default-image

"Τι περιμένουμε να γίνει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων"

Κρήτη
"Τι περιμένουμε να γίνει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας αγώνας επιβίωσης χωρίς τέλος για χιλιάδες εμπόρους και επιχειρηματίες βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα, με... "το θάνατο του εμποράκου" να αποτελεί τη μόνιμη απειλή για όλους, είτε βρίσκονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων προς το ΤΕΒΕ και το ΙΚΑ, είτε είναι εντελώς εκτός ρύθμισης, είτε βρίσκονται στις παλιότερες ρυθμίσεις.

Έτσι κι αλλιώς, μετά τα τελευταία γεγονότα, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τις ισχύουσες ρυθμίσεις, όσα ισχύουν και όσα ανατρέπονται, καθώς στην κυριολεξία για την αγορά της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας έχουν έρθει τα πάνω κάτω!

Όσο και αν "αιμορραγούσαν" οι μικρομεσαίοι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες της χώρας μας, με τα περίφημα capital controls η κατάστασή τους έγινε εξαιρετικά δυσκολότερη, καθώς χάθηκε μία δόση από το πρόγραμμα των 100 δόσεων και αυτό καθαυτό το πρόγραμμα φαίνεται πως αμφισβητείται μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και "θεσμών".

«Περιμένουμε»

«Στην πραγματικότητα, οι μόνες ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ είναι οι παλιές ρυθμίσεις των 12 και των 48 δόσεων. Των 100 δόσεων έχει σταματήσει. Και περιμένουμε τις εξελίξεις για να δούμε τι θα ισχύσει από τώρα και μετά για τους συναδέλφους που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση αυτή», τονίζει στη "Ν. Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και στέλεχος της ΓΣΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης.

«Και το λέω αυτό, διότι η απόσυρση των νομοσχεδίων αυτών είναι στα προαπαιτούμενα μέτρα που ζήτησαν οι "θεσμοί" από την ελληνική κυβέρνηση. Βέβαια, οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και θα δούμε τι θα γίνει από τώρα και μετά», σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο μεταξύ, τα χρέη από τον επιχειρηματικό κόσμο προς το ΤΕΒΕ και το ΙΚΑ είναι πάρα πολλά. «Έχουμε μια πληροφορία που αναφέρει ότι συνολικά έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των 100 δόσεων για χρέη προς το ΤΕΒΕ και το ΙΚΑ γύρω στους 110 χιλιάδες σε επίπεδο χώρας», λέει ο Μπάμπης Λεκάκης.

Πάντως, ο ίδιος εκτιμά πως πρόκειται για μικρό ποσοστό, αφού οι μικρομεσαίοι και οι έμποροι που χρωστούν προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία ξεπερνούν τον αριθμό των 370 με 400 χιλιάδων πανελλαδικά...

Πεσμένοι τζίροι

«Σύμφωνα, εξάλλου, με το πρόγραμμα των 100 δόσεων, αυτός που εντάσσεται αν έχει χάσει μία δόση βγαίνει εκτός προγράμματος. Και το θέμα είναι ότι με τα προβλήματα που μεσολάβησαν, λόγω των κλειστών τραπεζών, και με την κατάσταση να είναι αμφιλεγόμενη για το πώς θα πάει η οικονομία της χώρας, με το να έχουν πέσει οι τζίροι των επιχειρήσεων 70, 80 ή και 100%, πολλοί θα είναι εκείνοι που έτσι κι αλλιώς δε θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στο πρόγραμμα των 100 δόσεων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ρύθμιση, ακόμα και αν αυτή δεν πάψει να ισχύει», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

«Εμείς ζητήσαμε, για το διάστημα αυτό που μεσολάβησε η διαδικασία του δημοψηφίσματος και των capital controls, να δοθεί μια παράταση σε αυτούς που έχουν κάνει ρύθμιση, να πάει πιο πίσω δύο μήνες. Για να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να μη χάσουν τη ρύθμιση αυτή των 100 δόσεων. Διότι, αν δεν πληρώσεις ένα μήνα την τρέχουσα εισφορά συν το ποσό της ρύθμισης, χάνεις κατευθείαν τη ρύθμιση», εξηγεί ο Μπάμπης Λεκάκης.

Καταλήγοντας, ο ίδιος κάνει λόγο για κατάρρευση της αγοράς και επισημαίνει ότι, αν δεν ισχύσει τελικά το πρόγραμμα των 100 δόσεων, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ζητούν αναμφισβήτητα ένα νέο πρόγραμμα, που θα είναι ακόμα πιο ευεργετικό, σε μια περίοδο που το εμπόριο έχει μπει, ουσιαστικά, στον "πάγο" λόγω ανέχειας εμπόρων και καταναλωτών.

«Όλα ρευστά»

Πάντως, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης εκτιμά ότι «όλα είναι ρευστά. Εγώ αισιοδοξώ ότι τελικά δε θα πάρουν πίσω τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι "θεσμοί" είπαν ότι οι συμφωνίες που έχουν γίνει εν αγνοία τους θα καταργηθούν. Κι ενώ αναφέρθηκε και η ρύθμιση των 100 δόσεων, είναι κάτι που θα συζητηθεί τώρα πιο διεξοδικά στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των όρων που θα διέπουν την τρίτη δανειακή σύμβαση. Αλλά εγώ πιστεύω ότι δε θα πειραχθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων. Θα περιμένουμε να δούμε»...

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι, παρά τις εκπτώσεις στην αγορά του Ηρακλείου, η κατάσταση είναι απελπιστική. «Ο κόσμος ψωνίζει μόνο για να καλύψει τις βιοποριστικές του ανάγκες και, αν περισσέψει κάτι, θα μπει και στα άλλα καταστήματα».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου καλεί τους εμπόρους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν δόσεις στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ρύθμισης, να συνεχίσουν να το κάνουν, αφού έτσι κι αλλιώς δε χάνεται μια δόση που θα πληρωθεί. Αλλά αφαιρείται από το συνολικό ποσό των χρεών του εμπόρου προς το ασφαλιστικό ταμείο.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News