default-image

"Σπεύδει" για συμφωνία με τους θεσμούς η κυβέρνηση

Κρήτη
"Σπεύδει" για συμφωνία με τους θεσμούς η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την κυβέρνηση να επιδιώκει το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου, συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου. Σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας συναντιούνται ξανά με τους εκπροσώπους των θεσμών, με τις πληροφορίες να θέλουν στα ανοιχτά θέματα να περιλαμβάνονται και τα «κόκκινα δάνεια».

Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος και παρουσίασε στους θεσμούς την ελληνική πρόταση, δήλωσε ότι χθες δεν τέθηκε το θέμα των «κόκκινων» δανείων, που βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια, και το οποίο συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρόβλημα με το "Ταμείο"

Ζήτημα εξακολουθεί να υπάρχει και με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, μετά την παρουσίαση της ελληνικής πρότασης για ένα νέο φορέα που θα λειτουργεί στα πρότυπα των wealth funds της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης, η οποία αιφνιδίασε και προβλημάτισε τους δανειστές.

Όπως είπε ο Ευκ. Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει, το πώς θα γίνει η μετάβαση από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο, πώς το τελευταίο θα λειτουργεί, ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν σε αυτό και το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, είναι μεταξύ των θεμάτων που χρειάζονται ακόμη συζήτηση.

Συμφωνούν για τις τράπεζες

Αντίθετα, μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων φαίνεται να σημειώνεται στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τον Ευ. Τσακαλώτο να σημειώνει ότι «όλοι συμφωνούν - και εμείς και αυτοί - να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου. Έχουν το ίδιο άγχος που έχουμε κι εμείς να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «κανείς δε θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο». Καμία πλευρά δεν έθεσε στο τραπέζι ούτε κατά διάνοια θέμα ενδεχόμενου κουρέματος στις καταθέσεις, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων μένει να υπάρξει, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, και σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων και πώς θα κατανεμηθούν τα μέτρα στην τριετία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «πρέπει να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη». Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα το θέμα των αγροτών, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Πιέσεις στο ασφαλιστικό

Όσον αφορά στο επίμαχο θέμα των εργασιακών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του νόμου για τη συνδικαλιστική δράση συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων, οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο με ανεξάρτητους φορείς και τον ILO. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσδιορίστηκαν οι διαδικασίες διαβούλευσης.

Αντίθετα, για το ασφαλιστικό οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να πιέζουν για άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

«Στην τελική ευθεία»

«Είμαστε στην τελική ευθεία, αλλά η συμφωνία έχει αγκάθια», είπε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «πρέπει να ανοίξουμε δρόμους ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν για να βγούμε από την κρίση. Δεν μπορεί να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη».

Πρόσθεσε επίσης πως η κυβέρνηση ελπίζει η συμφωνία «να δώσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η πολιτική αυτή έχει αγκάθια». Τόνισε μάλιστα πως «υλοποιούμε επιλογές που δε θα κάναμε. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε αντίρροπα μέτρα γι' αυτούς που βάλλονται από αυτά. Δε θα περιοριστούμε στα στενά όρια της συμφωνίας. Θα διαπραγματευόμαστε και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, προκειμένου να πετύχουμε βιώσιμο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων».

«3-4 αγκάθια»

Την ύπαρξη τεχνικών προβλημάτων, που πρέπει να λυθούν, παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τη χθεσινή νέα πολύωρη σύσκεψη με τους δανειστές, με τη συμμετοχή και του Γιώργου Σταθάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «3-4 τεχνικά προβλήματα». Η "αποτίμηση" του πρώτου κύκλου από τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Το βασικό ζήτημα παραμένει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή ποιες θα προηγηθούν και ποιες θα ακολουθήσουν, με τον κ. Τσακαλώτο να φέρνει το παράδειγμα των αγροτών.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν θα υπάρξουν προαπαιτούμενα στη συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών δεν το απέκλεισε, απαντώντας: «Θα τα δούμε αυτά».

«Φθινοπωρινές κάλπες»

Αισιόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς εμφανίστηκε και πάλι χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. «Βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία και εργαζόμαστε για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερους όρους», πρόσθεσε. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι και το θέμα των 100 δόσεων και της επιβολής εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων για τη ρύθμιση. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αλλά με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, καθώς οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση θα γίνουν μετά από αυτές.

Επιμένει η Ζωή στις απόψεις της

Συνέντευξη-ποταμό διάρκειας τριών ωρών παραχώρησε χθες η πρόεδρος της Βουλής με αντικείμενο τον απολογισμό του έως τώρα έργου και τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος στην προεδρία της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, παρουσίασε τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και επέμεινε ότι «το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επαχθές, επονείδιστο» και είπε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να το πληρώσει», ενώ υποστήριξε ότι το πόρισμα της Επιτροπής αποκαλύπτει και το βαθμό ευθύνης της διαπλοκής στη δημιουργία του.

Ακόμη, επιτέθηκε στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος «δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Επιτροπής για το Χρέος», ενώ τόνισε ότι το σκάνδαλο της Siemens είναι το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικά.

Γιώργος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News