default-image

Ελ. Κουντουρά: "Χρυσή χρονιά στον τουρισμό"

Κρήτη
Ελ. Κουντουρά: "Χρυσή χρονιά στον τουρισμό"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Κρήτη πρωταγωνιστεί στον ελληνικό τουρισμό», δήλωσε από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία πραγματοποιεί επαφές με τουριστικούς παράγοντες του νησιού, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και τη διείσδυση σε νέες αγορές.

«Το υπουργείο έπεσε μέσα στις προβλέψεις για "χρυσή" χρονιά στον τουρισμό το 2015», επισήμανε η υπουργός, η οποία αναφέρθηκε στο θετικό πρόσημο, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τον ελληνικό τουρισμό, εκφράζοντας την ικανοποίησή της. Παρά τους κακούς, όπως ανέφερε, επικοινωνιακούς χειρισμούς που υπήρξαν από μερίδα φορέων του τουρισμού, οι οποίοι παρουσίασαν μια τραγική εικόνα, που όμως δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, και παρά τη γενικότερη αναστάτωση που υπήρξε την περίοδο του Ιουλίου, όπως τόνισε.

Παράλληλα, η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο σε σχέση με την ανάπτυξη του πολυθεματικού αλλά και κοινωνικού τουρισμού. Οι φορείς του τουρισμού έθεσαν, μεταξύ άλλων, στην υπουργό και το ζήτημα της παραχώρησης 40 στρεμμάτων από την πρώην 126 Σμηναρχία Μάχης για τις ανάγκες του αεροδρομίου Ηρακλείου, ζήτημα το οποίο θα μπει στο μικροσκόπιο από την κ. Κουντουρά, όπως και προτάσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της αξιοποίησης διαφόρων προγραμμάτων.

Ενίσχυση επιμήκυνσης

Πιο αναλυτικά, στη συνάντησή της χθες με την Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, το Σύλλογο Τουριστικών Πρακτόρων, το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών φορέων, η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για νέες επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ, στο σχεδιασμό για την υποστήριξη νέων αγορών, αλλά και στην ανάγκη ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, όπως ο ιατρικός, ο θαλάσσιος, ο θρησκευτικός και ο γαστρονομικός.

Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θέμα για το οποίο κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις, όπως η αξιοποίηση διαφόρων προγραμμάτων για την αύξηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο του τουρισμού.

«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την επιμήκυνση της περιόδου, αλλά και γενικότερα τον εσωτερικό τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια αρκετά μεγάλη μείωση λόγω των μέτρων λιτότητας. Και μάλιστα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας με τον κοινωνικό τουρισμό», είπε σχετικά η κ. Κουντουρά.

Η ίδια, σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, επισήμανε ότι «το χαστούκι δόθηκε πιο πολύ από μέσα τα οποία είχαν δημιουργήσει πανικό και παρουσίαζαν μια τραγική εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Θα ήθελα λοιπόν να πω πως δεν πρέπει να τραυματίζουμε τον ελληνικό τουρισμό και πάνω απ' όλα την Ελλάδα.

Τα επίσημα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι πραγματικά το πρώτο 6μηνο σε ολόκληρη την Ελλάδα είχαμε θετικό πρόσημο. Δεν πανηγυρίζουμε. Αλλά, όταν σημειώνεται θετικό πρόσημο στις αφίξεις και στα έσοδα σε όλη την Ελλάδα, καταλαβαίνετε ότι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις μας για το ότι θα ήταν μια χρυσή χρονιά δεν έχουν πέσει έξω», είπε η κ. Κουντουρά.

Ο ΦΠΑ

Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από τον ερχόμενο Οκτώβριο, η κ. Κουντουρά τόνισε την ανάγκη καλής διαχείρισης, ενώ για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, επισήμανε την ανάγκη ισοδύναμων μέτρων.

Συγκεκριμένα, ως προς αυτό η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δήλωσε ότι «με μια καλή διαχείριση μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Τώρα, από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την εστίαση, είναι κάτι το οποίο θα επιβαρύνει. Όμως και πάλι θα προσπαθήσουμε, καθότι έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε ισοδύναμα μέτρα, ώστε αυτό το μέτρο να φύγει άμεσα».

Φορείς προς υπουργό: Στο τραπέζι το αεροδρόμιο και η 126 Σ.Μ.

Στα πλαίσια της συνάντησης με την κ. Κουντουρά χθες, εμπλεκόμενοι φορείς αναφέρθηκαν και στα προβλήματα του αεροδρομίου Ηρακλείου, τονίζοντας την ανάγκη παραχώρησης 4 στρεμμάτων από την πρώην 126 Σμηναρχία Μάχης για τις ανάγκες του αεροδρομίου.

Με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη να δηλώνει ως προς αυτό ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει θετική ανταπόκριση από την υπουργό. Το καλό είναι ότι και ο κ. Καμμένος είναι επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οπότε το θέμα της 126 μπορεί να λυθεί πιο εύκολα, πιστεύω».

Ερωτηθείσα πάντως για τις πολιτικές εξελίξεις και για το εάν έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο του Grexit, η κ. Κουντουρά απάντησε μόνον ότι αυτό που θέλει να πιστεύει είναι πως «η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις προσπάθειες εκείνες που απαιτούνται ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στην πατρίδα μας, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Διότι η σταθερότητα είναι εκείνη που θα βοηθήσει όχι μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά πάνω απ' όλα τον τουρισμό, που είναι εθνικό προϊόν και είναι άκρως σημαντικό να το ενισχύουμε και να το στηρίζουμε».

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News