default-image

Οι τράπεζες άνοιξαν αλλά το capital control έμεινε

Κρήτη
Οι τράπεζες άνοιξαν αλλά το capital control έμεινε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρον-άρον έσπευσαν χθες στις τράπεζες οι πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης, προκειμένου να διευθετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, μετά το πράσινο φως που δόθηκε για τη λειτουργία τους, κατόπιν συνολικά τριών βδομάδων τραπεζικής αργίας.

Οι υπάλληλοι εξυπηρετούσαν και συγχρόνως απαντούσαν στις δεκάδες απορίες των πολιτών, που έπεφταν βροχή. Αγχωμένοι ρωτούσαν να μάθουν τι θα γίνει με τους απλήρωτους λογαριασμούς τους, τις δόσεις των δανείων, της εφορίας, και δη στην περίπτωση των επιχειρηματιών τι μέλλει γενέσθαι με τις επιταγές που δεν έχουν πληρωθεί και αν τελικά αυτές θα σφραγιστούν.

Η αγωνία των πολιτών

«Ήρθα να δω πώς θα τακτοποιήσω τις πληρωμές που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτόν τον καιρό με το να μη λειτουργούν οι τράπεζες. Ελπίζω να μας κάνουν ρυθμίσεις και να μη μας πέσουν όλα μαζεμένα και τρέχουμε και δε φτάνουμε», ανέφερε η κ. Μαρία Μπετεινάκη, που, όπως είπε, έχει αφήσει απλήρωτους ένα σωρό λογαριασμούς, κάρτες, και τώρα σπεύδει να τα βάλει σε μια σειρά.

«Συνεργάζομαι με εταιρείες στο εξωτερικό και όλες αυτές τις τρεις βδομάδες δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε. Με τα capital controls πληρωμές δε γίνονταν ούτε από εμένα ούτε από αυτούς, και τώρα κοιτάμε να βάλουμε κάτω τα χρωστούμενα. Ήταν μεγάλο μπέρδεμα όλο αυτό και η ζημιά στην οικονομία μας θα αργήσει να αποκατασταθεί», τόνισε ο κ. Γιάννης Καφετζάκης, που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού, όπως μας είπε, με το κλείσιμο των τραπεζών να έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στη δουλειά του.

Επιταγές

«Έχουμε μαγαζί με το σύζυγό μου και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πολλές επιταγές που πρέπει να πληρωθούν. Ήρθα σήμερα, μιας και οι τράπεζες άνοιξαν, να μου πουν τι μπορώ να κάνω σε αυτήν την περίπτωση», ανέφερε η κ. Μάρθα Τσαχάκη.

«Οι τράπεζες άνοιξαν, όμως τα capital controls παραμένουν και έτσι δε μας αφήνουν πολλά περιθώρια να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Ύστερα δεν υπάρχουν και χρήματα για να το κάνουμε αυτό, όσο και να θέλουμε. Μας έχουν ξετινάξει οικονομικά», μας είπε ο κ. Παναγιώτης Απλαδάς.

«Τρέχουν κανονικά οι δόσεις των δανείων και ήρθα να δω πώς θα ρυθμίσω το θέμα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να καταβάλω 1.870 ευρώ σε λογαριασμούς και δόσεις. Και δεν ξέρω ούτε πού θα τα βρω, ούτε πότε θα τα πληρώσω. Πάντως, μας είπαν ότι πιθανότατα να δοθεί κάποια παράταση», δήλωσε ο κ. Πέτρος Δρεττάκης.

Τι ισχύει με τις αναλήψεις

Βέβαια, το ότι οι τράπεζες άνοιξαν δε σημαίνει ότι έληξαν και τα capital controls, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ από χθες Δευτέρα να φέρνει νέα δεδομένα στις αναλήψεις και στις τραπεζικές μας συναλλαγές.

Σύμφωνα με την Πράξη, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν σωρευτική ανάληψη μετρητών έως και 420 ευρώ την εβδομάδα, αντί του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ μέσα από τα ΑΤΜ, αλλά και το δίκτυο των 2.500 καταστημάτων που ανοίγουν σε όλη τη χώρα, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις αναλήψεις, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, αυτή την εβδομάδα, από χθες Δευτέρα 20 δηλαδή έως και την Παρασκευή 24 Ιουλίου, θα μπορεί κάποιος να πάρει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 300 ευρώ στο τέλος της εβδομάδας.

Από το Σάββατο 25 Ιουλίου, και για κάθε εβδομάδα που ακολουθεί, δηλαδή Σάββατο με Σάββατο, θα μπορεί κάποιος να παίρνει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 420 ευρώ σε μία ανάληψη, στο τέλος της εβδομάδας.

Εκτός από την εξυπηρέτηση των πολιτών από τα καταστήματα, θα εξυπηρετούνται πλέον και οι επιχειρήσεις για συγκεκριμένες εργασίες, όπως η εξόφληση επιταγών, η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών, αλλά μόνο με πίστωση λογαριασμού, αφού στόχος είναι η αποτροπή της εκροής χρημάτων από τις τράπεζες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση και να μη σφραγίζονται επιταγές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι για το οποίο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Τι γίνεται με τις θυρίδες και τους λογαριασμούς

Για τις τραπεζικές θυρίδες, κάθε πολίτης έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, ωστόσο πολλές τράπεζες, επειδή υπάρχουν πολλές θυρίδες σε κάποια υποκαταστήματα, ζητούν να υπάρχει ραντεβού για να αποφευχθεί συνωστισμός και να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση. Για τους λογαριασμούς, απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι, καταθετικοί ή όψεως, να προστίθενται συνδικαιούχοι ή να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί. Προβλέπονται, ωστόσο, ορισμένες εξαιρέσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, μπορούν να ανοιχθούν νέοι λογαριασμοί για μισθοδοσία, για υποχρεώσεις προς το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα, για καταβολή νέων συντάξεων ή επιδομάτων, για εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων νομικών προσώπων και επιχειρήσεων. Επίσης, απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή πλήρης λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων με εξαιρέσεις.

Για τα δάνεια, κάποιος μπορεί να εξοφλήσει τη δόση του μέσω λογαριασμού, αλλά δεν μπορεί καταβάλει μεγαλύτερο ποσό ή να εξοφλήσει ολόκληρο το δάνειο. Τέλος, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού, ενώ πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται, παρά μόνο μέσω λογαριασμού.

Τι δηλώνουν οι πολίτες

«Ήρθα να δω πώς θα τακτοποιήσω τις πληρωμές που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτόν τον καιρό. Ελπίζω να μας κάνουν ρυθμίσεις και να μη μας πέσουν όλα μαζεμένα».

Μαρία Μπετεινάκη

«Συνεργάζομαι με εταιρείες στο εξωτερικό και δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε. Με τα capital controls πληρωμές δε γίνονταν. Ήταν μεγάλο μπέρδεμα και η ζημιά στην οικονομία μας θα αργήσει να αποκατασταθεί».

Γιάννης Καφετζάκης

«Έχουμε μαγαζί με το σύζυγό μου και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πολλές επιταγές που πρέπει να πληρωθούν. Ήρθα σήμερα να μου πουν τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση».

Μάρθα Τσαχάκη

«Οι τράπεζες άνοιξαν, όμως τα capital controls παραμένουν, και έτσι δε μας αφήνουν πολλά περιθώρια να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Μας έχουν ξετινάξει οικονομικά».

Παναγιώτης Απλαδάς

«Τρέχουν οι δόσεις των δανείων και ήρθα να δω πώς θα ρυθμίσω το θέμα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να καταβάλω 1.870 ευρώ. Πάντως, μας είπαν ότι πιθανότατα να δοθεί κάποια παράταση».

Πέτρος Δρεττάκης

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News