default-image

Ξεσηκώνονται οι αγρότες στο νομό Λασιθίου

Κρήτη
Ξεσηκώνονται οι αγρότες στο νομό Λασιθίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν μέσω θέρους, και με τον κόσμο στις παραλίες, η επικείμενη ψήφιση των φορολογικών μέτρων που αφορούν στην ταλαιπωρημένη αγροτική τάξη, αναγκάζει τη μικρομεσαία αγροτιά στο νομό Λασιθίου να ξεσηκωθεί, για να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία προτίθεται να εξισώσει φορολογικά, εκείνους που ιδρώνουν καθημερινά στα χωράφια, με τους ελεύθερους επαγγελματίες "βαφτίζοντάς" τους κανονικούς επιχειρηματίες.

«Την Πέμπτη σκεφτόμαστε να κάνουμε στην Ιεράπετρα μια Πανλασιθιώτικη συνάντηση με όλους τους αγροτικούς φορείς και τους συλλόγους, προκειμένου να βάλουμε τις κόκκινες γραμμές και τα όρια, πάνω από τα οποία δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας οδηγήσει στον αφανισμό και στην εξαθλίωση, αναφορικά με τα βάρβαρα φορολογικά μέτρα που θέλουν να περάσουν στη βουλή», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

«Από πέρυσι είχαμε ξεκαθαρίσει στον κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ότι και το 13% στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος που μας είχαν επιβάλει ήταν αδύνατο να το αντέξουμε. Πώς να δεχτούμε τώρα το 26% που προτείνουν και το 100% στην προκαταβολή φόρου. Οι αγρότες ήδη πληρώνουμε πάρα πολλά και δεν έχουμε άλλη φοροδοτική δυνατότητα. Αν δεν το καταλάβουν θα μας βρουν απέναντι τους.

Θα προσπαθήσουμε στο νομό Λασιθίου να αφυπνίσουμε τον κόσμο, και θα οργανώσουμε τον αγώνα μας με μόνη προϋπόθεση την καθολική συμμετοχή των αγροτών, γιατί το θέμα μας αφορά όλους. Όλοι μαζί ενωμένοι, οι αγρότες ολόκληρης της Κρήτης, να ξεκινήσουμε τον ωραίο αγώνα, για να μην τους επιτρέψουμε να διαλύσουν την πρωτογενή παραγωγή», καταλήγει ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης, ανάβοντας τη "σπίθα" του ξεσηκωμού της αγροτικής τάξης που έχει μπει στο στόχαστρο των δανειστών μας, με τις υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης.

Στην ίδια λογική με τους αγρότες της Ιεράπετρας, την προετοιμασία για το μεγάλο "ΟΧΙ" στο πακέτο των φορολογικών μέτρων εις βάρος των αγροτών, έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα και ο Αγροτικός Σύλλογος Σητείας.

«Μιλούμε με τους συναδέλφους μας αγροτοσυνδικαλιστές από την Ιεράπετρα και από το Ηράκλειο, καταλήγοντας ότι στην προσπάθειά μας να διατρανώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας στα σκληρά φορολογικά μέτρα που θέλουν να ψηφίσουν στη Βουλή, θα πρέπει να είναι όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης ενωμένοι.

Μόνο με την υπαγωγή βασικών αγροτικών εφοδίων από το 13% ΦΠΑ στο 23%, αυξήθηκε αυτόματα το κόστος καλλιέργειας των κηπευτικών, κατά τουλάχιστον 1000 ευρώ το στρέμμα. Δεν τα βγάζουμε πέρα με τέτοιο κόστος καλλιέργειας», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετά.

Σε έκδοση ψηφίσματος αναφορικά με τα επικείμενα φορολογικά μέτρα και τις διατάξεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα προχώρησε στην συνεδρίασή της και η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα: «Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ή θα ψηφιστούν και αφορούν τον αγροτικό κόσμο είναι απαράδεκτα, γιατί  αφενός εξοντώνουν την πρωτογενή παραγωγή αυξάνοντας υπέρμετρα το κόστος και αφετέρου εξαθλιώνουν τους αγρότες εξανεμίζοντας το ήδη πενιχρό εισόδημά τους.

Ο έλεγχος κεφαλαίων από τις τράπεζες δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου και άμεσα πρέπει να δοθεί λύση γιατί οι συναλλαγές των αγροτών με τους προμηθευτές γίνονται πάντα μετρητοίς.  

Η μείωση της παραγωγής θα επιφέρει επιβάρυνση του ισοζυγίου εισαγωγών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων με τεράστια ζημιά στην εθνική οικονομία και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει η ατμομηχανή εξόδου από την κρίση της ελληνικής κοινωνίας για το λόγο αυτό χρειάζεται στήριξη και όχι εξαφάνιση.

Άμεσα απαιτούμε την απόσυρση των μέτρων εξαθλίωσης και διαμέσου ενός γόνιμου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καθοριστούν οι όροι εισφοράς των αγροτών μας στην εθνική προσπάθεια», καταλήγει στο ψήφισμά της η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News