Κρήτη

Νεκρώνει η αγορά στην Ιεράπετρα

Συμπληρώθηκαν δέκα μέρες με τις τράπεζες κλειστές και η αγορά της Ιεράπετρας έχει φτάσει στα όρια της οικονομικής ασφυξίας, καθώς τα 60 ευρώ με τα οποία προσπαθούν να περάσουν όσοι είχαν την τύχη να έχουν κάποιες λίγες οικονομίες σε τραπεζικούς λογαριασμούς τελειώνουν σιγά-σιγά και οι καταναλωτές πλέον είναι από τα σπανιότερα είδη στα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

«Από τότε που άνοιξα την επιχείρησή μου πριν από 30 χρόνια, έχω να δω στο ταμείο μου τόσο μικρές εισπράξεις. Ο καθημερινός μου τζίρος δεν ξεπερνά τις τελευταίες μέρες τα 50 ευρώ. Ο κόσμος θέλει να κάνει αγορές αγροτικών εφοδίων για να ξεκινήσει σιγά-σιγά να ετοιμάζεται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, αλλά δεν έχει χρήματα. Εμείς για να αγοράσουμε εμπορεύματα κάθε είδους, θα πρέπει να μεταφέρουμε ηλεκτρονικά τα κόστος των αγορών μας στους προμηθευτές μας, διαφορετικά δε θα φορτωθούν οι παραγγελίες μας στα φορτηγά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε κάνει κάποιες εισπράξεις. Τι να εισπράξεις όμως, από πελάτες που με τα λίγα ευρώ που παίρνουν από τα ΑΤΜ το μόνο που σκέφτονται είναι ότι τα χρήματα αυτά φτάνουν ίσα-ίσα για το φαγητό και τίποτε άλλο», αναρωτιέται ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Σε ελεύθερη πτώση

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας, όπου εξαίρεση ίσως αποτελούν τα καφέ, που δε χάνουν την καθημερινή πελατεία τους.

«Η αγορά, που δεν ήταν τους τελευταίους μήνες στα καλύτερά της, τώρα πια βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Δεν μπαίνει άνθρωπος στα μαγαζιά μας. Απορώ πώς θα ανταποκριθούμε στις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει για να πληρώσουμε τον ΟΑΕΕ και τη φορολογία εισοδήματος. Κανείς δεν ξέρει πώς θα καλύψουμε τις επιταγές που έχουμε κόψει στους προμηθευτές μας, και πώς θα εισπράξουμε τις επιταγές που έχουμε πάρει από τους πελάτες μας. Ο τζίρος των μαγαζιών στο εμπορικό κέντρο έχει πιάσει πάτο.

Ζητούμε εκ μέρους των εμπόρων να ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες, και να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται κανονικά τα ΑΤΜ με χρήματα, για να μη μένουν τουλάχιστον οι ξένοι επισκέπτες από ρευστό, δεδομένου ότι είναι οι μόνοι που κάνουν δειλά-δειλά κάποιες αγορές ενδυμάτων η υποδημάτων», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Απόστολος Παπαϊωάννου.

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη

Μέχρι σήμερα οι κρατήσεις που έχουν οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της Ιεράπετρας, για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εξασφαλίζουν μια καλή πληρότητα, αλλά ανησυχούν για τις κρατήσεις που αφορούν στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

«Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε εξασφαλίσει μεγάλες πληρότητες», μας λέει ο ξενοδόχος κ. Γιώργος Τζαράκης.

«Δεν έχουμε όμως τη ροή των κρατήσεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Ακυρώσεις υπάρχουν ελάχιστες, οι οποίες δε μας ανησυχούν. Μας ανησυχεί όμως το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τις τράπεζες κλειστές και την αγορά νεκρή, γιατί εκτιμώ πως σε λίγες μέρες θα έχουμε πρόβλημα στην τροφοδοσία των ξενοδοχειακών μονάδων με αναλώσιμα και άρα στην ίδια τη λειτουργία τους», προσθέτει ο κ. Γιώργος Τζαράκης.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που έχει εξ αυτού του λόγου ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, υποστηρίζει ότι «ήταν λάθος το δημοψήφισμα που έγινε στο μέσον της τουριστικής περιόδου. Αν έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Τώρα έχουν χαθεί δισεκατομμύρια, από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και από το Δημόσιο, που θα μπορούσε να είχε κερδίσει πάρα πολλά έσοδα από την πραγματική οικονομία», συμπληρώνει ο κ. Τζαράκης.

Ερωτηθείς για τα σχόλια που ακούει τις τελευταίες μέρες από τους Ευρωπαίους πελάτες του ξενοδοχείου του, μας λέει ότι «οι Γάλλοι και οι Βέλγοι επισκέπτες πιστεύουν ότι οι Έλληνες κλήθηκαν να απαντήσουν στο δημοψήφισμα "Ναι" ή "Όχι" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Λένε επίσης ότι, αντί να ζητάμε κάθε τόσο δάνεια και στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους, θα ήταν πιο αποδοτικό αν δουλεύαμε λίγο περισσότερο, και αν μπαίναμε πιο δυνατά στην παραγωγή πάσης φύσεως αγαθών, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να αναπτυχθεί σοβαρά η ελληνική οικονομία», καταλήγει ο κ. Γιώργος Τζαράκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια