default-image

Ξεμένουμε από χλώριο - Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Κρήτη
Ξεμένουμε από χλώριο - Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς χλώριο για το πόσιμο νερό μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα, καθώς οι διαγωνισμοί για τις εισαγωγές του διαλύματος υποχλωριώδους νατρίου, όπως λέγεται το υγρό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του χλωρίου, όσο συνεχίζεται το capital control, βρίσκονται στον αέρα.

Τη σοβαρή αυτή υπόθεση αποκαλύπτει σήμερα η "Νέα Κρήτη", που κατέγραψε και παρουσιάζει σήμερα επώνυμες δηλώσεις ανθρώπων που γνωρίζουν ότι, μετά το κλείσιμο του υπερσύγχρονου εργοστασίου μας στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα εξαρτάται ακόμα και από αυτές τις εισαγωγές σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αφού έχει απομείνει μόνο ένα ακόμη εργοστάσιο στην Αθήνα, που δεν προλαβαίνει να καλύψει τις ανάγκες των μεγαλύτερων δήμων της χώρας!

Η Ελλάδα έκλεισε στη Θεσσαλονίκη το ένα από τα δύο εργοστάσιά της εξαιτίας των επιλογών του ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα και της ΕΥΔΑΘ στη Θεσσαλονίκη, που προτιμούσαν να εισάγουν το άκρως απαραίτητο διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, επειδή εκεί το έβρισκαν φτηνότερο, με συνέπεια να αντιμετωπίσει ζημιές το εργοστάσιο αυτό που ανήκε στην ΕΚΟ και να κλείσει. Το εργοστάσιο της Αθήνας πιθανότατα, όπως εκτιμούν επιστήμονες με τους οποίους μιλήσαμε, δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με συνέπεια να γίνονται οι εισαγωγές.

Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, αφού η Ελλάδα μπορεί από στιγμή σε στιγμή, ή και από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα και με τα υπάρχοντα αποθέματα των κατά τόπους Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, να μείνει χωρίς χλώριο και να μας δηλητηριάσουν... τα κολοβακτηρίδια στο πόσιμο νερό, στις πισίνες και στην τριτοβάθμια επεξεργασία.

Ανυπολόγιστες αναμένονται οι συνέπειες όταν μιλάμε - πέρα από το πόσιμο νερό, λοιπόν - και για την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, τα οποία χωρίς χλωρίωση θα είναι για τις καλλιέργειες που αρδεύουν κυριολεκτικά μικροβιακές βόμβες!

Τεράστιος κίνδυνος

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο χημικός, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του ΕΦΕΤ, που επί σειρά ετών παραμένει και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερευνών "Δημόκριτος", Νίκος Κατσαρός, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: «Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις νερού Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρήκαν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία φτηνότερο διάλυμα. Αλλά δεν κατάλαβαν ότι έτσι θα προκαλούσαν το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΚΟ. Και ότι, άμα έχεις ένα δικό σου εργοστάσιο, έχεις μόνιμα και την παραγωγή και τονώνεις και την οικονομία. Είχαμε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην ΕΚΟ Θεσσαλονίκης και έκλεισε με αυτόν τον τρόπο, κάτι που σήμερα δημιουργεί προβλήματα».

Ο Νίκος Κατσαρός τονίζει, εξάλλου, ότι αυτό το εργοστάσιο μπορεί να ξανανοίξει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αρκεί οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και Αθήνας να ξαναρχίσουν να εφοδιάζονται από αυτό το εργοστάσιο το διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου.

«Δεν μπορώ να ξέρω τι αποθέματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Αλλά το σίγουρο είναι ότι ενδεχόμενα να φτάσουμε σύντομα στο σημείο να μη χλωριώνεται το πόσιμο νερό. Και αυτό είναι τεράστιο κοινωνικό θέμα», καταλήγει ο επιστημονικός συνεργάτης του "Δημόκριτου" Νίκος Κατσαρός.

«Στον αέρα»

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής (που ενημερώθηκε από την εφημερίδα μας για το πρόβλημα αυτό και αμέσως ενδιαφέρθηκε και άρχισε την έρευνα) δήλωσε στη "Νέα Κρήτη": «Ήρθα σε επαφή με τη ΔΕΥΑ Χανίων. Και μου είπαν ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι βρίσκεται "στον αέρα" ο διαγωνισμός για να γίνουν οι εισαγωγές, καθώς με τις κλειστές τράπεζες δεν μπορούν οι ιδιώτες να καταθέσουν τις εγγυητικές επιστολές για να κάνουν τις προσφορές τους. Ασφαλώς και είναι ένα σοβαρό θέμα, που θα το διερευνήσουμε περαιτέρω και θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη. Η Περιφέρεια Κρήτης θα κάνει ό,τι μπορεί για να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε αμέσως με το γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑ Χανίων Κώστα Στεργιάννη, ο οποίος μας είπε: «Δε με έχουν ενημερώσει από το εργαστήριό μας για το αν έχει προκύψει πρόβλημα αποθεμάτων, πέρα από το πρόβλημα με τις εγγυητικές, που αυτό πραγματικά υπάρχει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιάννης.

Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλες είναι οι ποσότητες που χρειάζονται, ο κ. Στεργιάννης μάς είπε ότι πρόκειται μόνο στη ΔΕΥΑ Χανίων για μια δαπάνη της τάξεως των 80.000 με 100.000 ευρώ το χρόνο.

«Δεν είναι μια απλή υπόθεση. Φανταστείτε ότι αυτό το διάλυμα μεταφέρεται με ειδικά φορτία, σε ειδικά πλοία που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό. Το διάλυμα αυτό δε μεταφέρεται με τα πλοία της γραμμής».

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη Επεξεργασίας Λυμάτων και Χλωρίωσης Νερού της ΔΕΥΑΧ Χριστίνα Κοτσιφάκη είπε στην εφημερίδα μας ότι το πρόβλημα με τις εγγυητικές δεν έχει σχέση με τη φετινή χρονιά. «Αυτήν την περίοδο ισχύει η σύμβαση που έχουμε κάνει. Δεν έχει λήξει. Και υπάρχει και μία δεύτερη εταιρεία στην Αθήνα, από την οποία αγοράζουμε διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου», κατέληξε.

ΔΕΥΑΗ: «Κανένα πρόβλημα στο Ηράκλειο»

Στο Ηράκλειο, η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε χθες και με το γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΗ Χάρη Παπαματθαιάκη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν ξέρει στο επόμενο διάστημα. Εμείς δε νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι κατάσταση θα υπάρχει. Είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση τώρα, που δεν μπορούσε κανείς να κάνει προβλέψεις ότι θα εμφανιστεί. Εμείς κάθε χρόνο κάνουμε μια προμήθεια χλωρίου μέσω δημόσιου διαγωνισμού και ο μειοδότης μάς παραδίδει κατά διαστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες μας».

Μάλιστα, στην ερώτησή μας αν υπάρχουν επαρκή αποθέματα, ο Χάρης Παπαματθαιάκης είπε: «Δεν έχουμε εμείς αποθηκευτικούς χώρους για να έχουμε αποθέματα για ένα χρόνο. Εμείς αναθέτουμε την προμήθεια σε κάποιον προμηθευτή μέσα από διαγωνισμό, για έναν ολόκληρο χρόνο».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News