default-image

Εικόνες ντροπής και σκουπιδιών

Κρήτη
Εικόνες ντροπής και σκουπιδιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες ντροπής, που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν ως προς την ανεπάρκεια εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου και τις γραφειοκρατικές και οικονομικές δυσκολίες στις αναγκαίες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Η λήξη των συμβάσεων των οδοκαθαριστών εγκαινίασε μια νέα περίοδο, που οι δυνατότητες επικεντρώνονται μόνο στην αποκομιδή, κι αυτό για όσο καιρό θα μπορεί ο μηχανισμός αυτός να βρίσκεται σε λειτουργία, ξεπερνώντας τα όριά του!

Όπως μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Ρασούλης, καθημερινά, με προσωπικό που δεν επαρκεί για να καλύψει καν τις καθημερινές λειτουργίες, προσπαθεί να κρατήσει την πόλη σε μια έστω ικανοποιητική εικόνα.

«Η λειτουργία του Δήμου όσον αφορά στην καθαριότητα είναι ένα κομμάτι που προσπαθούμε να το λειτουργούμε όσο περισσότερο γίνεται. Και παρά τις αντίξοες συνθήκες, λειτουργεί οριακά όσον αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Κι αυτό επειδή έχουν τελειώσει οι δίμηνες συμβάσεις που είχαμε για εργάτες οδοκαθαρισμού και αποκομιδής. Και είμαστε σε ένα χρονικό διάστημα που ο Δήμος και οι υπηρεσίες καθαριότητας απασχολούν το 100% των μόνιμων υπαλλήλων που έχει, που όμως δε φτάνουν ακόμα και για τις βάρδιες των απορριμματοφόρων»!

Μεσούσης της τουριστικής περιόδου και με θερμοκρασίες που είναι υψηλές και κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη του σωστού καθαρισμού της πόλης, η περίοδος αβεβαιότητας αποκτάει μεγαλύτερη διάρκεια. Και όσο και αν αγωνίζονται οι εργαζόμενοι, δεν μπορεί να γίνει στο βαθμό που θα έπρεπε η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Απογοητευτική κατάσταση

Στο μεταξύ, η κατάσταση σε πολλές περιοχές αλλά και στο κέντρο του Ηρακλείου, μέσα και γύρω από τους κάδους των απορριμμάτων, είναι απογοητευτική, με τους δημότες να μιλούν για πλήρη εγκατάλειψη. Όπως τόνισε ο κ. Ρασούλης, εκείνο που αναμένεται να αλλάξει λίγο την εικόνα είναι οι προσλήψεις μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας, μια δέσμευση που αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά ούτε και αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί.

«Είχαμε κάνει από το Φεβρουάριο τον προγραμματισμό μας για τις πεντάμηνες συμβάσεις. Οι διαδικασίες καθυστέρησαν. Πήραμε στην πόλη μας τους δίμηνους, οι οποίοι και αυτοί έχουν φύγει όλοι από την εργασία τους, και βλέπουμε αυτό το φαινόμενο στο Ηράκλειο τον τελευταίο καιρό, να υπάρχει αυτή η εικόνα με τα σκουπίδια. Μια εικόνα που δεν αρμόζει στο δήμο Ηρακλείου, ούτε ανταποκρίνεται στη δουλειά που κάνουν οι υπάλληλοι της καθαριότητας, η οποία και δε φαίνεται», λέει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

«Αυτό που ζητάμε εμείς», καταλήγει, «αλλά και όλοι οι Δήμοι της χώρας, είναι μόνιμο προσωπικό. Δεν μπορεί μια διεύθυνση που έχει 200 άτομα προσωπικό να στήνεται και να ξαναστήνεται κάθε τρεις και κάθε τέσσερις μήνες».

Ρεπορτάζ:

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News