default-image

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή στην Κνωσό

Κρήτη
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή στην Κνωσό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού με τις αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή και στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, τις οποίες έφεραν στο φως οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (αντίστοιχη του ΣΔΟΕ) την Τετάρτη και συγκεκριμένα στο κατάστημα με τα σουβενίρ, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του μνημείου και ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού.  

Χθες είχαμε και μια πρώτη επίσημη τοποθέτηση της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κρήτης κ. Βασιλικής Σηθιακάκη για το θέμα. Η προϊσταμένη βρέθηκε στο εν λόγω κατάστημα προκειμένου, συνοδεία κλιμακίου, να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εξονυχιστικοί έλεγχοι. Κάτι που υπογραμμίζει και η εντολή που έχει δοθεί από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση, με το τελικό πόρισμα της Εφορίας Αρχαιοτήτων να αποστέλλεται εν συνεχεία στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ωστόσο, η κ. Σηθιακάκη δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις της όσον αφορά στη φοροδιαφυγή από τους υπαλλήλους του συγκεκριμένου καταστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε όλα τα πωλητήρια με αναμνηστικά του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας. Στο χώρο της Κνωσού αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με την κ. Σηθιακάκη, βρέθηκε χθες και κλιμάκιο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να προχωρήσει και εκείνο με τη σειρά του σε ελέγχους.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία κατά την οποία η Εφορία πραγματοποιεί έναν έλεγχο για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Όμως θέλω να διευκρινίσω πως το συγκεκριμένο πωλητήριο δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Εφορίας αλλά του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού. Θα ήθελα όμως να πω πως απ' ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα και η διαδικασία που ακολουθεί το ΤΑΠΑ για τις πωλήσεις είναι τέτοια που με κάνει να έχω αμφιβολίες για το αν υπάρχει δυνατότητα στον υπάλληλο να κάνει οτιδήποτε, τουλάχιστον σε θέματα καταχρήσεων.

Όπως έμαθα πάντως και εγώ από την πρόεδρο του ΤΑΠΑ, έγινε καταγγελία από πελάτη. Ωστόσο, η διαδικασία των αποδείξεων του ΤΑΠΑ είναι λίγο σύνθετη και οι υπάλληλοι επί της ουσίας εφαρμόζουν οδηγίες», είπε η κ. Σηθιακάκη.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών δέχτηκε καταγγελίες τουριστών, οι οποίοι ανέφεραν ότι κατά την αγορά αναμνηστικών από το κατάστημα του Μουσείου της Κνωσού δεν τους δόθηκαν αποδείξεις.

Κατόπιν τούτου, οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως τουρίστες, έκοψαν εισιτήρια εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και επί ώρες παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις συναλλαγές και τις πωλήσεις που γίνονταν από τους 8 υπαλλήλους του καταστήματος. Όπως διαπιστώθηκε, σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί δεν κόπηκε ούτε μία απόδειξη. Με τους υπαλλήλους του καταστήματος, κάθε φορά που εισέπρατταν χρήματα από μια πώληση, να σημειώνουν απλώς ένα ποσό σε κάποιο κοινό βιβλίο.

Όταν οι ελεγκτές αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, οι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι δεν κόβουν αποδείξεις διότι έχουν μεγάλο... φόρτο εργασίας και δεν προλαβαίνουν. Όταν, δε, τους ζητήθηκε να χτυπήσουν απόδειξη στην ταμειακή μηχανή, αρχικά υποστήριξαν ότι η μηχανή είναι χαλασμένη. Οι ελεγκτές όμως διαπίστωσαν οι ίδιοι ότι η ταμειακή μηχανή λειτουργούσε κανονικά. Όταν, ωστόσο, επιχείρησαν να διασταυρώσουν τα στοιχεία της μέσω του TAXIS ανακάλυψαν ότι η μηχανή δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Εφορία και, συνεπώς, ήταν παράνομη!

Στις συνεχείς ερωτήσεις των εφοριακών, οι υπάλληλοι του καταστήματος επαναλάμβαναν ότι ακολουθούν αυτή την πρακτική της μη έκδοσης αποδείξεων «με εντολή άνωθεν», χωρίς όμως να προσδιορίζουν ποια ακριβώς ήταν η εντολή και ποιος το «άνωθεν»...

Ελεγκτές: 534 παραβάσεις σε μία ημέρα

Κατόπιν αυτών, οι ελεγκτές καταλόγισαν συνολικά 534 παραβάσεις (για μη έκδοση αποδείξεων μόνον μέσα σε μία ημέρα). Αξιοσημείωτο επίσης είναι το ότι σε έναν πρώτο έλεγχο που έκαναν, διαπίστωσαν ότι για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, από τους οποίους περνούν και κάνουν αγορές εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει μόνον... 2 ταμειακές μηχανές δηλωμένες στην Εφορία!

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Βάλλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News