default-image

Κρήτη: "Φωτιά" στα καζάνια βάζει ο ΟΟΣΑ

Κρήτη
Κρήτη: "Φωτιά" στα καζάνια βάζει ο ΟΟΣΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τι ρακή, τι βότκα, αν περάσουν τα μέτρα που προωθεί ο ΟΟΣΑ με τη βιομηχανοποίηση της τσικουδιάς», λένε οι εκπρόσωποι των καζανάρηδων σε πανελλήνιο αλλά και σε παγκρήτιο επίπεδο. Κι αυτό διότι, άτυπα αλλά μέσα από έγκυρες εκτιμήσεις, προκύπτει ότι, αν γίνουν όλα αυτά που "μαγειρεύουν" τα συμφέροντα των ποτοποιών, τότε το ένα μπουκαλάκι των 750 ml της τσικουδιάς θα πωλείται στην αγορά στα 12 ευρώ, όπως δηλαδή περίπου και η βότκα!

"Στα κάγκελα" για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του κλάδου τους δήλωσαν στους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της κυβέρνησης ότι βρίσκονται οι καζανάρηδες. Στη συνάντηση που έγινε προχθές στο υπουργείο παραβρέθηκε και ο Αντώνης Βγόντζας, νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπία από την Ομοσπονδία Αμβυκούχων-Αμπελουργών Ελλάδος και τα προεδρεία των παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς Ηρακλείου και Λασιθίου συναντήθηκε σε σύσκεψη συνεργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.

Με Αποστόλου

Χθες όμως οι εκπρόσωποι των καζανάρηδων συναντήθηκαν και με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, «ακολούθως συνεργαστήκαμε επί μακρόν με τον υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Γιώργο Σταθάκη και το διευθυντή του γραφείου του, Μιχάλη Νικολακάκη. Στις συναντήσεις μας με τους αρμόδιους υπουργούς ήταν παρών και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης. Παρών ήταν και ο νομικός σύμβουλος κ. Αντώνης Βγόντζας».

Κατά ΟΟΣΑ

Οι συναντήσεις αυτές έγιναν μετά την πληροφορία ότι η λήψη μέτρων για την παραγωγή και διακίνηση τσικουδιάς-τσίπουρου αποτελεί μέρος της περίφημης εργαλειοθήκης ΙΙ του ΟΟΣΑ. Στις συναντήσεις, κατατέθηκαν οι ακόλουθες απόψεις τους:

«Πρώτον, η τσικουδιά-τσίπουρο συνιστά ένα παραδοσιακό προϊόν, που συνδέεται με την παραδοσιακή διατροφή μας και αποτελεί μέρος της πολιτισμικής ταυτότητάς μας.

Δεύτερον, δεν πρόκειται για βιομηχανικό προϊόν, όπως ισχυρίζονται μερικοί. Είναι καθαρά αγροτικό προϊόν. Συνιστά μέρος του κύκλου της καλλιέργειας των αμπελιών μας και συμβάλλει στη μικρή βελτίωση του εισοδήματος του αμπελουργού.

Τρίτον, δεν κερδοσκοπούμε με την παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος. Οι κερδοσκόποι κρύβονται αλλού. Πίσω από το λαθρεμπόριο που γίνεται στα σύνορα της χώρας μας με συγκεκριμένες βαλκανικές χώρες.

Τέταρτον, το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης γίνεται και άνευ ανταλλάγματος ενόψει του μικρού μεγέθους αμπελουργικού κλήρου και της μεγάλης εσωτερικής διασποράς.

Πέμπτον, ακόμα και στους χώρους εστίασης σερβίρεται χωρίς αντάλλαγμα. Ουσιαστικά, συνιστά μέσο προβολής και διαφήμισης του τόπου μας.

Έκτον, εξηγήσαμε στους αρμόδιους υπουργούς ότι η ένταξη των μέτρων κατά της παραγωγικής δραστηριότητας και παρουσίας οφείλεται σε «λαθραία» ένταξη του θέματος στην εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ. Ουσιαστικά, είναι αποτέλεσμα της πίεσης πολυεθνικών εταιρειών παραγωγής και διακίνησης ποτών, οι οποίες αντιμετωπίζουν την παραγωγή και διακίνηση της τσικουδιάς-τσίπουρου ως ανταγωνιστή.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αναγνώρισαν ότι, όντως, αποτελεί το ζήτημα μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές-πιστωτές της χώρας μας. Και μας διαβεβαίωσαν ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις θέσεις μας και το γεγονός ότι ουσιαστικά εκπροσωπούμε τα συμφέροντα 300.000 οικογενειών που ασχολούνται και ζουν από την αμπελουργία.

Εμείς τους διαβεβαιώσαμε ότι βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του κλάδου και των οικογενειών μας, που δοκιμάζονται αυτόν τον καιρό σκληρά από την οικονομική κρίση».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News