default-image

"Ξεσκονίζει" η Τρόικα τα δημοσιονομικά

Κρήτη
"Ξεσκονίζει" η Τρόικα τα δημοσιονομικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους βρίσκονται από τις 10 το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών. Η ομάδα των τεχνοκρατών από ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ και ESM «ξεσκονίζει» τα στοιχεία των δημόσιων οικονομικών.

Ο εκτροχιασμός, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls αλλά και τα νέα μέτρα αποτελούν τα πρώτα στοιχεία, που μαρτυρούν πως οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 1% το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017 είναι ανέφικτοι και ως εκ τούτου θα πρέπει οι συζητήσεις να ξεκινήσουν σχεδόν από την αρχή. Γι' αυτό και φαίνεται πιο ρεαλιστικός ο κίνδυνος για απαίτηση νέων μέτρων για το 2016.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει μπει και η φορολόγηση των αγροτών καθώς και καταργήσεις ευνοϊκών μέτρων ή επιδομάτων, σύμφωνα με τη real.gr. Ενδεχομένως να υπάρξουν σχετικά ηπιότερες παρεμβάσεις κατάργησης των επιστροφών στο ντίζελ και όχι άμεσες αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος.

Τα σημαντικότερα ωστόσο ζητήματα της διαπραγμάτευσης αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σε εφαρμογή μπήκε το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τη φύλαξη της τρόικας. Τα τεχνικά κλιμάκια, ομάδες εργασίας άλλα και στελέχη των τριών θεσμών βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση, θα ελέγχονται όλες οι διαδρομές και οι κινήσεις τους ενώ το σχέδιο της Αστυνομίας θα κορυφωθεί όταν φθάσουν στην Ελλάδα οι τρεις επικεφαλής.

Σύμφωνα με την imerisia.gr, τα 54 άτομα που έφθασαν στην Αθήνα θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα μιας ειδικής ομάδας αστυνομικών και αναμένεται καθημερινά για τις μετακινήσεις και τα ραντεβού τους να ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που θα ξεπερνά τα 250 άτομα.

Το συγκεκριμένο δίχτυ προστασίας, θα αποτελείται από αστυνομικούς της Τροχαίας και της Αντιτρομοκρατικής μέχρι ομάδες της ΕΚΑΜ, ελικόπτερα και συνοδευτικά οχήματα που θα αναλαμβάνουν με διακριτικότητα και χωρίς να γίνονται αντιληπτά να επιτηρούν τις κινήσεις των μελών της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες κεντρικό σημείο των μέτρων είναι το ξενοδοχείο Χίλτον. Εκεί όπου θα υπάρχουν δυνάμεις των ΜΑΤ άλλα και αστυνομικοί με πολιτικά στους χώρους που θα διαμένουν που θα φθάνει ακόμη και σε "αποκλεισμούς" σημείων όπου θα έχουν καταλύσει οι ομάδες εργασίας.

Μάλιστα, υπάρχει σχέδιο για το πως θα πρέπει να αντιδράσουν οι αστυνομικοί σε περίπτωση που υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο που θα διαμένουν στελέχη της τρόικας, ενώ υπάρχει και μέριμνα αν τυχόν  υπάρξει πρόβλημα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων των στελεχών ή των συναντήσεων που θα έχουν με Έλληνες αξιωματούχους.

Η Γενική Γραμματεία Εσόδων δεν ελέγχεται από την Τρόικα

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εσόδων από την «τρόικα» και από «τις Βρυξέλλες», η Μ. Αντρέεβα σημείωσε πως αυτά είναι «αναληθή» και «ανυπόστατα».

«Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι αληθείς. Παρέχουμε μόνον τεχνική συνδρομή», ανέφερε το στέλεχος της Κομισιόν. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι εφικτή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Η ίδια προσέθεσε ότι με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα οι αναγκαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες επικύρωσης μπορούν να λάβουν χώρα εγκαίρως για να μπορεί να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου μέσω της πρώτης δόσης από τον ESM.

Παράλληλα, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις είπε πως "Συνεχίζεται να σημειώνεται πρόοδος", χαρακτηρίζοντας «ομαλή» τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, και ενημέρωσε ότι ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο βρίσκεται από χτες επί τόπου και ηγείται των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Είναι εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις εγκαίρως και να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου μέσω της πρώτης δόσης από τον ESM, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Επιπλέον, η Μ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν από την πλευρά της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση.

Τέλος, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, είπε πως αυτές θα γίνουν στο «πλαίσιο» και στον «χρόνο» που έχει οριστεί από την απόφαση της ευρωσυνόδου της 12ης Ιουλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News