default-image

Η καρδιά της Κρήτης χτυπά στο Σολτ Λέικ Σίτυ!

Κρήτη
Η καρδιά της Κρήτης χτυπά στο Σολτ Λέικ Σίτυ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια δεύτερη Κρήτη βρίσκεται στην πολιτεία της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτυ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εκεί, μαζεύτηκαν 1000 περίπου Κρητικοί από όλη την Αμερική για το 44ο Συνέδριο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.

Από την πρώτη στιγμή καταλάβαινε κανείς ότι βρισκόταν σε ένα συνέδριο που σκοπό είχε να ενδυναμώσει τους δεσμούς με την Κρήτη και να προσφέρει απλόχερα την ιστορία και τις παραδόσεις των Κρητικών στη Γιούτα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Από το καλωσόρισμα κιόλα, οι Κρητικοί της Γιούτα μοιράζονταν ιστορίες των προγόνων τους για το πώς έφθασαν, εγκαταστάθηκαν, ευημέρευσαν και ρίζωσαν σε τούτο τον τόπο που αν και χιλιάδες μίλια μακριά, θυμίζει της Κρήτης τα περήφανα βουνά.

Η πέρα από κάθε προηγούμενο συμμετοχή των Κρητικών της Αμερικής στο συνέδριο ήταν απόλυτα δικαιολογημένη καθώς οι διοργανωτές ανταποκρίθηκαν με επίπεδο επαγγελματία καθ'όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Τι να πρωτοθυμηθώ;

Τα θεσπέσια φαγητά, την οργάνωση και την ακρίβεια στις εκδηλώσεις, τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα των εθελοντών, την αγάπη με την οποία οι οικοδεσπότες αγκάλιασαν τους συνέδρους, τον ιστορικό πλούτο που άφησαν πίσω τους οι πρώτοι Κρητικοί και που όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν, τα εξαιρετικής σημασίας αρχεία που εξέθεσαν και που τα μάτια των συνέδρων δε χόρταιναν να βλέπουν, ή τα γλέντια, τους χορούς και τα ριζίτικα τραγούδια από δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά Κρητικών;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Στις ρίζες των βουνών Γουάσατς που έφερναν στο μυαλό τα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη, έπειτα από 37 χρόνια το συνέδριο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής επέστρεψε στο Σολτ Λέικ Σίτυ. Ένα συνέδριο ύμνος για την πολιτιστική κληρονομιά των Κρητών μεταναστών στη Γιούτα.

Η ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων στη Γιούτα είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία των ορυχείων στο Κάρμπον Κάουντυ και στο Μπίνχαμ Κάνυον. Πολλοί από αυτούς τους Έλληνες στη συνέχεια μετακόμισαν σε άλλες περιοχές αφήνοντας βαθιές ρίζες στη Γιούτα. Λόγω αυτής της κληρονομιάς το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Ανακάλυψε το παρελθόν σου, διεκδίκησε το μέλλον σου», κάτι που κυριάρχησε σε όλες τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μέσα από τις θεματικές εκδρομές στην πόλη του Πράις και του Χέλπερ, όπως επίσης και μέσω της έκθεσης ιστορικών αρχείων, φωτογραφικών και ηχητικών ντοκουμέντων των τοπικών  Κρητικών συλλόγων και της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.

Ένα θέμα που αποτελεί ένα μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ, όχι μόνο για τους Κρήτες της Αμερικής αλλά για τους απανταχού Έλληνες, μιας και η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι σημαντικό για το μέλλον μας να γνωρίζουμε από πού ερχόμαστε. Χαρακτηριστική είναι και η μαντινάδα του κρητικού ποιητή: «Ποτέ σου να μη λησμονείς τους τόπους που σ'ορίζα, δεν έχει αξία το δεντρό άμα δεν έχει ρίζα»

Οι δραστηριότητες του συνεδρίου ήταν άφθονες. Το Κυριακάτικο πικνίκ στα Κάνυονς που ήταν η βάση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2002, δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο καθώς η θέα από τα βουνά σε υψόμετρο 3000 μέτρων έδινε μια περηφάνια στο τοπίο, και θύμιζε Κρήτη. Πολλές παράλληλες δραστηριότητες για τη νεολαία, μεταξύ αυτών μπόουλινγκ, νεροτσουρλήθρες, πεζοπορία, κτλ, που έβαλαν τη βάση για να στεριωθούν φιλίες που διαρκούν για μια ζωή!

Η Κρητική βραδιά με το μενού γεμάτο από μυρωδιές και γεύσεις της Κρήτης (μέχρι και χοχλιούς είχανε, αλλά και εκλεκτούς μεζέδες όπως αρνίσια κεφαλάκια για τους μερακλήδες) πάντα υπό τη μουσική που προσέφερε το συγκρότημα του Χάρη και Γιώργου Παντερμάκη. Τα Κρητικόπουλα της Αμερικής με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, το χορό τους, τη συμμετοχή τους (πάνω από 8 χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Αμερική και ένα Εθνικό συγκρότημα της Π.Ε.Α.) και τον ενθουσιασμό τους, έδειξαν ότι ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η ρίζα τους.

Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου, έγινε ο απολογισμός των προηγούμενων δύο ετών και εκλέχθηκε το νέο συμβούλιο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής με πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Ψαράκη.

Το συνέδριο χαιρέτισαν ο κυβερνήτης της Γιούτα Gary Herbert, ο οποίος κήρυξε ως Παγκρητική Εβδομάδα της Γιούτα την περίοδο από 27 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου και ο Δήμαρχος του Σόλτ Λέικ Σίτυ, Ralph Becker, αλλά και η Ελένη Τσακόπουλος-Κουναλάκης, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία η οποία στην ομιλία της ανέφερε: «Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες. Συγκεκριμένα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός OECD αναφέρει ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες το χρόνο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη για να επιτευχθεί η ενότητα, η σταθερότητα και η δύναμη, αλλά και η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα για τους ίδιους ακριβώς λόγους»

Οι Κρήτες της Αμερικής ποτέ δεν ξεχνούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και πάντα στηρίζουν με ποικίλες πρωτοβουλίες την Κρήτη και τους Κρητικούς. Μερικές από αυτές είναι η επανειλημμένη αποστολή κοντέινερ με υγειονομικό υλικό για τα νοσοκομεία της Κρήτης, καθώς και η οικονομική υποστήριξη ιδρυμάτων όπως: "Ορίζοντας" στο Νομό Χανίων, "Μονή Παναγίας Καλυβιανής" στο Νομό Ηρακλείου, "Κοινωνικό Ιατρείο" στο Νομό Ρεθύμνου, "Σαμαρείτης" στο Νομό Λασιθίου. Άλλες φιλανθρωπικές δράσεις ήταν το "Περπάτα το Φαράγγι" με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σαμαριά από την Ατλάντα που συγκέντρωσε πάνω από 30000 δολλάρια για κοινωφελή ιδρύματα στην Κρήτη. Έμφαση δόθηκε στην διατήρηση και διαιώνιση της ιστορίας, καθώς συγκεντρώθηκαν περίπου 40000 δολάρια για τη στήριξη του Ιδρύματος Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά.

Οι Κρήτες μετανάστες άφησαν τις οικογένειες και τη χώρα τους πίσω αλλά έφεραν μαζί τους την Ελληνική κληρονομιά, την κουλτούρα, την παράδοση και την Ελληνορθόδοξη πίστη. Η εργατικότητά τους, το επιχειρηματικό πνεύμα τους και η επιθυμία για επιτυχία έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε πολλές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένου και του Σόλτ Λέικ Σίτυ, όπου πολλοί Ελληνοαμερικάνοι επιχειρηματίες αποτελούν βασικούς παράγοντες της κοινωνίας και της οικονομίας. Το 44ο συνέδριο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής στο Σόλτ Λέικ Σίτυ ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 αλλά οι Κρητικοί της Αμερικής θα μιλάνε γι' αυτό, για πάρα πολλά χρόνια!

Χρυσούλα Τζωρτζάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News