default-image

Η διαβόητη μελέτη της McKinsey επιστρέφει

Κρήτη
Η διαβόητη μελέτη της McKinsey επιστρέφει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μεγάλη "ρετσινιά", που θα την ακολουθεί για πάντα, ενώ θα καταστρέψει και την τελευταία αίσθηση στους Έλληνες ότι "η Αριστερά είναι διαφορετική από τους άλλους", βρίσκεται για τη σημερινή κυβέρνηση πίσω από την απόφασή της για τη φορολόγηση των αγροτών, αφού μοιάζει σαν να υποκρύπτει την εφαρμογή μιας ανατριχιαστικής μελέτης, της περίφημης μελέτης McKinsey, που έρχεται από την εποχή Στουρνάρα... να αποτελειώσει την ελληνική αγροτική οικονομία.

Την καταγγελία αυτή κάνει η ΟΑΣΝΗ, που έχει κλείσει ραντεβού στην Αθήνα για την ερχόμενη Τετάρτη, με βασικό σύνθημα «δε θα μετατρέψετε την αγροτική οικονομία της Ελλάδας σε βιομηχανική και τη γη των μικρομεσαίων αγροτών σε τσιφλίκια νέων κολίγων»!

Ήξεραν τι υπέγραφαν οι κύριοι της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας, όταν έλεγαν "ναι" στη φορολόγηση των αγροτών με 26% από πρώτο ευρώ και με προκαταβολή στο 100% της φορολόγησης της επόμενης χρονιάς; Η απάντηση είναι ότι όχι μόνο ήξεραν τι υπέγραφαν, αλλά αυτά τα μέτρα ήταν ήδη προτεινόμενα από την ελληνική κυβέρνηση στην πρότασή της προς τους "θεσμούς" της 20ής Φεβρουαρίου...

Αν τελικά εφαρμοστεί το φορολογικό σύστημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας, προκύπτει πολύ σοβαρό ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ, που με ερώτησή του στη Βουλή είχε επί της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ καταγγείλει τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα πως «φέρεται να υπέβαλε σχέδιο που βασίζεται σε μελέτη της McKinsey, που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση των 1.200 ελαιοτριβείων που υπάρχουν στη χώρα και την αντικατάστασή τους με 2-3 μεγα-ελαιοτριβεία σε όλη τη χώρα».

Στους 23 βουλευτές του ΣΥΡΖΑ, που υπέγραφαν την ερώτηση αυτή, συμπεριλαμβανόταν μάλιστα και ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου.

Το σχέδιο βασίστηκε σε πρόταση της εταιρείας McKinsey, που χρηματοδοτήθηκε από το ΣΕΒ και την Εθνική Τράπεζα, και προβλέπει τα επόμενα χρόνια ολόκληρη η γεωργική παραγωγή να ελέγχεται από πέντε με έξι μεγάλες εταιρείες. Το απαράδεκτο αυτό σχέδιο η κυβέρνηση το απέκρυψε από τον ελληνικό λαό λόγω των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, βασίζεται σε μελέτες οι οποίες υπαγορεύτηκαν από πολυεθνικές εταιρείες και θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα εξόδου από την κρίση στο μέλλον.

Συγκεκριμένα το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους Συριζαίους βουλευτές, προβλέπει: «Αντί των 1.200 ελαιοτριβείων, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα, να δημιουργηθούν μόνο δύο mega-ελαιοτριβεία δυναμικότητος 100.000-150.000 τόνων το καθένα, που θα απορροφούν όλη την παραγωγή ελαιολάδου. Μάλιστα, αναφέρουν την Κρήτη και την Πελοπόννησο ως προτεινόμενα μέρη εγκατάστασής τους.

Να δημιουργηθούν 2 ή 3 μεγάλες μονάδες συσκευασίας φρούτων και λαχανικών σε Κεντρική Ελλάδα, Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο. Να ιδρυθεί μία εταιρεία διακίνησης όλων των αγροτικών προϊόντων.

Επιπρόσθετα, η αδυναμία στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν τη συμμετοχή τους σε κάποιο πρόγραμμα φαίνεται να ευνοεί τα σχέδια για τη δημιουργία «φαραωνικών» μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»!

«Δεν περνάει»

Την κατηγορηματική του διαβεβαίωση προς τον κόσμο της υπαίθρου, ότι όχι μόνο η Κρήτη αλλά και η ολόκληρη η Ελλάδα θα αντισταθεί στα μέτρα αυτά και η απόφαση των αγροτών είναι να ρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. αν τολμήσει να επιχειρήσει να τα περάσει, έδωσε μέσω της "Ν. Κρήτης" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.

Όπως λέει ο συνδικαλιστής, την ερχόμενη Τετάρτη οι επαφές στην Αθήνα θα είναι διαδοχικές με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, τον απλήρωτη υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη και με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Αποστόλου.

«Δεχτήκαμε πέρυσι να συνεισφέρουμε φοροδοτικά για τη διάσωση της χώρας με έναν συντελεστή 13%, τον οποίο αποδέχτηκαν και οι Ευρωπαίοι. Με μια διαφορά. Ότι θα καθόμασταν από 'κει και μετά να βάλουμε κάτω το κόστος παραγωγής και το τι αφορολόγητο πρέπει να υπάρχει, γιατί βλέποντας τις φορολογικές δηλώσεις που έγιναν φέτος με το φορολογικό συντελεστή 13%, αποδεικνύεται ότι ως φορολογικές εκμεταλλεύσεις δεν είμαστε βιώσιμοι.

Δεν μπορούμε να αντέξουμε ούτε αυτή τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ», λέει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης. «Κι αυτό παρότι υπήρχε και ένα αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, της τάξεως των 12.000 ευρώ. Αν αυτό δεν υπάρχει από του χρόνου, με το 13% θα αφανιστούμε. Πόσο μάλλον αν πάμε στο 26%»...

Ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν οι αγρότες κάτι τέτοιο. «Αντιθέτως, θα τους παραθέσουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρέπει να πάρουμε την απαλλαγή φόρου των 2.100 ευρώ κι εμείς, όπως την παίρνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Και να αναγνωριστεί το αφανές κόστος παραγωγής, που αφορά την προσωπική εργασία και τη μη νόμιμη εργασία των μεταναστών που εμείς πληρώνουμε για την παραγωγή των προϊόντων μας».

«Κυβερνητική πρόταση»

«Θα είμαστε κάθετοι προς την κυβέρνηση. Δε θα δεχτούμε να αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές. Ούτως ή άλλως, δεν ήταν απαίτηση των Ευρωπαίων η πρόσθετη φορολόγηση των αγροτών. Ήταν ευθύνη της κυβέρνησης και καλά θα κάνει να την πάρει πίσω», λέει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής. Και καταλήγει λέγοντας ότι, όταν είπε προς το ΣΥΡΙΖΑ ότι πάνε να εφαρμόσουν το σχέδιο της McKinsey, η απάντηση που δέχτηκε ήταν ότι λέει «ακραία» πράγματα...

«Μας έχουν ξεζουμίσει! Αρπάζουν και την τελευταία σταγόνα λεμονιού»

Στην ίδια κατεύθυνση μίλησε στην εφημερίδα μας χθες και ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, που θα είναι και ο ίδιος στην αντιπροσωπία των συνδικαλιστών μαζί με την ΟΑΣΝΗ, για να θέσει το θέμα της βιομηχανοποίησης της τσικουδιάς στα μέτρα των συμφερόντων των ποτοποιών, όπως προσπαθεί να επιβάλλει ο ΟΟΣΑ.

«Αρπάζουν και την τελευταία σταγόνα λεμονιού που υπάρχει στην παραγωγή, στην κατανάλωση και τη διάθεση των προϊόντων μας. Ο στόχος τους για την τσικουδιά είναι να περάσει στη βιομηχανία. Να εξισωθεί με τα εισαγόμενα ποτά η τιμή της, που να μην έχουν πρόβλημα οι μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού στη διάθεση των προϊόντων τους, και επιβάλλουν στην Ελλάδα να παίξει το παιχνίδι που πρέπει για τα συμφέροντά τους»...

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, η κυβέρνηση έχει υπογράψει με τους "θεσμούς" τον όρο να κυκλοφορεί εμφιαλωμένη η τσικουδιά, για λόγους φοροδιαφυγής. «Εμείς δε λέμε ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Αλλά προτείνουμε άλλον τρόπο πάταξης της φοροδιαφυγής στην τσικουδιά, χωρίς την απαγόρευση της χύμα διάθεσής της», λέει και καταλήγει τονίζοντας ότι την πρόταση των καζανάρηδων θα τη θέσουν στην κυβέρνηση και θα ζητήσουν να μπει στα "ισοδύναμα" για να μην προχωρήσει η βιομηχανοποίηση της τσικουδιάς.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News