default-image

Βαρύ το τίμημα για τα έργα ανάπτυξης και στην Κρήτη

Κρήτη
Βαρύ το τίμημα για τα έργα ανάπτυξης και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαρύ είναι το τίμημα που έρχονται να πληρώσουν μεγάλα και μικρότερα έργα ανάπτυξης και στην Κρήτη, ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς μη χρηματοδότησης για την εξόφληση ή συνέχιση έργων μέσω του ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 που κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το Δεκέμβρη, αλλά που λόγω της κατάστασης και της μη πληρωμής των αναδόχων, άλλα έχουν μείνει στη μέση και άλλα "πάγωσαν" σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Ένα 20% τοις εκατό των έργων συνολικά, γίνεται προσπάθεια στην Κρήτη να μη χαθούν, με τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη μαζί με τους υπόλοιους περιφερειάρχες της χώρας, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στον υπουργό Γιώργο Σαταθάκη, ζητώντας άμεσα μια λύση.

Ότι θα εισρεύσουν το επόμενο διάστημα περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την πληρωμή έργων του ΕΣΠΑ, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομίας στη συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καταγράψουν έργο-έργο τις εκκρεμότητες.

Ωστόσο εκείνο που δεν μπορούν να αποφύγουν, εφόσον στενεύουν πλέον τα περιθώρια, δεν είναι άλλο από το φόβο πως αν δεν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα μέχρι και το τέλος του Δεκέμβρη, θα μπουν στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου, στερώντας τη δυνατότητα ένταξης περισσότερων νέων έργων ανάπτυξης για το νησί.

Οι περιφερειάρχες επανέλαβαν στον υπουργό ότι από την έναρξη της τραπεζικής αργίας και των ελέγχων κεφαλαίου, οι Περιφέρειες έχουν αναστολή εργασιών στα εργοτάξια και εμφανίζουν αδυναμία παραγγελίας υλικών καθώς απαιτείται η προκαταβολή του συνόλου του κόστους, ενώ αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται στις συμβάσεις και προμηθειών, που στις περισσότερες περιπτώσεις κτιριακών έργων αποτελούν το τελευταίο στάδιο υλοποίησης, καθώς και προϋπόθεση λειτουργίας.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News