default-image

"Αποφύγαμε τα χειρότερα"

Κρήτη
"Αποφύγαμε τα χειρότερα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακούφιση από τη μια που αποφύγαμε το Grexit και μάλιστα στο "και πέντε", αλλά ταυτόχρονα και προβληματισμό για τη σκληρότητα των μέτρων που περιέχει η συμφωνία με τους δανειστές, εκφράζουν στη "Νέα Κρήτη" οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι και κάνουν μια πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα της δαιδαλώδους διαπραγμάτευσης που είχε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες.

Με εξαίρεση τους συνδικαλιστές των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που δηλώνουν ότι βρίσκονται πλέον "απέναντι" λόγω των μέτρων, οι υπόλοιποι κάνουν λόγο για μια συμφωνία επώδυνη μεν, αλλά αναγκαία, ενώ τονίζουν ότι θα ήταν πολύ χειρότερη για τη χώρα μας και το λαό μας μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ!

«Κάλλιο αργά»

Ο επιχειρηματίας-μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Α' αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Φασουλάκης εκφράζεται θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «άργησε, αλλά κατάλαβε έστω και τώρα πώς έπρεπε να λειτουργήσει για το καλό της χώρας. Και καλό θα είναι από τώρα και μετά να βρει νέα πρόσωπα που αγαπούν την Ελλάδα, για να κάνει πράξη την πολυπόθητη ανάπτυξη μέσα από τη χάραξη της πολιτικής εκείνης που έχει ανάγκη ο τόπος».

Όσο για το γεγονός ότι αποφύγαμε το Grexit, ο Γιώργος Φασουλάκης λέει: «Σίγουρα νιώθω ανακουφισμένος. Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι σεβάστηκε τον τίτλο που έχει, χωρίς να σκεφτεί μικροκομματικά συμφέροντα. Μας έχει κάνει τον επιχειρηματικό κόσμο και μπορούμε να τον αντιμετωπίζουμε σαν πρωθυπουργό. Τώρα τα μέτρα είναι γνωστό πως θα ήτανε σκληρά. Και κάθε μέρα που χανόταν φαινόταν πως θα έρθουν ακόμα σκληρότερα μέτρα μετά.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχασε χρόνο. Δηλαδή, αν τα μέτρα τα έπαιρνε με το που αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα ήτανε πολύ καλύτερα τα πράγματα. Αλλά η κατεύθυνση της χώρας που υπήρχε, να πάμε προς δραχμή ή προς κάποιο εθνικό νόμισμα, αν υλοποιούνταν, θα μιλούσαμε για καταστροφή. Κι αυτό διότι δεν είμαστε παραγωγικοί. Όταν στη χώρα μας το 85% των προϊόντων που καταναλώνουμε το εισάγουμε και το υπόλοιπο 15% πάλι επικουρείται για να βγει στην κατανάλωση, από εισαγόμενα προϊόντα, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να λειτουργήσει η χώρα με εθνικό νόμισμα».

Εν τάχει

Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Φασουλάκης λέει ότι «από τώρα και μετά πρέπει με γρήγορες κινήσεις η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ανθρώπους ικανούς, στις θέσεις της ανασυγκρότησης της χώρας, ως προς την παραγωγική της δομή, ούτως ώστε να μην έχουμε αυτά πάλι τα φαινόμενα, αν υποτεθεί ότι και πάλι δεν μπορούν να καλυφθούν τα δάνεια. Όλοι παραδέχτηκαν ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Άρα πρέπει με τα 35 δισ. που θα πάρουμε για την ενίσχυση να μοιραστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτιάξουμε την παραγωγική μας διαδικασία».

Καταλήγοντας, επαναλαμβάνει την ανάγκη στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών, λέγοντας ότι «είναι τόσο λίγες πια στη χώρα μας που, αν προσπαθήσει το κράτος να εφαρμόσει σε βάρος τους φορολογικά μέτρα αντί να τους βοηθήσει, τα έσοδα του κράτους θα είναι πολύ λίγα σε σχέση με τη ζημιά που θα επέλθει. Γιατί, όταν λέμε χώρα, εννοούμε γεωγραφικά σύνορα, πληθυσμό και αυτάρκεια προϊόντων».

«Ήταν αναμενόμενα»

Ως αναμενόμενα χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, που κάνει λόγο για τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι και σήμερα.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις», λέει ο κ. Κουμαντάκης, «μετά το ξέσπασμα της κρίσης, αυτές που έχουν και την ευθύνη για τη δημιουργία του κράτους με τα τεράστια διαχρονικά προβλήματα, δεν είχαν το θάρρος να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές, παρά μόνο ακολουθώντας επιταγές των μνημονίων που συνόδευαν τις δανειακές συμβάσεις που είχε ανάγκη η χώρα. Και είχαν επιδοθεί σε πολύ σκληρές περικοπές και φορολογίες, που εξουθένωσαν τα νοικοκυριά και κυρίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ήρθε η κυβέρνηση αυτή και έδωσε ελπίδες στο λαό και στην επιχειρηματικότητα ότι θα έφερνε ανάπτυξη, θα διαμόρφωνε ένα διαφορετικό οικονομικό κλίμα και θα ήταν και η αρχή για να αλλάξουμε μερικά πράγματα στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολύ σύντομα καταλάβαμε κι εμείς οι επιχειρηματίες και η κυβέρνηση ότι δυστυχώς είναι το σύστημα έτσι δομημένο σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που η λειτουργία του σε αυτό, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται, είναι μονόδρομος. Κι ενώ το καταλάβαμε αυτό νωρίς», συνεχίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, «δεν έκανε τις ανάλογες κινήσεις που έπρεπε η κυβέρνηση αυτή, ούτως ώστε να φτιάξει ένα πρόγραμμα που να είναι συμβατό με τις ανάγκες της Ευρώπης και της Ελλάδας, για να πορευτούμε με βάση αυτό».

Σκληρά τα μέτρα: «Φταίμε όλοι για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα»

Ο Μανόλης Κουμαντάκης υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε και ευθύνες όλοι μας, ως Ελληνικός λαός, για την κατάσταση αυτή που βρίσκεται η χώρα. Δε φταίει μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά κι εμείς που το στηρίζαμε. Αλλά η κυβέρνηση ξεκίνησε σε μια λάθος βάση να προχωράει σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα άλλο παρά μόνο να βάζει βούτυρο στο ψωμί του σκληρού πυρήνα της βόρειας Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ουσιαστικά ήθελε να δημιουργήσει την Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Και ίσως, αν σκεφτούμε και λίγο πιο πονηρά, να πιστέψουμε ότι όλο το παιχνίδι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ένα παιχνίδι σικέ, για να οδηγηθούμε στο σημερινό αποτέλεσμα, με δεδομένο και ότι δε θα μπορούσε άλλο κόμμα να περάσει τέτοια μέτρα και να μην έβγαινε όλη η κοινωνία στα κάγκελα».

Ο Μανόλης Κουμαντάκης, πάντως, κάνει λόγο για ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας, που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, όπως το χαρακτηρίζει, και τα οποία θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη προβληματική αγορά.

ΕΚΗ: «Θα συγκρουστούμε» για τα νέα υφεσιακά μέτρα

Οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς και του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Στρατήγης τάσσονται κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για πολύ επώδυνα μέτρα, που θα πλήξουν πρώτα και κύρια τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΗ, «το νέο μνημόνιο.

Μπορεί κάποιοι να επικαλεστούν ότι έρχεται μια σταθερότητα στη χώρα, ωστόσο είναι μια λαίλαπα που θα φέρει ξανά, ούτως ή άλλως, το ζήτημα στο παρασκήνιο τους επόμενους μήνες, γιατί θα οδηγήσει σε μαρασμό ακόμα περισσότερο την αγορά. Θα αυξήσει την ανεργία. Είναι καθαρά υφεσιακά μέτρα. Είναι ένα σκληρό μνημόνιο. Για άλλη μια φορά το πολιτικό σύστημα μένει στις ορέξεις των δανειστών. Εμείς θα σταθούμε απέναντι, δεν έχουμε άλλο ρόλο. Αυτός είναι ο ρόλος μας».

Ο κ. Βοργιάς, βέβαια, τονίζει ότι θα ήταν πολύ χειρότερη η κατάσταση για τη χώρα μας αν στην παρούσα φάση φεύγαμε από το ευρώ. Αλλά δεν μπορεί, όπως λέει, και να μην κατηγορήσει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν εφάρμοσε την εντολή του ελληνικού λαού, που μέσα από το πρόσφατο δημοψήφισμα ζητούσε συμφωνία καλύτερη από την προηγούμενη, που ήθελαν να επιβάλουν οι δανειστές, μέσα από την πρόταση Γιούνκερ.

Αντιθέτως, «χειρότερα είναι τώρα για την Ελλάδα απ' ό,τι αν βγαίναμε τελικά από το ευρώ, λόγω των μέτρων του τρίτου μνημονίου», υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Στρατήγης. «Εμείς πλέον ετοιμάζουμε νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα που κάνουμε εδώ και πέντε χρόνια ενάντια στη λιτότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ μιλάμε για ένα νέο μνημόνιο, με νέα σκληρά μέτρα.

Εκ νέου μιλάει για επαναφορά των απολύσεων ή κάποια άλλα ισοδύναμα. Δεν ξέρω εγώ από πού θα βρεθούν τα ισοδύναμα αυτά. Μιλάει για εφαρμογή του νέου μισθολογίου, που πάλι θα καταρρακώνει την πλειοψηφία των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων. Μιλάμε για τη συνέχεια ενός αγώνα που, ενώ ελπίζαμε ότι θα είχε σταματήσει, συνεχίζεται δυστυχώς η ίδια διαδικασία, πολιτικό κατεστημένο αυτής της χώρας το συγκεκριμένο δημοψήφισμα. Η βούληση του κόσμου δεν εφαρμόστηκε. Περιμένουμε πότε θα ψηφιστούν τα νέα μέτρα, όπου εκεί θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Στρατήγης απάντησε στην εφημερίδα μας ότι, «όταν ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχτηκε, εκλέχτηκε με διαφορετικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις από αυτά που κάνει. Οπότε δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει να κάνει τον πρωθυπουργό, αν είναι να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο».

«Να παράγουμε»

Εξαιρετικά καταστροφικό θα ήταν το Grexit και πολύ χειρότερο από αυτό που έγινε τελικά μέσα από τη συμφωνία, λένε οι άνθρωποι του γεωτεχνικού χώρου και οι αγρότες. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου Αλέκος Στεφανάκης λέει για την όλη υπόθεση: «Όταν σαν κοινωνία επί σειρά ετών έχουμε αποφασίσει να βάζουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, δε σκεφτήκαμε ποτέ ότι το χαλί κάποια στιγμή θα σηκωθεί και τα σκουπίδια θα μας σκεπάσουν.

Η Ελλάδα, που εδώ και πολλά χρόνια έχει χάσει το κύρος της, μια χώρα από τις πλουσιότερες της Ευρώπης κάποτε, δυστυχώς χαρακτηρίστηκε από ένα αναποτελεσματικό κράτος, που το φτιάξαμε με κακοδιαχείριση. Μια δημόσια διοίκηση η οποία αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Και όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων δεν καταφέραμε να γίνει τίποτα πάνω στο θέμα της αναδιάρθρωσης και στη δομή, προκειμένου η πραγματική οικονομία να μπει μπροστά».

Παρακάτω ο Αλέκος Στεφανάκης τονίζει ότι από τώρα και στο εξής «πρέπει να προχωρήσουμε, πάμε μπροστά και ξαναστήνουμε την παραγωγική μας βάση, για να παραχθεί εισόδημα, για να αποπληρώσουμε τα δανεικά, τα οποία, επειδή έχουμε δανειστές τοκογλύφους, δεν αποπληρώνονται και είναι πεντακάθαρο αυτό. Ήρθαν εδώ για να πάρουν την Ελλάδα. Και αυτό έγινε εδώ και χρόνια. Απλά εμείς δεν το καταλάβαμε».

Τέλος, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης κάνει λόγο για καταστροφή του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα όλα αυτά τα χρόνια, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, αρκεί να δουλέψουμε σκληρά και να στηρίξουμε τις ντόπιες επιχειρήσεις και τα ντόπια προϊόντα, χωρίς να πέφτουμε στην παγίδα των φτηνότερων εισαγόμενων, που είναι πιο φτηνά επειδή είναι φτιαγμένα από "πλαστικές" πρώτες ύλες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα ξενόφερτα τυριά.

Οι αγρότες

«Για το χώρο μας δεν έχουμε ιδιαίτερη ενημέρωση προς το παρόν, αλλά τα μέτρα που ακούγονται στο φορολογικό και το ασφαλιστικό θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την παραγωγή των προϊόντων», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.

«Πάντως, θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας καλέστηκε να πάρει μια απόφαση η οποία είναι κακή, αλλά την πήρε μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους καταστροφής της χώρας, που θα είχαμε αν πηγαίναμε στη δραχμή», ξεκαθαρίζει ο συνεταιριστής. «Επέλεξε λοιπόν να διαλέξει το λιγότερο κακό. Από 'κει και πέρα, μένει εμείς να δούμε τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό χώρο, τι μέλλει γενέσθαι και ποιοι θα είναι οι εφαρμοστικοί κανονισμοί. Γιατί, αν αυτά που έχουμε ακούσει ευσταθούν, θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν την ταφόπλακα του αγροτικού χώρου».

Κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο να πηγαίναμε στη δραχμή δηλώνει και ο γενικός γραμματέας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης.

«Αν συνέβαινε αυτό, θα πηγαίναμε στην πλήρη καταστροφή. Φύγαμε από το ευρώ, διαλύσαμε τη χώρα. Το θέμα είναι ότι σήμερα έχουμε πιάσει πάτο. Έχουμε μια οικονομία κατεστραμμένη, τράπεζες κλειστές, οπότε δεν είχαμε άλλη επιλογή. Είναι βέβαια ένα σκληρό μνημόνιο.

Αλλά θα μπορούσαμε να μην είχαμε έρθει στην κατάσταση αυτή, αν κάναμε αυτό που έπρεπε από πιο πριν. Αν το κάναμε πριν από τρεις μήνες, πριν από έξι μήνες, θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ούτε πολιτική κάνω, ούτε με ενδιαφέρει πια η πολιτική, διότι τη σιχάθηκα. Αλλά, αν ερχόταν η συμφωνία πιο παλιά, πιστεύω ότι θα ήταν τα πράγματα πολύ καλύτερα. Οι διάφορες φωνές, Λαφαζάνηδων, Βαρουφάκηδων και δε συμμαζεύεται, έφεραν την κατάσταση αυτή».

Ο Γιώργος Στειακάκης τονίζει στο σημείο αυτό ότι μέσα σε αυτό το διάστημα που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ., ο ίδιος θα περίμενε να έβλεπε τη λίστα Λαγκάρντ να έφτανε στη Βουλή. «Για να δούμε ποιοι ήταν αυτοί οι απατεώνες που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω και να τα φέρουν πίσω. Και μόνο που θα μάθαινε ο κόσμος ποιοι έβγαλαν τα λεφτά έξω, θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό».

Καταλήγοντας, ο κ. Στειακάκης τονίζει ότι ευθύνες έχει και ο λαός για τις επιλογές του μέχρι σήμερα. «Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, που στήριζα ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο αποδείχτηκε τελικά πως ήταν οι μισοί κλέφτες. Εγώ, ένας από τους πιο έντιμους ανθρώπους, και στήριζα με νύχια και με δόντια τον Άκη Τσοχατζόπουλο κοντά στον Σημίτη και τους εκσυγχρονιστές. Πού να το ήξερα», λέει ο Γιώργος Στειακάκης, «πως στήριζα το μεγαλύτερο κλέφτη της Ελλάδας. Έχω, λοιπόν, κι εγώ τις ευθύνες μου για την κατάσταση αυτή».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News