Κρήτη

Παγκρήτια κατασκήνωση στο Λευκοχώρι Ηρακλείου

Από σήμερα Σάββατο 25 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου στο δάσος του χωριού Λευκοχώρι διεξάγεται μεγάλη κατασκηνωτική δράση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, έπειτα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκοχωρίου, με συμμετοχή 140 μελών, εφήβων και ενηλίκων.

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και νέων εφήβων. Με δυναμικά προγράμματα, μέσα σε αυτοδιοικούμενες ομάδες, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και με πίστη σε αρχές και αξίες να εξελιχθούν σε δημιουργικά μέλη της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό και ως μέρος των προγραμμάτων του ΣΕΟ για το 2015, διοργανώνονται οι εν λόγω παγκρήτιες κατασκηνωτικές δράσεις και στις οποίες, όπως προαναφέρθηκε, θα συμμετάσχουν 110 παιδιά ηλικίας από 10 έως 13 ετών και 30 ενήλικα στελέχη εθελοντές. Τα παιδιά θα είναι από Σητεία, Ιεράπετρα, Αγ. Νικόλαο, Χανιά, Ρόδο, Ραφήνα, Κορωπί, Ηλιούπολη, Ξυλόκαστρο, Φιλοθέη, Ν. Μάκρη, Παιανία και Κερατέα.

Στόχος των κατασκηνώσεων είναι να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πρότυπο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, να περάσουν αξέχαστες κατασκηνωτικές εμπειρίες κοντά στη φύση, να ζήσουν την περιπέτεια της απλής ζωής στο ύπαιθρο και να δημιουργήσουν φιλίες με άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις θα είναι συνυφασμένες με τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκοχωρίου με τίτλο "Λευκοχώρι - Επιστροφή 2015", ξεχωρίζοντας τις παρακάτω:

• Εργαστήρι σκαπανικής, στο οποίο με τη συμμετοχή των παιδιών της περιοχής και σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου θα φτιαχτεί μία μεγάλη τραπεζαρία, μία πύλη και ένας ιστός που θα παραμείνουν στο χώρο.

• Αστροβραδιά με παρατήρηση έναστρου ουρανού, μαθήματα ουρανογραφίας και βιωματικό ηχοταξίδι με γκονγκ και ηχογαβάθες.

• Εργαστήρια: χορών, ζυμώματος ψωμιού, κατασκευής σαπουνιού και κεραλοιφής, ζωγραφικής, κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη.

• Καλλιτεχνικό εργαστήρι - χειροτεχνήματα - τεχνικές εικονογράφησης-διακόσμησης σε πέτρα, ξύλο, ντεκουπάζ.

• Ενημέρωση για τους παραδοσιακούς σπόρους (μη μεταλλαγμένους) από την τοπική ομάδα Ηρακλείου της τράπεζας σπόρων του "Πελίτι".

Με κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων του χωριού "Τα πούλια της περιοχής μας" θα πραγματοποιηθούν:

• Κατασκευές για τα πουλιά της περιοχής: Φωλιές, ποτίστρες και ταΐστρες από «υπερτούφα» και ξύλο.

• Γνωριμία με το ΕΚΠΑΖ Αίγινας (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής).

• Παρατήρηση πουλιών της περιοχής στο φράγμα Ινίου, με την επίβλεψη ορνιθολόγου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ομιλία, προβολή για τα πουλιά της περιοχής από το δρ. Μιχ. Δρετάκη, στο Δημοτικό Σχολείο Λευκοχωρίου.

• Πεζοπορίες στην περιοχή Σαρακίνα και στο παλιό χωριό.

• Εξορμήσεις στην Κνωσό, στο Ενυδρείο Κρήτης και στον Τσούτσουρα.

Και άλλα πολλά!

Τα μέλη του ΣΕΟ ευχαριστούν πολύ τους κατοίκους του Λευκοχωρίου για την προθυμία και τη συνεργασία για την πραγματοποίηση αυτών των κατασκηνώσεων και καλούν οποιοδήποτε γονέα να έρθει με τα παιδιά του στο δάσος του Λευκοχωρίου το Σάββατο 1 Αύγουστου, στις 7 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης της πρώτης κατασκήνωσης, ώστε να βιώσει από κοντά τα αποτελέσματα που έχουν στα παιδιά οι κατασκηνώσεις του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια