Κρήτη

SOS εκπέμπουν οι εξαγωγείς

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι εξαγωγείς, καθώς τα αποθέματά τους εξαντλούνται και η δυνατότητα προμήθειας πρώτων υλών, λόγω του capital control που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, είναι μάλλον αδύνατη. Παρ' όλα αυτά, όπως επισημάνθηκε, οι αγορές δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί σημαντικά προς στιγμήν.

Ωστόσο, δεν μπορεί να μην επισημανθεί, όπως εξηγούν οι εξαγωγείς, ότι οι οικονομικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έκοψαν στη μέση μια από τις καλύτερες χρονιές για τις εξαγωγές και της Κρήτης. Με τους ίδιους να εκφράζουν το φόβο ότι από τη μια στιγμή στην άλλη κινδυνεύουν να βρεθούν από την κορυφή... στον πάτο, αν η οικονομικοπολιτική κατάσταση δεν εξομαλυνθεί. Διευκρινίζουν μάλιστα πως το πρώτο τετράμηνο του έτους οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν, με πρωτοπόρο το λάδι, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση, δίχως όμως να εμφανίζουν λιγότερο ικανοποιητική πορεία και άλλα προϊόντα και στην κατηγορία εκτός τροφίμων.

Ο πρόεδρος των Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης επισήμανε ότι, αν η αβεβαιότητα δε διαρκέσει για πολύ, η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Την ίδια ώρα όμως πολλοί εξαγωγείς διατυπώνουν ανησυχία για το κόστος που θα έχει προκαλέσει αυτό το οικονομικό σοκ για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις, ακόμη και αν επανέλθει άμεσα η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Ελλείψεις

«Το πρώτο πρόβλημα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε ελλείψεις σε πρώτες και βοηθητικές ύλες, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγική διαδικασία και στη μεταποίηση των εξαγώγιμων προϊόντων. Το δεύτερό μας πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια προσωρινή αργία στην εκτέλεση παραγγελιών, διότι κάποιοι πελάτες έχουν "παγώσει" και μας ζητούν προσωρινά να σταματήσουμε για λίγο, προκειμένου να δούμε τι θα γίνει με τη χώρα για να συνεχίσουμε.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αποτύπωση των στοιχείων του πρώτου 4μήνου του έτους, δεν υπάρχει κάποιος κλάδος εξαγωγών μας που να καταγράφει αρνητικό πρόσημο. Και αυτό διότι καλά, όπως φαίνεται, πάνε και τα κρασιά μας και τα αρτοποιήματα και τα χημικά και τα πλαστικά, αλλά και τα δομικά υλικά που εξάγουμε», είπε ο κ. Καλαμπόκης, δίνοντας έτσι μια εικόνα του πώς έχουν τα πράγματα στο χώρο των εξαγωγών της Κρήτης και της χώρας μας γενικότερα.

Όπως σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, «οι εξαγωγές μας αφορούν κυρίως σε ευπαθή προϊόντα, οπότε και κάθε μέρα που περνάει, επειδή πρόκειται για είδη που δεν μπορούν να διατηρηθούν πάνω από 2 μέρες, είναι κρίσιμη», τονίζοντας παράλληλα πως «αν δε δοθεί μια προτεραιότητα στο θέμα, χαμένη θα είναι η εθνική οικονομία».

ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

«Αντέχουμε μια βδομάδα ακόμα»

Ο κ. Μιχάλης Μαραγκάκης, εξαγωγέας ειδών κυρίως στην κατηγορία των τροφίμων, εδώ και μέρες μετράει τα αποθέματά του. Μία εβδομάδα λέει ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του. Αν και οι αγορές δεν έχουν αλλάξει στάση, όπως τονίζει, και αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τη Γερμανία, η χρονιά δεν μπορεί παρά να είναι αμφίβολη. Αφού, όπως εκτιμά, ενώ φέτος θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα άνοιγαν και άλλες αγορές, αυτό, λόγω της αβεβαιότητας και της εικόνας προς τα έξω της χώρας, έχει περιοριστεί.

«Υπολογίζουμε πως, αν δεν αλλάξει κάτι, είμαστε σε θέση να αντέξουμε μία βδομάδα ακόμα. Όχι παραπάνω», είπε ο κ. Μαραγκάκης.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η υποχώρηση στην αξία των εξαγωγών λόγω του κλεισίματος των τραπεζών ανήλθε στα 2,28 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, με τις εκτιμήσεις ωστόσο, αν και δεν μπορούν να γίνουν με ασφάλεια, όπως επισημάνθηκε, να αναφέρουν ότι με την υπογραφή της συμφωνίας η ζημιά μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα.

«Αυτό το δεκαπενθήμερο θέλω να πιστεύω ότι δε θα είναι σε θέση να ανακόψει την πολύ καλή πορεία της εξαγωγικής χρονιάς, που σε επίπεδο τιμών, σε επίπεδο προϊόντων αλλά και τελικά και σύμφωνα με το πώς αποτυπώνεται σε επίπεδα αριθμών, έχει αφήσει ικανοποιημένους τόσο τους εξαγωγείς όσο και τους παραγωγούς», κατέληξε ο πρόεδρος των Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Ρεπορτάζ:

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια