default-image

Απροστάτευτοι οι άστεγοι στο Ηράκλειο

Κρήτη
Απροστάτευτοι οι άστεγοι στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάποιοι ξέχασαν τους αστέγους στο Ανοικτό Κέντρο Υποδοχής στο Ηράκλειο, αφού μετά την κατάρρευση του Δικτύου για την Αντιμετώπιση της Φτώχιας υπολειτουργεί, με τρόπο μάλιστα που εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για την υγεία αλλά και για την επιβίωση των σύγχρονων "φτωχούληδων του Θεού".

Ούτε τις βασικές ανάγκες τους δεν μπορούν να καλύψουν εδώ και έξι μέρες οι άνθρωποι αυτοί, ζητώντας από το Δήμο Ηρακλείου να δείξει ενδιαφέρον, στέλνοντας υπαλλήλους να ξανανοίξουν τους χώρους του Κέντρου, που μόνο "υποδοχής αστέγων" δεν το λες τώρα πια!

Από την περασμένη Κυριακή οι άστεγοι έχουν να δουν κάποιο δημοτικό υπάλληλο προκειμένου να καλύψουν κάποιες βασικές τους ανάγκες, και στο μεταξύ δεν έχουν ούτε νερό να πιουν και αναγκάζονται πολλοί να πίνουν από το βρόμικο νερό που τρέχουν οι βρύσες στις τουαλέτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους.

Χωρίς ίχνος υπερβολής, οι δεκάδες άστεγοι δίνουν μάχη επιβίωσης, αφού με ένα μόνο δημοτικό υπάλληλο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά μετά τη κατάρρευση του Δικτύου για την Αντιμετώπιση της Φτώχιας.

«Να 'ρθει εδώ κάποιος να μας βοηθήσει, βρε παιδιά, για όνομα του Θεού», μας έλεγε χθες ένας από τους άστεγους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το Κέντρο Αστέγων ούτε καν υπολειτουργεί, με τους ίδιους να εκλιπαρούν ακόμα και για ένα ποτήρι νερό, ενώ άλλοι πίνουν νερό από τη βρύση του μπάνιου. Μάλιστα, άστεγος αρρώστησε πριν από λίγο καιρό πίνοντας από το νερό αυτό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, όπως λέει.

Ούτε φαΐ, ούτε νερό

Ο χώρος της κουζίνας είναι κλειστός για αρκετές μέρες, όπως αναφέρουν, με συνέπεια να μην μπορούν ούτε να συντηρήσουν στο ψυγείο το λιγοστό φαγητό που λαμβάνουν από τα συσσίτια της πόλης, και το οποίο δεν τους περισσεύει, βέβαια, για να καταλήγει χαλασμένο στα σκουπίδια. Με όλη αυτή τη ζέστη όμως, δεν έχουν και τη δυνατότητα να πιουν ένα ποτήρι κρύο νερό, που φυσικά να μην είναι γεμάτο με μικρόβια, επικίνδυνα για τον οργανισμό τους, όπως συμβαίνει με το νερό στις τουαλέτες του Κέντρου, οι οποίες τουλάχιστον... παραμένουν ανοιχτές.

Πολυτέλεια αποτελούν για τους ίδιους και τα καθαρά ρούχα. Όπως υποστηρίζουν, τα ρούχα μπορεί να πλύθηκαν στο πλυντήριο, όμως αυτά μουχλιάζουν. Σύμφωνα με τους άστεγους, εδώ και 6 μέρες έχει να φανεί κάποιος υπάλληλος στο Κέντρο Αστέγων.

«Ας έρθει η αντιδήμαρχος Ηρακλείου να δει πώς επιβιώνουμε», λένε χαρακτηριστικά. Και μάλιστα λένε πως ανάμεσά τους υπάρχει ηλικιωμένος με σοβαρό πρόβλημα υγείας, του οποίου η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς, αφού τα φάρμακά του πρέπει να του τα δώσουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου, για να μη γίνει κάποιο λάθος που μπορεί να του στοιχίσει την ίδια του τη ζωή.

Η αντιδήμαρχος

Από την ερχόμενη Δευτέρα, ο Δήμος Ηρακλείου θα παραλάβει επίσημα τα κλειδιά για τη λειτουργία της δομής, όπως απαντά η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, η οποία παράλληλα δηλώνει ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί από την ερχόμενη βδομάδα.

Όπως επισήμανε η κ. Σπανάκη, υπήρξαν νομικές εμπλοκές, οι οποίες έβαζαν φρένο στην περαιτέρω λειτουργία του Κέντρου υπό την ομπρέλα του Δήμου, εμπόδια όμως που φαίνεται να ξεπερνιούνται από την ερχόμενη εβδομάδα.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News