Κρήτη

Ανακούφιση αλλά και προβληματισμός μετά τη συμφωνία

Ανακουφισμένοι και βαθύτατα προβληματισμένοι με το πακέτο των δυσβάσταχτων μέτρων που συνοδεύουν το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελληνικής Οικονομίας, στο οποίο κατέληξε μετά από συνεδρίαση 17 ωρών η Σύνοδος Κορυφής, εμφανίζονται οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και της εμπορίας των κηπευτικών και των λουλουδιών της Ιεράπετρας.

Ανακουφισμένοι δηλώνουν πρώτοι απ' όλους, οι οικονομικοί μετανάστες, που εργάζονται ως εργάτες γης, συσκευαστές, μεταφορείς η φορτοεκφορτωτές, καθώς μέχρι χθες, οι περισσότεροι ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για να επιστρέψουν στη χώρα τους, ή έψαχναν άλλη ευρωπαϊκή χώρα να εργαστούν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση δε θα τους ήταν ευχάριστη μένοντας στην Ελλάδα με εθνικό νόμισμα τη δραχμή.

«Ο πρωτογενής τομέας της Ιεράπετρας έχει τεράστια δύναμη. Δε φοβάται την επιστροφή στη δραχμή, προτιμά, όμως, την παραμονή μας στο ευρώ. Οι αγρότες φοβούνται μόνο τη σκληρή φορολογία που ακολουθεί, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές μας. Οι οικονομικοί μετανάστες, εργάτες και καλλιεργητές, που είναι τόσα χρόνια εδώ στην Ιεράπετρα, θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί μας, μετά τη συμφωνία που πέτυχε η χώρα μας, γιατί εδώ αισθάνονται ασφάλεια. Η Ιεράπετρα τώρα, δεν κινδυνεύει να ξεμείνει από εργατικά χέρια, και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην παραγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων», μας είπε ο κ. Δημήτρης Βεργάκης, υπεύθυνος δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά των Αλβανών οικονομικών μεταναστών, που καλλιεργούν πρώιμα κηπευτικά, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τη συμφωνία και την παραμονή μας στο ευρώ.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία. Καλλιεργώ 10,5 στρέμματα με κηπευτικά και πήγα πολύ καλά εφέτος. Ξέρω ότι η κυβέρνηση θα πάρει σκληρά μέτρα για εμάς τους αγρότες, αλλά θα μείνω εδώ, και θα συνεχίσω να καλλιεργώ. Θα ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν πιστεύω.

Μόλις ομαλοποιηθεί η λειτουργία των Τραπεζών θα ξεκινήσουμε τις καινούργιες καλλιέργειες. Τώρα έχουν αρχίσει οι πατριώτες μου και φεύγουν για διακοπές στην Αλβανία, αλλά σε ένα μήνα θα επιστρέψουν, για να εργαστούν η να καλλιεργήσουν δικά τους θερμοκήπια. Όλα θα πάνε καλά, μόνο με σκληρή δουλειά», μας είπε ο Αλβανός οικονομικός μετανάστης, παραγωγός κηπευτικών κ. Φίλε Μιρτολάρι.

Στο εργοστάσιο τυποποίησης και συσκευασίας λουλουδιών όπου εργάζεται η υπήκοος Αλβανίας κ. Ελβίρα Τσομάνι, από το πρωί της Δευτέρας έχουν επιστρέψει τα χαμόγελα, γιατί οι αλλοδαποί εργάτες ξέρουν ότι, θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ.

«Τόσες μέρες έτρεμε η καρδούλα μου, παρακολουθώντας τις ειδήσεις από την τηλεόραση. Σήμερα νιώθω μια μεγάλη ανακούφιση που η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Θα συνεχίσω να εργάζομαι εδώ στη συσκευασία των λουλουδιών του κ. Γιάννη Γαϊτάνη. Αυτό με διαβεβαίωσε το αφεντικό μου. Ότι και να γίνει, μου είπε ότι, δε θα με αφήσουν να φύγω πίσω στην Αλβανία. Δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί η ζωή στις Βαλκανικές χώρες, με τη ζωή που έχουμε εδώ», μας είπε η κ. Ελβίρα Τσομάνι.

Πόσοι από τους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που ζουν στην Ιεράπετρα τα τελευταία χρόνια, θα είχαν τη διάθεση να μείνουν να δουλέψουν και να πληρωθούν σε δραχμές κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει με ακρίβεια.

«Αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, οι περισσότεροι θα έφευγαν. Αυτοί που θα έμεναν εκτιμώ ότι είναι εκείνοι που βρίσκονται πάρα πολλά χρόνια εδώ, και έχουν έρθει από μη ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες.

Όπως και να το κάνουμε, ο πρωτογενής τομέας στην Ιεράπετρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτούς τους εξειδικευμένους μετά από τόσα χρόνια εργάτες», μας είπε ο 27χρονος κ. Νίκος Γαϊτάνης, πτυχιούχος πληροφορικής.

«Αν οι καταστάσεις υποχρέωναν τους αλλοδαπούς εργάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα μας, θα φτάναμε στη συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα. Εμείς που διατηρούμε με τη βοήθεια των εργατών, μεγάλες μονάδες παραγωγής, θα μειώναμε αναγκαστικά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Θα είχαμε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και στην ανάγκη θα γυρίζαμε στην παλιά εποχή και θα κάναμε δανεικούς με τους συγγενείς και τους φίλους.

Στο μεταξύ, μας έχουν προβληματίσει τα φορολογικά μέτρα που θα παρθούν, γιατί δεν ξέρουμε αν θα πλήξουν τους πάντες. Αν θέλουν να μας πάρουν ένα μερίδιο από τα κέρδη μας, δεν έχουμε αντίρρηση. Να μην υποχρεώνουν όμως τους αγρότες να πληρώνουν, αν η καλλιέργεια τους είναι ζημιογόνος», συμπληρώνει ο ανθοπαραγωγός κ. Γιάννης Γαϊτάνης.

Από μια άλλη οπτική γωνία βλέπει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα μας οι οικονομικοί μετανάστες, ο έμπορος κ. Παναγιώτης Κεφάλας.

«Αν γυρίζαμε στη δραχμή και έφευγαν οι ξένοι εργάτες, θα έβρισκαν ευκολότερα δουλειά οι Έλληνες εργάτες που τώρα παραμένουν άνεργοι. Ίσως τότε, το ποσοστό της ανεργίας να έπεφτε θεαματικά. Τώρα πάντως, είναι ανάγκη να απασχοληθούν περισσότεροι Έλληνες, σε όλες τις παραγωγικές δουλειές, για να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων», μας είπε ο κ. Παναγιώτης Κεφάλας.

«Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έχει φτάσει το 60%. Δεν μπορούμε να τονώσουμε την Ελληνική οικονομία αν δεν προσφέρουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στη νεολαία μας.

Είναι μύθος ότι δε μπορούν οι Έλληνες να εργαστούν, στις δουλειές, όπου σήμερα απασχολούνται αποκλειστικά αλλοδαποί.

Ας τους σώσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις αντοχές τους», προτείνει κ. Νεκτάριος Λιανάκης, υπεύθυνος δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στη Γρα Λυγιά.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ανησυχούσαν περισσότερο από τους Έλληνες, οι αλλοδαποί, για το ενδεχόμενο ενός Grexit. Εάν γυρίζαμε στη δραχμή, θα έφευγαν όλοι, νομίζω εγώ. Τότε ο πρωτογενής τομέας θα απορροφούσε, αναγκαστικά τις χιλιάδες των Ελλήνων άνεργων νέων, που τώρα βρίσκονται στα αζήτητα. Τώρα τα χρήματα των ξένων εργατών, φεύγουν όλα έξω», σχολιάζει ο κ. Γιώργος Πιτροπάκης, υπεύθυνος παραλαβής αγροτικών προϊόντων στο "Αγροδίκτυο".

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια