμυρίων, σημειώνοντας ότι βασικό μέρος του προγράμματος πρέπει να κατευθυνθεί σε μικρά και μεσαία έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, τόνισε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους και στο τέλος της περιόδου η Πολιτεία να έρχεται να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεών τους.

Στο Καστέλι

Μιλώντας το μεσημέρι στο Καστέλι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα βάλει τέλος στα σενάρια της αριστερής παρένθεσης, που όπως είπε καλλιεργούνται εντός και εκτός χώρας.

Ο τέως πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά του προέδρου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και κατά των 30 βουλευτών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλο μέρος της ομιλίας του επικεντρώθηκε στην παρουσίαση ενός πλαισίου για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου.

«Εμείς δε φοβόμαστε το λαό, θέλουμε να μας κρίνει ο λαός», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «πηγαίνουμε στην κάλπη με αυτοπεποίθηση ότι ο λαός έχει και γνώση και αισθητήριο να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια δε θα σταματήσει εδώ γιατί κάποιοι σχεδίασαν την παρένθεση για να φέρουν το παλιό στην εξουσία».

Ο κ Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρχει στη χώρα ένας δημιουργικός, όπως είπε, σχεδιασμός. «Πρέπει να κάνουμε την επανάσταση των αυτονόητων, τα αυτονόητα πράξη», επισήμανε.

Από τα Χανιά ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε στο δίλημμα των εκλογών βάζοντας το ερώτημα γιατί πάμε ξανά στις κάλπες και πιο είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

«Θέλω να πω ειλικρινά, από την πρώτη στιγμή το κατάλαβα, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα και εγώ και οι συνεργάτες μου σε μια απολύτως ετεροβαρή σχέση δυνάμεων, που βρεθήκαμε αντιμέτωποι σε αυτή τη σύγκρουση που κάναμε με την ομάδα διαπραγμάτευσης. Υπήρχε ένα σχέδιο. Αφού έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την ορμή, τον πόθο, την αγωνία του λαού για μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο μας, άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν σχεδιάζοντας την αριστερή παρένθεση.

Κάνανε το παν να την πετύχουν μέσα στους δύο πρώτους μήνες, θέλοντας να οδηγήσουν σε χρηματοπιστωτική ασφυξία τη χώρα και το επιχείρησαν. Κλείσανε τις κάνουλες χρηματοδότησης της χώρας.

Δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε από τις 20 Φεβρουαρίου να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο», είπε ο κ Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι διαπραγματευόμενοι σκληρά για τα δίκαια του λαού μας».

Και ο Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: «Και ό,τι δεν κατάφεραν με την έλλειψη ρευστότητας, με τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, ό,τι δεν κατάφεραν αργότερα όταν μας έκλεισαν τις τράπεζες, ότι δεν κατάφεραν αργότερα όταν μας είχαν στήσει την παγίδα για να μας διώξουν από την ευρωζώνη και να μας οδηγήσουν σε κατάρρευση των τραπεζών, προσπαθούν να το καταφέρουν τώρα αυτή τη φορά και με τη βοήθεια των εσωτερικών μας αδυναμιών. Τα κάστρα λένε πέφτουν από μέσα. Και πράγματι το εγχείρημα της αριστερής παρένθεσης, που δεν κατάφεραν να το υλοποιήσουν επτά μήνες που σταθήκαμε όρθιοι, επιχειρούν τώρα να το υλοποιήσουν μετά την απόφαση 30 αριστερών βουλευτών να ρίξουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας».

Από την Κίσσαμο ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλημμα αν θα πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει πίσω σε αυτούς που, όπως είπε, επί 40 χρόνια δημιούργησαν ελλείμματα και χρέη και τα φόρτωσαν στις πλάτες του λαού.

Μίλησε για προσπάθεια παλινόρθωσης του παλιού, την προσπάθεια, όπως είπε, να βάλουν όλους στο ίδιο τσουβάλι και τόνισε: «Και βλέπω και τον υπηρεσιακό αρχηγό της Ν.Δ., τον κ. Μεϊμαράκη, πότε να βγαίνει και να με κατηγορεί ότι θέλω να κλέψω την ψήφο του ελληνικού λαού για να παραμείνω στην εξουσία και πότε να βγαίνει να με κατηγορεί ότι θέλω να αποδράσω. Ποιο από τα δύο συμβαίνει γιατί και τα δύο δε γίνεται», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος σε δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. ότι ο κ. Τσίπρας τον θέλει για «αυτοφωράκια» απάντησε: «Δεν τον θέλω εγώ ούτε για "αυτοφωράκια" ούτε για συνεργάτη. Οι βαρόνοι του κόμματός του τον θέλουν για "αυτοφωράκια"».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησής του για συμφωνία με τους εταίρους και κατηγόρησε για υποκρισία όλους όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Όπως είπε, η Αριστερά ξέρει να μάχεται στα δύσκολα. «Εμείς θα δημιουργήσομε δρόμους και θα βγάλουμε το λαό μας από την κρίση», ανέφερε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του αγροτικού τομέα υποστήριξε ότι έχουν συσσωρευτεί καθώς επί δεκαετίες η χώρα ακολουθούσε ένα λάθος παραγωγικό μοντέλο, ενώ τόνισε την ανάγκη της αναδιοργάνωσης του αγροτικού τομέα σε σωστές βάσεις αναπτύσσοντας μια σειρά μέτρων.

Η ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας της χώρας, η βελτίωση του ελλειμματικού και εμπορικού ισοζυγίου για τα αγροτικά προϊόντα με μείωση των εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών, η στήριξη της απασχόλησης των αγροτών και των νέων αγροτών, η αναβάθμιση των υπηρεσιών του αγροτικού τομέα, η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και η αξιοποίηση πόρων για την ελληνική γεωργία, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν μερικές από τις δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας.

Για το φορολογικό των αγροτών μίλησε για την προσπάθεια ώστε να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή βαρών και ιδιαίτερη μεταρρύθμιση για τους κατ' επάγγελμα αγρότες ενώ τόνισε ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι μόνο το ποσοστό φορολόγησης αλλά, όπως είπε, σε ποια βάση θα είναι αυτή η φορολόγηση.

Ο κ. Τσίπρας αργά το μεσημέρι επισκέφτηκε και το Ανουσάκειο Ίδρυμα Κισσάμου λίγο πριν αναχωρήσει για το Ρέθυμνο. Στα Χανιά τον συνόδευαν οι πρώην υπουργοί Κουρουμπλής, Σταθάκης και οι υφυπουργοί Πολάκης και Αποστόλου.

Δείτε στο βίντεο την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Καστέλι:

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε συγκέντρωση με μέλη και φορείς του αγροτικού κόσμου στο Καστέλι Κισσάμου:

«Πρέπει να κάνουμε τα αυτονόητα πράξη. Διότι, πράγματι,  η χώρα βρέθηκε σε μια δραματική κρίση τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας κακών επιλογών, αλλά και μιας εκδικητικής τάσης των Ευρωπαίων εταίρων μας. Όμως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν παθογένειες, μεγάλες παθογένειες  για τις οποίες δε φταίνε οι έξω, φταίμε εμείς που τις δημιουργήσαμε, τις ανεχτήκαμε και τις ανεχόμαστε. Άρα, η πρώτη ειλικρινής δέσμευση και υπόσχεση είναι: με το ίδιο θάρρος, με το ίδιο πείσμα που δώσαμε τη μάχη με τους έξω και σταθήκαμε όρθιοι, αυτή τη φορά θα δώσουμε τη μάχη μέσα, με τα μεγάλα συμφέροντα, τις μεγάλες παθογένειες που κρατάνε πίσω τις δυνατότητες του τόπου μας και του λαού μας για δημιουργία.  

Φίλες και φίλοι,

Θα πω για τα αγροτικά που είναι το βασικό θέμα, επιτρέψτε μου όμως να κάνω μια εισαγωγή που αφορά αυτό που σκέφτεστε όλοι σας. Και αυτό που σκέφτεστε όλοι σας είναι γιατί μετά από 6-7 μήνες πάμε ξανά στις κάλπες και ποιο είναι τούτη τη φορά το διακύβευμα τούτης της εκλογικής αναμέτρησης.

Θέλω να σας πω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια ότι από την πρώτη στιγμή το κατάλαβα, από την πρώτη στιγμή που εγώ και συνεργάτες μου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια απολύτως ετεροβαρή σχέση δυνάμεων, που βρεθήκαμε αντιμέτωποι σε αυτή τη σύγκρουση που κάποιοι την ονόμασαν διαπραγμάτευση -όμως ήταν σύγκρουση- ότι υπήρχε ένα σχέδιο: Αφού έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την ορμή, τον πόθο, την αγωνία του λαού για μια αλλαγή στον τόπο μας, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια, άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν σχεδιάζοντας την παρένθεση -έτσι την έλεγαν, "αριστερή παρένθεση". Έκαναν το παν να την πετύχουν μέσα στους δύο πρώτους μήνες, θέλοντας να οδηγήσουν σε χρηματοπιστωτική ασφυξία τη χώρα, και το επιχείρησαν. Έκλεισαν τις χρηματορροές, τις κάνουλες ρευστότητας, δημιούργησαν προϋποθέσεις ώστε από τις 20 Φλεβάρη να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Κάποιοι αναρωτιόντουσαν φωναχτά "μα πώς καταφέρνουν και τα βγάζουν πέρα αφού δεν υπάρχει ρευστότητα".

Καταφέραμε και ξεπεράσαμε το Γενάρη, το Φλεβάρη, το Μάρτη, τον Απρίλη, στεκόμενοι όρθιοι, διαπραγματευόμενοι σκληρά τα δίκια του λαού μας. Φωνάξαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι άδικο, αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι ένα κακό πείραμα με πειραματόζωο τον λαό μας και δεν πρέπει να εξελιχθεί γιατί θα βρει συνέχεια σε όλη την Ευρώπη. Και ό,τι δεν κατάφεραν με την έλλειψη ρευστότητας, με τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, ό,τι δεν κατάφεραν αργότερα, όταν μας έκλεισαν τις τράπεζες, ό,τι δεν κατάφεραν αργότερα, όταν μας είχαν στήσει την παγίδα για να μας εξώσουν από την ευρωζώνη και να μας οδηγήσουν σε κατάρρευση τραπεζών, προσπαθούν να το καταφέρουν τώρα. Αυτή τη φορά, και με τη βοήθεια και των εσωτερικών μας αδυναμιών - τα κάστρα, λένε, πέφτουν από μέσα. Και πράγματι, το εγχείρημα της αριστερής παρένθεσης που δεν κατάφεραν να το υλοποιήσουν 7 μήνες που σταθήκαμε όρθιοι, επιχειρούν τώρα να το υλοποιήσουν μετά την απόφαση 30 αριστερών βουλευτών να ρίξουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας.

Και βρισκόμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας στον ελληνικό λαό και να του θέσουμε το δίλημμα: Θα ξαναγυρίσει η Ελλάδα πίσω;

Είμαστε άραγε το ίδιο εμείς, που αγωνιστήκαμε, ματώσαμε για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει, με αυτούς που από την πρώτη στιγμή είπαν "περάστε και υλοποιείστε τα, διότι αν ακόμα δεν υπήρχαν και δεν τα είχατε εφεύρει, έπρεπε εμείς να τα εφεύρουμε και να τα υλοποιήσουμε";

Είμαστε το ίδιο εμείς, που αγωνιστήκαμε 6 μήνες, 7 μήνες με το κεφάλι ψηλά, με αυτούς που επί 40 χρόνια μας δημιούργησαν ελλείμματα και χρέη και τα φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού;   

Και βλέπω τώρα την προσπάθεια για την παλινόρθωση του παλιού. Βεβαίως, βλέπω αυτή την προσπάθεια να γίνεται με όρους γραφικούς, αλλά γίνεται. Την απόπειρα να προσπαθήσουν να βάλουν όλους στο ίδιο τσουβάλι. Και βλέπω  και τον υπηρεσιακό αρχηγό της Ν.Δ., τον κ. Μεϊμαράκη, πότε να βγαίνει και να με κατηγορεί ότι θέλω να κλέψω την ψήφο του ελληνικού λαού για να παραμείνω στην εξουσία και πότε να βγαίνει να με κατηγορεί ότι θέλω να αποδράσω. Τι από τα δυο άραγε συμβαίνει, γιατί και τα δυο μαζί δε γίνονται. Μία λέει το ένα και κωλυσιεργεί, προσπαθώντας να παίξει την παράταση στη διαδικασία και να πάνε πίσω οι εκλογές, μια λέει το άλλο. Χθες, είπε το δεύτερο, για άλλη μια φορά. Και μάλιστα χρησιμοποίησε κι έναν όρο που τον ξέρουν καλά όσοι κυκλοφορούν τη νύχτα στα μαγαζιά που είναι παράνομα: οι ιδιοκτήτες, όταν έρχεται ο έλεγχος των αρχών,  για να μην είναι οι ίδιοι και φάνε το πρόστιμο και διανυκτερεύσουν στο αστυνομικό τμήμα, βάζουν κάποιον άλλον στη θέση τους, το λεγόμενο "αυτοφωράκια". Και λέει "με θέλει ο Τσίπρας για αυτοφωράκια". Προσέξτε, δεν τον θέλω εγώ ούτε για αυτοφωράκια ούτε για συνεργάτη. Οι "βαρόνοι" του κόμματός του τον θέλουν για αυτοφωράκια, αλλά αυτοφωράκιας ο Τσίπρας στις εκλογές, όχι αυτοφωράκιας της εξουσίας.

Και θέλω πράγματι, φίλες και φίλοι, να μιλήσω για τη μεγάλη υποκρισία, που έρχονται τώρα, όλοι όσοι, από την πρώτη στιγμή, μας έλεγαν "γιατί συνεχίζετε να διαπραγματεύεστε; Υπογράψτε, φέρτε ό,τι να 'ναι, υπογράψτε! Γιατί γυρνάτε πίσω τις προτάσεις; Υπογράψτε!

Γιατί γυρνάτε πίσω την πρόταση Γιούνκερ; Υπογράψτε! Γιατί θέλετε να πάτε σε δημοψήφισμα και να διαπραγματευτείτε καλύτερα; Υπογράψτε!" Και η μεγάλη καμπάνια για το ΝΑΙ που είχε τρεις φορές χειρότερα μέτρα για τα αγροτικά από αυτά που έρχονται σήμερα, που αναγκαστήκαμε εμείς να υπογράψουμε - αλλά είναι μέτρα που μας δίνουν τη δυνατότητα και σταδιακά να εφαρμόσουμε σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, αλλά και να βρούμε τα ισοδύναμα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες.

Ποιοι ήταν, λοιπόν, αυτοί που μας έλεγαν να υπογράψουμε τα τρισχειρότερα και τώρα με περισσή υποκρισία έρχονται και διαμαρτύρονται  γιατί καταφέραμε να εφαρμοστούν λιγότερα και μάλιστα σταδιακά;

Φίλες και φίλοι,

Ο ελληνικός λαός έχει και κρίση και συνείδηση και αισθητήριο. Εμείς δε θα ακολουθήσουμε, λοιπόν, αυτή τη λογική της υποκρισίας. Ούτε θα είμαστε αυτοί που θα εκμεταλλευτούμε την πίκρα, την απογοήτευση, που μεγάλο μέρος του λαού μας αισθάνεται, για να δημιουργήσουμε συνθήκες υποκλοπής της ψήφου. Θα μιλήσουμε, όμως, με τη γλώσσα της αλήθειας και κυρίως θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το δρόμο εκείνο, το μονοπάτι που πρέπει μαζί να δημιουργήσουμε για να βγούμε από αυτή την κρίση. Διότι -το έχω πει και άλλη φορά- την Αριστερά δεν την επέλεξε ποτέ στην Ιστορία τούτος ο τόπος και τούτος ο λαός στα εύκολα, όταν ο δρόμος είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Στα δύσκολα μας δίνει το τιμόνι. Και αν στα δύσκολα δεν αντέχουμε και θέλουν να αποδράσουμε και να δώσουμε την εξουσία και το τιμόνι στις δυνάμεις του χθες, τότε δεν μας αξίζει ούτε η τιμή  που μας έκαναν οι πολίτες, αλλά ούτε και το κύρος μιας ιδεολογίας και αγώνων για την αλλαγή αυτής της κοινωνίας. Στα δύσκολα, λοιπόν, τώρα, στη φουρτούνα και εδώ που δεν υπάρχει δρόμος, εμείς θα δημιουργήσουμε δρόμους και θα βγάλουμε τον λαό μας από αυτή την κρίση.

Τι θα κάνουμε, λοιπόν, τώρα για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες στον αγροτικό τομέα;   

Πρώτα-πρώτα, θέλω να πω ότι αυτές οι δυσκολίες δεν ήρθαν χθες. Δεν είναι δυσκολίες που προέρχονται από αυτή τη συμφωνία. Είναι δυσκολίες που έχουν συσσωρευτεί και έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Δεκαετίες που η χώρα ακολούθησε ένα λάθος παραγωγικό μοντέλο, ένα παραγωγικό μοντέλο που οδηγούσε στην απαξίωση  της παραγωγής, μέσα από τη λογική της αποδέσμευσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Ένα παραγωγικό μοντέλο που επικεντρώθηκε στις υπηρεσίες, στον εύκολο δρόμο, αλλά άφησε τη χώρα δυστυχώς χωρίς παραγωγικό ιστό. Κι όταν είσαι χωρίς παραγωγικό ιστό, δεν είναι εύκολες οι εναλλακτικές λύσεις. Είναι εύκολες να τις λες, αλλά όχι να υλοποιείς έναν εναλλακτικό δρόμο.

Τούτη την ώρα, λοιπόν, οφείλουμε καταρχάς να συνειδητοποιήσουμε το στρεβλό μοντέλο και να αρχίσουμε να δημιουργούμε τις υποδομές για να το αλλάξουμε. Και αυτό θα πάρει χρόνο. Δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί να υλοποιηθεί σε 6 μήνες.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανώσουμε σωστά, σε σωστές βάσεις, σε σωστά θεμέλια, την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και των αγροτικών περιοχών, με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια βιώσιμη γεωργία στον τόπο μας.  

Στοχεύουμε

• στην ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας της χώρας, με υγιεινά, ποιοτικά προϊόντα και προσιτές τιμές.

• στη βελτίωση του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων με την υποκατάσταση των εισαγωγών και την ενίσχυση των εξαγωγών. Μιας και βρίσκομαι στην Κρήτη, να πω ότι σε αυτό το νησί βιώνουμε το παράδοξο: Προϊόντα που εδώ μόνο μπορούν να παραχθούν, αντί οι ξενοδόχοι -γιατί οι Κρήτη είναι ένα νησί με αυξημένο τον τουριστικό τομέα- να παίρνουν τα προϊόντα αυτά από τους παραγωγούς (να υπάρχουν οι συνεταιριστικές υποδομές σε προσιτές τιμές), οδηγούμαστε στο να τα εισάγουν από το εξωτερικό, πολλές φορές και τα ίδια προϊόντα! Προφανώς, όμως, σπάζοντας την αλυσίδα και κάνοντας αυτόν τον κύκλο που χρεώνει και τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Πρέπει να στοχεύσουμε, λοιπόν,

• στη στήριξη και αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών και πρωτίστως

• στην ανάπτυξη της περιφέρειας και την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση των αγροτικών περιοχών

Θα τα πετύχουμε αυτά με

* Την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών του δημοσίου που υποστηρίζουν την αγροτική ανάπτυξη και την έρευνα.

* Τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συστήματος καταβολής και ελέγχου των κοινοτικών ενισχύσεων για την ελαχιστοποίηση των καταλογισμών και των δημοσιονομικών διορθώσεων

* Τα προγράμματα δράσης για την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία προϊόντων στρατηγικής σημασίας για την ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία.

* Την ενίσχυση της παραγωγής και προώθησης προϊόντων ποιότητας και βιολογικής παραγωγής και γεωγραφικής ένδειξης.

* Την εξυγίανση του συστήματος εισροών και εμπορίας με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και της διαφοράς των τιμών παραγωγού-καταναλωτή. Θα τα πετύχουμε μέσα από ένα καλά σχεδιασμένο, μέσα από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, αυτό που εμείς ονομάζουμε "ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος". Χωρίς υγιείς και δυνατούς συνεταιρισμούς, δεν μπορεί να προχωρήσει η παραγωγή και να προστατευτεί ο αγρότης.

Και χρειάζεται αυτή η διαδικασία και η ανάπτυξη συλλογικών μορφών οργάνωσης για:

-Την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος και την ανάπτυξη συλλογικών μορφών οργάνωσης στη βάση νέου νομοθετικού πλαισίου για τις "επαγγελματικές οργανώσεις των αγροτών", το συνεργατισμό, και αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνική οικονομία, και μπορεί να είναι το αντίδοτο στην κρίση και τις συνέπειες των μνημονίων.

-Την οργάνωση των παραγωγών σε υγιή παραγωγικά σχήματα που ενισχύονται και ενθαρρύνονται με 100% κάλυψη των δαπανών τους.

Μέσα από ένα πλαίσιο ελεγκτικών μηχανισμών για

-Την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και των  ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων.

- Με την αξιοποίηση συνολικών πόρων 20 περίπου δισ. στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, είναι εφικτή η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα (μέσα από το καινούργιο πρόγραμμα  του ΕΣΠΑ) και η δημιουργία και διατήρηση πλέον των 50.000 θέσεων απασχόλησης.

Β. Πρέπει να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και να περιορίσουμε και τις επιπτώσεις  της συμφωνίας η οποία, ιδιαίτερα στο φορολογικό τομέα, είναι επαχθής.

Στην προστασία του εισοδήματος των αγροτών με τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την ιδιαίτερη φορολογική μεταρρύθμιση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Προσέξτε, γιατί αυτό έχει μια σημασία: Είναι διαφορετικό κάποιος ή μια οικογένεια που το βασικό εισόδημα προέρχεται από την ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή,  και διαφορετικό όταν κάποιος έχει δεκάδες άλλα εισοδήματα και έχει και ένα χωράφι. Όχι ότι δεν πρέπει να προστατεύσεις την αγροτική ενασχόληση συνολικά, αλλά δεν είναι δίκαιο να θεωρούμε ότι όλοι εντάσσονται στο ίδιο τσουβάλι. Αυτός που έχει συνολικό εισόδημα ή πάνω από 50% του εισοδήματος από την αγροτική ενασχόληση πρέπει να προστατευτεί, γιατί αυτός είναι ο κορμός του παραγωγικού ιστού του τόπου μας και δεν μπορεί να εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο φορολόγησης με αυτόν που έχει ένα μαγαζί, έχει άλλη δουλειά, είναι δημόσιος υπάλληλος και ενισχύει το εισόδημα του και από την αγροτική ενασχόληση.

• Παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στο διοικητικό μηχανισμό διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, με αποτελεσματικότητα, για να ενισχυθεί η ρευστότητα και να μειωθούν οι  δημοσιονομικές διορθώσεις και καταλογισμοί που -με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων- συσσώρευσαν πρόστιμα που αγγίζουν τα 3 δις.  

• Ενισχύουμε θεσμικά συλλογικές μορφές οργάνωσης  της παραγωγής, και της μεταποίησης και εμπορίας της γεωργικής παραγωγής, ώστε να συμβάλλουν τόσο στην μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας, όσο και στην αύξηση των τιμών των εμπορεύσιμων προϊόντων.

Γ. Παίρνουμε πρόσθετα μέτρα πολιτικής

• Θεσμοθετούμε Τράπεζα Γενετικού Υλικού και διατήρησης εγχώριων ποικιλιών, με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης σε κρίσιμους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής

• Παρεμβαίνουμε ώστε να εξορθολογιστεί η χρήση και το κόστος των ενεργειακών και υδάτινων πόρων στην γεωργία, μέσω συστημάτων σύγχρονης τεχνολογίας

• Κατοχυρώνουμε Εθνικό Σύστημα Πιστοποιημένης Ποιότητας αγροτικών προϊόντων σε άμεση σύνδεση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή  πρότυπα

• Ιδρύουμε φορέα καταγραφής και αξιοποίησης της δημόσιας γης και των ακινήτων του αγροτικού χώρου για αγροτική παραγωγή, με έμφαση στην κοινωνική- συνεργατική αξιοποίηση της.

• Συμβάλλουμε στον πολυλειτουργικό και πολυτομεακό χαρακτήρα της αγροτικής οικονομίας, ενισχύοντας, εκτός των άλλων, τον θεσμό της οικοτεχνίας και εκεί μπορεί να γίνουν πολλές σημαντικές δράσεις που αναφέρονται στην ευρύτερη στρατηγική της κοινωνικής οικονομίας.

Επιδιώκουμε για την αγροτική πολιτική και ανάπτυξη

• Την ενίσχυση της παροχής κινήτρων  στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Μικρούς Γεωργούς, αλλά και μεγαλύτερη απλοποίηση και λιγότερους, αλλά πιο ουσιαστικούς ελέγχους. Διότι, φίλες και φίλοι, το τέρας της γραφειοκρατίας που κάποιοι έχουν εκθρέψει δεν έγινε τυχαία. Η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση στον τόπο μας είναι τεχνολογία του συστήματος για να κρύβει πίσω από αυτήν τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Τέλος, στοχεύουμε  

• Στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, καλύτερη στόχευση σε προϊόντα στρατηγικής σημασίας, υψηλής προστιθέμενης αξίας και βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου και πολλαπλασιαστικών οφελών για τους αγρότες και τη χώρα.

• Στη δημιουργία συμβουλευτικών δομών για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια,

• Για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ρευστότητας που έχει ο χώρος, προχωράμε - ήταν έτοιμος ο σχεδιασμός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- σε πρώτη φάση, στην ίδρυση της Αγροτικής Κάρτας και, σε δεύτερη, στο σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου πλαισίου του αναπτυξιακού φορέα που δημιουργούμε.

• Και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά ζητήματα: Έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο το ποσοστό της φορολόγησης, αλλά κυρίως επί ποιας βάσης φορολογείς. Άλλο είναι όταν ένας αγρότης πουλάει ένα προϊόν και το πουλάει 10 ευρώ και φορολογείται αντί για 13% με 26%, και άλλο είναι αν μέσα από την κατάλληλη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος δημιουργήσεις τεκμαρτό έξοδο για τον αγρότη γι αυτά τα 10 ευρώ από την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος και τα αφαιρέσεις  από τα έσοδα και άρα εκεί που φορολογείς με 26% τα 10 ευρώ, έχοντας ως τεκμαρτό έξοδο π.χ. τα 6 ευρώ, φορολογείς τα 4 ευρώ. Άρα τι είναι προτιμότερο; Το 13% στα 10 ευρώ ή το 26% στα 4 ευρώ; Το δεύτερο είναι προτιμότερο. Να λοιπόν ποιος είναι ο τρόπος, σας δίνω, αν θέλετε, μια κατεύθυνση για να καταλάβετε πώς σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε το προαπαιτούμενο που ετέθη από τη συμφωνία, να υπάρξει εξισορρόπηση του φορολογικού συστήματος και στους αγρότες. Σας δείχνω τον τρόπο, μέσα από στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις, η Πολιτεία, η κυβέρνηση να δημιουργήσει το πλαίσιο, ώστε χωρίς να αλλάξει η συμβατική υποχρέωση από τη συμφωνία, το εισόδημα του αγρότη να προστατευτεί και όχι να μειωθεί.

Πιστεύω, δηλαδή, και αυτό θέλω να σας καταθέσω: Παρά τη δυσκολία που έχουμε μπροστά μας, παρά το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία μας αναγκάζει να υιοθετήσουμε μέτρα τα οποία δεν θα υιοθετούσαμε γιατί δε θεωρούμε ότι μπορούν να κινήσουν μπροστά την παραγωγή, ο τρόπος πάντοτε υπάρχει. Όπου υπάρχει η βούληση, υπάρχει και ο τρόπος. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι: Από 'δω και στο εξής, ποιους επιλέγουμε να μας κυβερνούν. Αυτούς που έχουν τη βούληση να βρουν τον τρόπο ή αυτούς που ποτέ δεν είχαν τη βούληση και ποτέ δεν βρήκαν τον τρόπο; Αυτό είναι το δίλημμα.   

Φίλες και φίλοι

Η επιλογή που έχουν οι πολίτες μπροστά τους είναι ξεκάθαρη.

Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα επιχαίρει, θα πανηγυρίζει και θα χειροτερεύει τα μέτρα ή μια κυβέρνηση που θα κερδίζει έδαφος, θα διαπραγματεύεται διαρκώς, θα υψώνει ανάστημα και θα αναζητά διαρκώς τα αντισταθμιστικά και μέτρα προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων; Αυτό είναι το δίλημμα. Θέλουμε τον Γεωργιάδη για υπουργό και όχι τον Κουρουμπλή, ο οποίος Γεωργιάδης έβγαινε κι έλεγε "δε θα μου πάρει εμένα η τρόικα τη δόξα, εγώ θα βάλω τα 5 ευρώ στα νοσοκομεία". Ή θέλουμε τον Κουρουμπλή που έβγαλε τα 5 ευρώ και βρήκε τρόπο για να μην πληρώνουμε εισιτήριο στα δημόσια νοσοκομεία;

Αυτό είναι το δίλημμα. Και σε αυτό το δίλημμα θα κληθεί ο ελληνικός λαός να απαντήσει.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας: Σταθήκαμε όρθιοι, αλλά δεν πετύχαμε αυτό που προσδοκούσαμε. Παρ' όλα αυτά, ανοίξαμε μια μεγάλη ρωγμή στην Ευρώπη, για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, παραμένουμε όρθιοι να αγωνιζόμαστε, πήραμε την κρίσιμη επιλογή να μη σύρουμε το χορό του Ζαλόγγου για τον ελληνικό λαό και στο όνομα ενός ηρωισμού που θα τέλειωνε σε λίγες μέρες να οδηγήσουμε σε μια μαζική οικονομική καταστροφή και πετύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα που γλιτώνουν 20 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που είχε συμφωνήσει ο Σαμαράς αλλά και το κυριότερο: Τη σαφή, τη ρητή δέσμευση ότι άμεσα -τον Οκτώβριο λένε τώρα- συζητείται και παίρνονται οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους.

Θυμηθείτε τι έλεγαν οι προηγούμενοι. Είναι βιώσιμο το χρέος έλεγαν. Τώρα δε διακυβεύεται το αν θα μειωθεί, αυτό είναι δεδομένο. Διακυβεύεται το πόσο και το πώς θα μειωθεί. Και σας ερωτώ: Ποια είναι η κυβέρνηση εκείνη που μπορεί να πετύχει τα περισσότερα δυνατά προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος στη νέα μεγάλη διαπραγμάτευση που έρχεται τον Οκτώβρη, το Νοέμβρη και είναι η διαπραγμάτευση του χρέους; Αυτή η κυβέρνηση που διατράνωνε ότι είναι βιώσιμο, ή εμείς που δώσαμε και θα δώσουμε μάχη για την απομείωσή του;

Φίλες και φίλοι,

Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός και πρώτη η Κρήτη, πρώτα τα Χανιά, πρώτος ο δημοκρατικός λαός της Κρήτης θα δώσει το πρόσταγμα αυτής της εκλογικής μάχης.

Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Δεν θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν πίσω. Το καθεστώς των 40 χρόνων που μας οδήγησε σε αυτό το βαθύ χαντάκι που κάποιοι μας έριξαν και τώρα μας κουνούν το δάχτυλο που εμείς δεν καταφέραμε σε 6 μήνες να βγούμε από αυτό το χαντάκι.

Θα βγούμε, θα βγάλουμε τη χώρα μας από το χαντάκι. Θα πάμε μπροστά.

Σας ευχαριστώ».  

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στους δημάρχους του νομού Χανίων:

«Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά, και είναι χαρά μου να βρεθώ απέναντι στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι είστε αυτοί που γνωρίζετε τα προβλήματα και αντιμετωπίζετε πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Θέλω να πω και σε εσάς, όπως είπα και στο δήμαρχο, για την προσπάθεια που κάνουμε - και έχει πολύ μεγάλη σημασία - να αποτιμήσουμε τις πραγματικές δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε γνωρίζοντας πια τα βήματά μας, πατώντας δηλαδή σε στέρεο έδαφος, το πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται πάνω από όλα την εμπιστοσύνη της κεντρικής εξουσίας. Και χρειάζεται και τη δυνατότητα να μεταφερθούν πόροι, πέρα από αρμοδιότητες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο σχεδιασμό μας ήταν, είναι και παραμένει η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές δυσκολίες και να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης που, εδώ και 4 χρόνια μετά την υλοποίηση και εφαρμογή του "Καλλικράτη", δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική βελτίωση. Εμείς είχαμε εξαγγείλει ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο δεν καταφέραμε να το υλοποιήσουμε μέσα σε συνθήκες ασφυξίας στους 7 μήνες που κυβερνήσαμε. Το σχέδιο, όμως, αυτό παραμένει και θέλουμε να κουβεντιάσουμε μαζί σας αν ο λαός μας εμπιστευτεί να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το Γενάρη του 2015, πριν από 7 μήνες.

Η βασική μας αντίληψη είναι η εξής: Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να κρίνουν τους τοπικούς άρχοντες και τις τοπικές "εξουσίες", δηλαδή τους δήμους και τα δημοτικά συμβούλια, έχοντας όμως τη δυνατότητα οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια να υλοποιήσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων και έργων, που μέχρι σήμερα κατευθύνονταν από την κεντρική εξουσία και όχι από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με δυο λόγια βασική μας αντίληψη είναι ότι θα πρέπει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και βασικό μέρος του επενδυτικού σχεδιασμού των 35 δισ. του προγράμματος Γιούνκερ, που καταφέραμε να εντάξουμε στη συμφωνία, να κατευθυνθεί σε μικρά και μεσαία έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ξεφεύγοντας από μια αντίληψη μεγάλων, φαραωνικών θα έλεγα projects, τα οποία τα ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στις τοπικές κοινωνίες - δε θέλω γενικεύσω, κατά γενικό κανόνα - και βεβαίως έργα μεγάλα που έκρυβαν πίσω τους και τη διαπλοκή μεγάλων συμφερόντων.

Μικρά και μεσαία έργα, λοιπόν, πρέπει να είναι προτεραιότητα. Και η δυνατότητα στους δήμους να έχουν το πεδίο ελεύθερο να υλοποιήσουν ένα σχεδιασμό και να φύγουμε από τη λογική του προληπτικού ελέγχου, και να πάμε στον κατασταλτικό έλεγχο. Δηλαδή, να δοθεί η δυνατότητα στους δημάρχους και τους δήμους να υλοποιήσουν και να κριθούν από τους πολίτες, έναν σχεδιασμό έχοντας στη διάθεσή τους τούς φόρους και στο τέλος της περιόδου η Πολιτεία να έρχεται και να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεών τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε, κατά την εκτίμησή μας, από το βραχνά της γραφειοκρατίας, το μεγάλο αυτό εφιάλτη, τον οποίο αντιμετωπίσαμε κι εμείς από κοντά τους 6-7 μήνες, όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά σε θέσεις διακυβέρνησης και εσείς οι δήμαρχοι σε μικρότερο ίσως βαθμό αλλά σε εξίσου σημαντικό αναλογικά με την κλίματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε, τον έχετε μπροστά σας και σας εμποδίζει από το να παράξετε συγκεκριμένο έργο.

Η πεποίθησή μας είναι πως, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να βγούμε από την κρίση με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και με πείσμα. Διότι πλέον έχουμε απόλυτη επίγνωση των δεδομένων μπροστά μας και ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα να κατανείμουμε τους υπάρχοντες πόρους εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Και σε αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επόμενη μέρα.

Γνωρίζω ότι στην περιοχή σας υπάρχουν μια σειρά από έργα, μικρά και μεσαία, που σκοντάφτουν στην γραφειοκρατία, στην έλλειψη πόρων, στο πρόβλημα της απορροφητικότητας από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στην αδυναμία κεντρικού σχεδιασμού και συνεννόησης και σχεδιασμού με την κεντρική εξουσία.

Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αν οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την αυτοδιοίκηση, έξω και πέρα από μικροκομματικές λογικές.

Εγώ θα σας πω κάτι. Γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι ο χώρος της Αριστερά έχει μεγάλη παράδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση, εντούτοις - και δε θέλω να αναλύσω τις αιτίες, είναι μια πραγματικότητα - σε επίπεδο δημάρχων έχει μια αναντίστοιχη σχέση με βάση τη δυναμική που έχει μέσα στην κοινωνία. Εμείς, όμως, δεν μπαίνουμε στη λογική του ποιος είναι δικός μας δήμαρχος και ποιος δεν είναι δικός μας δήμαρχος. Γιατί, αν μπούμε σε αυτή τη λογική, που κατά την άποψή μου ήταν μία από τις παθογένειες του παρελθόντος, όταν και οι δήμαρχοι ήταν στο πλαίσιο του παλιού δικομματισμού ή από τη μία ή από την άλλη πλευρά και ερχόντουσαν οι κυβερνήσεις και ευνοούσαν τους μισούς και αδικούσαν τους άλλους μισούς. Είναι μια από τις παθογένειες που πρέπει να ξεπεράσουμε. Κεντρική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πάνε χέρι-χέρι στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, πέρα και έξω από το ποιος είναι δικός μας και ποιος είναι απέναντι.

Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι και οι προστριβές της προηγούμενης περιόδου που δε διήρκεσαν πολύ, όταν ζητήσαμε το αυτονόητο, να βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια για την διαπραγμάτευση, παρά κάποιες αρχικές αντιδράσεις και κορώνες της στιγμής, η πλειοψηφία των δημάρχων έβαλε πλάτη και βοήθησε σε αυτή την προσπάθεια. Αυτή η νέα σχέση εμπιστοσύνης είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία μιας νέας εποχής, που πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να ξεφύγουμε από την παλιά λογική των τοπικών κομματαρχών και των τοπικών πολιτευτών, που λειτουργούσαν με κριτήριο το μικροκομματικό συμφέρον.

Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα κοινά. Στόχος μας πρέπει να είναι οι υπάρχοντες πόροι να διατεθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση για να έχουν το μέγιστο ανταποδοτικό όφελος στην τοπική οικονομία. Στόχος μας πρέπει να είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και με αυτή την έννοια να βάλουμε ένα τέλος στη λογική που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα και να εμπιστευτούμε τοπικούς άρχοντες και την τοπική αυτοδιοίκηση. Όχι γιατί πάντα θα είναι καλύτεροι σε σχέση με τους βουλευτές ή την κεντρική εξουσία, αλλά γιατί ελέγχονται από το λαό και από τις τοπικές κοινωνίες πολύ πιο άμεσα και σε πιο στενή βάση.

Η λογική που θέλω να σας καταθέσω ως βασικό πυρήνα της αντίληψής μας για τη μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή που ετοιμάζουμε, τη θεσμική τομή στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του "Καλλικράτη", είναι να δοθεί η δυνατότητα των υπαρχουσών πόρων να κατευθυνθούν στους Δήμους και οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια τοπικά να έχουν τη δυνατότητα να κατανείμουν αυτούς τους πόρους όπως νομίζουν, και να υπόκεινται βέβαια στην κρίση και τον έλεγχο των πολιτών. Ταυτόχρονα, να προσπαθήσουμε να σπάσουμε το φράγμα της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, και εδώ είναι η ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, να φύγουμε από τη λογική των έργων βιτρίνας και να πάμε στα πολλά μικρά και μεσαία έργα που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και θα δώσουν ανάσα.

Τέλος θέλω να σας πω ότι είναι καλά τα νέα σε σχέση με το λογικό και εύλογο αίτημα που έχουμε καταθέσει στην Κομισιόν για παράταση του ΕΣΠΑ. Είναι απολύτως εύλογο δεδομένου ότι δεν οφείλεται η αδυναμία στο ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί εγκαίρως σε επίπεδο σχεδιασμού, αλλά στο ότι στους 6 μήνες που βρισκόμασταν σε μια διαδικασία σκληρής διαπραγμάτευσης σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, δεν είχαμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν εύκολο να δοθεί εξαίρεση ειδικά για την Ελλάδα, διότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί κεντρικά το θέμα αυτό. Και άλλες χώρες ζητούν παράταση. Εντούτοις, αυτό το εύλογο αίτημα, μετά και την επίτευξη της συμφωνίας, θα αντιμετωπιστεί με θετικό τρόπο.

Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος, κυρίως γιατί όπως σας είπα είναι απολύτως εύλογο και λογικό, αλλά και γιατί εκτιμώ ότι πλέον η αναγκαιότητα η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, δεν αφορά μονάχα το σχεδιασμό της εκάστοτε κυβέρνησης εδώ, δεν αφορά μονάχα την Ελλάδα. Το στοίχημά του να περάσουμε την κρίση αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης. Διότι, εάν η κρίση ανακυκλωθεί δε θα είναι μόνο οικονομική αλλά μια βαθιά πολιτική κρίση για την Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα το πιστόλι θα βγει από τον κρόταφο και θα μπει στα θηκάρια και θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε με μεγαλύτερη άνεση τα επόμενα βήματα. Αρκεί να ξεπεράσουμε κι εμείς τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και να κοιτάξουμε με την ίδια αποφασιστικότητα που δώσαμε τη μάχη με τους έξω, να δώσουμε τη μάχη εδώ μέσα με τα μεγάλα προβλήματα και με τα μεγάλα συμφέροντα που μας κρατάνε στάσιμους.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να απευθυνθώ σε εσάς και κυρίως να σας ζητήσω να μου εκθέσετε τα προβλήματα, τις σκέψεις σας, τις προτεραιότητες. Γιατί ήρθα περισσότερο, για να ακούσω.

Και να σας ευχαριστήσω, βέβαια, διότι όλο αυτό το διάστημα δίνετε μάχες για να αντιμετωπίζετε σε κρίσιμες συνθήκες τις δυσκολίες σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας που πάντοτε τα προβλήματα είναι σε μεγαλύτερη ένταση, και τα κύματα που δέχεστε εσείς ως κυματοθραύστες είναι μεγαλύτερα από αυτά που έρχονται σε εμάς στην κεντρική εξουσία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News