Κρήτη

"Φωτιά" από σήμερα στην τσέπη μας

Σήμερα αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας το νέο καθεστώς του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, με τη μεταφορά αρκετών προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%. Η «Νέα Κρήτη» υπενθυμίζει παρακάτω το περιεχόμενο με τα στοιχεία της εγκυκλίου, που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Στην εγκύκλιο καταγράφονται αναλυτικά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που πλέον θα υπάγονται στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, με βάση τις αλλαγές που προβλέπει ο νόμος με τα προαπαιτούμενα για σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές, που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών θα γίνουν ακόμα πιο "απαγορευτικά" απ' ότι είναι σήμερα προς τους Έλληνες εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους και γενικά καταναλωτές αυτών των αγαθών και χρήστες αυτών των υπηρεσιών.

Τόσο οι πολίτες όσο και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων της Ελλάδας συμφωνούν ότι, μετά τις αυξήσεις αυτές στο ΦΠΑ όλων αυτών των αγαθών και υπηρεσιών, οι "πληγές" τους θα είναι ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες, σε όλο το φάσμα των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, αφού οι "έχοντες" δε θα γίνουν λιγότερο "έχοντες" σε αντίθεση με όσους αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης, που τώρα θα δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Η εγκύκλιος

Σε ό,τι αφορά την εγκύκλιο του υπουργείου, χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «ο κανονικός συντελεστής και ο μειωμένος συντελεστής παραμένουν 23% και 13%, αντίστοιχα, ενώ ο υπερ-μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%. (υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του καθεστώτος αυτού για τα τουριστικά νησιά θα ισχύσει από 1-10-2015)».

Έτσι, από σήμερα, στο μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:

- Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια.

- Ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια).

- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

- Φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια.

- Λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα.

- Δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας.

- Ελαιόλαδο.

- Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών.

- Ψωμί.

- Ζυμαρικά.

- Νερά φυσικά.

- Φαρμακευτικά προϊόντα.

- Καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπαιδικής.

- Ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου.

- Είδη για αναπήρους.

Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:

- Ορισμένα ζωντανά ζώα.

- Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων.

- Μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αβγά και σπέρματα.

- Άνθη.

- Καφές, τσάι, ματέ και μπαχαρικά.

- Μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις.

- Λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο).

- Παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων.

- Ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης.

- Κακάο και παρασκευάσματα κακάου.

- Παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα.

- Παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων.

- Διάφορα παρασκευάσματα διατροφής.

- Ξίδια και υποκατάστατα αυτών.

- Απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων.

- Αλάτι και θαλασσινό νερό.

- Ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα.

- Καυσόξυλα.

- Λιπάσματα.

- Εντομοκτόνα.

- Προφυλακτικά.

- Σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας.

- Κτηνοτροφικά προϊόντα.

- Ορισμένα είδη για αναπήρους.

Ο υπερ-μειωμένος συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Οι υπηρεσίες

Ποιες υπηρεσίες, όμως, μεταφέρονται στο 23%:

Υπηρεσίες που μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή 23% είναι οι ακόλουθες:

- Εισιτήρια εκδηλώσεων.

- Τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

- Υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών.

- Υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή.

- Εστίαση.

- Υπηρεσίες γραφείων κηδειών.

- Οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

- Λόγω της κατάργησης της σχετικής απαλλαγής, οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στο συντελεστή 23%.

ΕΚΗ: «Στους αδύναμους τα βάρη»

Την πλήρη αντίθεσή του με τις εξελίξεις αυτές εκφράζει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που εκφράζει την κατηγορηματική του άποψη ότι «το νέο καθεστώς του ΦΠΑ πλήττει και πάλι τους ίδιους. Τους αδύναμους και όχι τους "έχοντες" στη χώρα μας»...

Στηρίζοντας την άποψη αυτή, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι «θίγει τα χαμηλά στρώματα γιατί, ανεξαρτήτου εισοδήματος, ο κάθε πολίτης καταναλώνει σχεδόν τα ίδια πράγματα πρώτης ανάγκης, όπως τυποποιημένα τρόφιμα, είδη σούπερ-μάρκετ.

Οπότε καταλαβαίνουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, τα θύματα της όλης κατάστασης θα είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι Έλληνες με τα χαμηλά εισοδήματα. Και να πούμε επίσης ότι υπολογίζεται πως το μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί πλέον, με τα μέτρα αυτά, γύρω στα 60 με 70 ευρώ το μήνα επιπλέον»!

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ λέει στο σημείο αυτό ότι «γίνεται η καθημερινότητα του κόσμου ακόμα πιο δύσκολη, όταν έχει μπροστά του και μια σειρά άλλων φορολογικών μέτρων. Και μιλάω ειδικά για τους μισθωτούς, αλλά και για τους συνταξιούχους, που θα υποστούν μειώσεις των συντάξεών τους. Και πραγματικά αυτά τα μέτρα θα δυσκολέψουν παραπέρα πολύ την κατάσταση και θα έχουμε και ακόμα μεγαλύτερη φτώχια και ανεργία».

Σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά, δεν είναι μόνο το υπόλοιπο του καλοκαιρού που θα είναι πιο δύσκολο από τα προηγούμενα των τελευταίων χρόνων. Αλλά περιμένουμε και έναν εξίσου δυσκολότερο χειμώνα.

«Ο χειμώνας που θα μας έρθει θα είναι πάρα πολύ δύσκολος και απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα θα έχουμε ένα χειμώνα δυσκολότερο από τους προηγούμενους των μνημονιακών χρόνων, με το τρίτο μνημόνιο της σημερινής κυβέρνησης».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου τονίζει προς την εφημερίδα μας ότι ο κόσμος είναι φοβερά μουδιασμένος και απογοητευμένος και από την άλλη δεν ξέρει και τι του έρχεται. «Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να ανοίξουν οι τράπεζες. Το θέμα είναι ο κόσμος να έχει και λεφτά στην τράπεζα.

Επομένως, η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο και δυστυχώς, για τα ίδια πάλι υποζύγια», λέει ο συνδικαλιστής. «Και το λέω αυτό για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους μικρομεσαίους αγρότες. Και αυτή η κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με τους «έχοντες και κατέχοντες», τους οποίους δε βλέπουμε να πλήττονται.

Δε βλέπουμε την κυβέρνηση να λαμβάνει πρωτοβουλίες και μέτρα, προκειμένου να χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΗ και καταλήγει λέγοντας ότι «το Εργατικό Κέντρο πάντα θα βρίσκεται πλάι στην κοινωνία. Πλάι πραγματικά σε αυτούς που έχουν πρόβλημα, με βάση τις δυνατότητες που έχει. Και θα προσπαθήσει να ανακουφίσει όσο μπορεί τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

Τα ζητήματα αυτά θα τα θέσει η διοίκηση του ΕΚΗ στους βουλευτές του νομού Ηρακλείου και θα ζητήσει τη λήψη μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και του εργασιακού μεσαίωνα, σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά.

Αντίθεση επιχειρηματιών

«Όχι σε αναπροσαρμογές των συντελεστών ΦΠΑ, γιατί θα οδηγήσουν σε σημαντική επιβάρυνση των νοικοκυριών», λένε οι έμποροι. Όπως είχε πει από τις αρχές Μαΐου ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, «το πρόβλημα της Ελλάδας με το ΦΠΑ έγκειται στην αποδοτικότητα του ΦΠΑ».

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που αναφέρει ο κ. Κροκίδης είναι τα εξής:

• Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους τέσσερις υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη, ενώ ο ΟΟΣΑ μάς κατατάσσει στις πρώτες 10 χώρες μεταξύ των 34 χωρών-μελών του Οργανισμού, βάσει κεντρικού συντελεστή με διαφορά τεσσάρων μονάδων (23% έναντι 19%) από το μέσο όρο.

• Το μερίδιο του ΦΠΑ ως προς τα συνολικά έσοδα έχει, ήδη από το 2012, ξεπεράσει περίπου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ακόμη και ο δείκτης που μετράει την απόδοση του ΦΠΑ ως προς το ΑΕΠ δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το μέσο όρο του ΟΟΣΑ από το 2012, με την τάση τόσο το 2014 όσο και το 2015 να είναι αυξητική.

• Ένα είναι το σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας: ο δείκτης απόδοσης του ΦΠΑ, ο οποίος ουσιαστικά μετράει το κατά πόσον ο φόρος αποδίδει τα προσδοκώμενα σε συνάρτηση με τους συντελεστές που εφαρμόζονται. Σε αυτό το επίπεδο, τα στοιχεία δείχνουν ότι καταγράφουμε πολύ χαμηλή επίδοση, καθώς απέχουμε πολύ τόσο από το μέσο όρο της Ευρώπης, όσο και από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

• Με το βασικό συντελεστή στο 23%, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, καθώς μας ξεπερνάει η Ουγγαρία με 27%, η Δανία, η Κροατία και η Σουηδία με 25%, καθώς και Φιλανδία με τη Ρουμανία, που έχουν συντελεστή 24%.

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ως προς το ΑΕΠ έφταναν το 2012 στο 7,1%, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν στο 6,6%. Για το 2015, προβλέπεται ότι τα έσοδα από ΦΠΑ θα φτάσουν στο 7,8%, όπως προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ. προβλέπονται έσοδα 14,4 δισ. ευρώ, με το ΑΕΠ στα 185 δισ. ευρώ). Αυτή θα είναι μια επίδοση υψηλότερη από τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία.

Φροντιστηριούχοι Ξένων Γλωσσών: «Αν ήταν αυτό το "πρώτη φορά Αριστερά»

«Ατυχέστατο πείραμα»... Έτσι χαρακτηρίζει το "πρώτη φορά Αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Palso Ν. Ηρακλείου Γιάννης Χατζηδάκης, καθώς καταγγέλλει τη σημερινή κυβέρνηση ότι φορολογεί τα φροντιστήρια στα οποία φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών με το 23%, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα ιδιωτικά σχολεία, γενικότερα την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά ακόμα και... τα κολέγια, όπου φοιτούν τα παιδιά της ελληνικής ελίτ!

Ιδιαίτερα καυστικός και αγανακτισμένος, ο Γιάννης Χατζηδάκης δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ότι «αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη, ακριβώς επειδή μεταξύ πολλών άλλων περιπτώσεων η σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο δεν εφάρμοσε τις προεκλογικές εξαγγελίες της, αλλά και τις έκτοτε τοποθετήσεις περί στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες σαφέστατα ανήκουν και τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια.

Όχι μόνο δεν εφάρμοσε την τοποθέτησή της για στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, που επίσης σαφέστατα από αυτά προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας, αλλά αντίθετα επέβαλλε καθεστώς ΦΠΑ, και μάλιστα 23%, καθιστώντας αυτόματα την ξενόγλωσση εκπαίδευση είδος πολυτελείας»!

Παρακάτω, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει ότι η άποψή του για τη δημόσια εκπαίδευση δεν έχει καμία σχέση με την άποψη για τη δουλειά των καθηγητών του Δημοσίου, οι οποίοι και δεν ευθύνονται για την αναποτελεσματικότητα αυτής.

«Παρακαλώ, προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρεξήγησης, να το τονίσουμε αυτό: οι καθηγητές του Δημοσίου αγωνίζονται να προσφέρουν στα παιδιά κυρίως του Δημοτικού, γιατί στις μεγαλύτερες βαθμίδες τα παιδιά πάνε έτοιμα από εμάς. Αλλά δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. 25 και 30 παιδιά μέσα στο τμήμα. Χωρίς υλικοτεχνική υποδομή. Και είναι και απίστευτα κακό το βιβλίο που τους δίνει το υπουργείο να χρησιμοποιήσουν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Palso Ν. Ηρακλείου, «με αυτά τα δεδομένα στην ξενόγλωσση δημόσια εκπαίδευση και με την εισαγωγή του ΦΠΑ και μάλιστα στο 23%, αυτόματα η ξενόγλωσση μόρφωση των μαθητών είναι είδος πολυτελείας. Και της ακριβότερης μορφής, αφού ο ΦΠΑ δεν πήγε στο 6,5%, όπως ήταν για παράδειγμα στο βιβλίο. Δεν πήγε στο 3,5%, όπως είναι οι διακοπές (!) για παράδειγμα. Πήγε στο 23%».

Και στο σημείο αυτό, υπενθυμίζει ότι τα φροντιστήρια του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης θέλησαν να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία, παρέχοντας υπηρεσίες Κοινωνικού Φροντιστηρίου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης σε πάνω από 300 μαθητές, που δε θα μπορούσαν, στην αντίθετη περίπτωση, να φοιτήσουν, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών τους.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα μέλη του συλλόγου μέχρι πριν από πέντε χρόνια είχαν φτάσει τα 196 και σήμερα δεν ξεπερνούν τα 143 λόγω "λουκέτων" στα χρόνια των μνημονικών πολιτικών από το 2010 μέχρι σήμερα, τα οποία και δεν αποκλείεται να αυξηθούν λόγω του ΦΠΑ 23% από τώρα και μετά.

«Να σας πω και κάτι τελευταίο. Εάν υποθέσουμε ότι υπήρχε μία οριζόντια επιβολή ΦΠΑ στο σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης», λέει ο Γιάννης Χατζηδάκης, «εκεί θα λέγαμε ευθέως ότι "κακό αυτό, αλλά μας πήρε η μπάλα κι εμάς ως επαγγελματίες αλλά και τους πελάτες μας, μαζί με όλους τους άλλους".

Εδώ όμως επέλεξαν τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα κατονόμασαν, εξαιρώντας ρητά τα ιδιωτικά σχολεία, τα ΙΕΚ, τα ΚΕΚ, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και 2, ακόμα και τα κολέγια. Και ειδικά στα ιδιωτικά σχολεία και τα κολέγια, πηγαίνουν παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντέχουν το οικονομικό φορτίο, που δεν είναι και λίγο. Άρα θα άντεχαν και το βάρος του ΦΠΑ».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια