default-image

Μετη δημιουργία νέων οργανώσεων απαντούν οι αγρότες

Κρήτη
Μετη δημιουργία νέων οργανώσεων απαντούν οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φοροκαταιγίδα που έρχεται, το ασταθές οικονομικό περιβάλλον και η ανάγκη να προχωρήσουν σε ομαδοποιήσεις και σε μεγαλύτερες συλλογικότητες, για να αντιμετωπίσουν από καλύτερες θέσεις, τα προβλήματα που σχεδιάζουν οι δανειστές μας να φορτώσουν στον ελληνικό πρωτογενή τομέα, υποχρεώνουν τους αγρότες στο Λασιθιώτικο Νότο, να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να προχωρήσουν σε μια ακόμη καινούργια, μεγάλη, αναγνωρισμένη και ισχυρή Οργάνωση Παραγωγών Κηπευτικών, με κινητήριο μοχλό της Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμού Ιεράπετρας.

«Η Ένωση Ιεράπετρας στα πλαίσια της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της, προχωρά στη συγκρότηση και λειτουργία Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικώνμε βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και τα ισχύοντα από τους κοινοτικούς κανονισμούς και τα όσα προβλέπονται για εντάξεις στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Η ΕΑΣΙ καλεί τα μέλη της Ένωσης, του Δημοπρατηρίου και τους μεμονωμένους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής τη Δευτέρα 03-08-2015, στις 8 το βράδυ στο χώρο του Δημοπρατηρίου της Ένωσης Ιεράπετρας, για να γίνει η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων, με θέμα "Συγκρότηση και λειτουργία Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Ένωσης Ιεράπετρας".

Οι οργανώσεις παραγωγών είναι ελάχιστες στην Ιεράπετρα

Είναι σε όλους τους παραγωγούς γνωστά, τα οφέλη που μπορούν να έχουν, αν οργανωθούν σε ομάδες και αν εκμεταλλευτούν με σωστό τρόπο τα επιδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα που προσφέρονται και που εξασφαλίζουν επιδοτήσεις σε πάρα πολλές δράσεις από 50-60%. Παρά ταύτα στην Ιεράπετρα οι  αναγνωρισμένες Οργανώσεις παραγωγών  κηπευτικών είναι μόλις τέσσερις, ενώ σε όλη την Κρήτη φτάνουν τις δεκατρείς.

Η πρώτη Οργάνωση Παραγωγών Κηπευτικών που δημιουργήθηκε  στην Ιεράπετρα είναι η "Ανατολή" η οποία έχει και τα περισσότερα μέλη (202). Ξεκίνησε πριν έξι χρόνια και αμέσως μετά ακολούθησαν οι Οργανώσεις παραγωγών "Νότος" και "Κάμιρος". Πριν 2 έως 3 χρόνια δημιουργήθηκε και η νεότερη σε ηλικία Οργάνωση με την επωνυμία "Το Νησί", η οποία στεγάζεται στα κτήρια της ΕΑΣΙ.

«Τα μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών έχουν κάποιες δεσμεύσεις, οι οποίες περιγράφονται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, με πρώτη δέσμευση ότι, πρέπει οι παραγωγοί μέλη της Ομάδας, να διαθέτουν το 80% της παραγωγής τους στο εμπόριο, μέσω της Οργάνωσης και όχι μόνοι τους.

Τα μεγάλα οφέλη των Οργανώσεων Παραγωγών είναι ότι, μπορούν τα μέλη τους να παράγουν, να τυποποιούν και να εμπορεύονται τα δικά τους προϊόντα, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τις επιδοτήσεις από τα επιχειρησιακά προγράμματα που κυμαίνονται από 50 έως 60% της δαπάνης που έχουν κάνει. Τα επιχειρησιακά προγράμματα συνήθως, έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αφορούν αγορά σύγχρονων συστημάτων άρδευσης με computer, πλαστικά οροφής η εδαφοκάλυψης, εντομοστεγή δίχτυα, δεξαμενές νερού, υδρονεφώσεις, υποστρώματα υδροπονίας, πιστοποιήσεις, διαφήμιση και προώθηση κηπευτικών στις αγορές, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, και άλλες πολλές δράσεις.

Την επιδότηση για όλα αυτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται να έχει καταβάλει μετά τους σχετικούς ελέγχους, το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνου, για φακέλους που κατατέθηκαν την προηγούμενη χρονιά και τα τιμολόγια τους αφορούν τη χρήση της προ προηγούμενης χρονιάς», μας λέει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Κηπευτικών "Νότος" κ. Αντώνης Πλεξουσάκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News