Κρήτη

Τα "Κόκκινα Φανάρια" ήρθαν στο Ηράκλειο

«Οι άνθρωποι του περιθωρίου είναι πιο αληθινοί από τους υπόλοιπους, τους καθωσπρέπει...». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αντώνη Ντουράκη, σκηνοθέτη, ηθοποιό και ιδρυτή της Θεατρικής Ομάδας "Ιυττός", που δραστηριοποιείται ενεργά στο πολιτιστικό στερέωμα του Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια.

Μεθαύριο Τετάρτη 8 Ιουλίου, περισσότερο από μισό αιώνα μετά την πρεμιέρα των "Κόκκινων Φαναριών" στο κοινό της Αθήνας, το περίφημο πλέον έργο του Αλέκου Γαλανού ανεβαίνει ξανά, αυτήν τη φορά στο Ηράκλειο, σκηνοθετημένο από τον Αντώνη Ντουράκη.

Έργο - ωδή στο περιθώριο

Πρόκειται για ένα έργο - ωδή στη ζωή των εκδιδόμενων γυναικών και γενικότερα των ανθρώπων του περιθωρίου, στην Τρούμπα του Πειραιά, τη δεκαετία του '60. Τα "Κόκκινα Φανάρια" μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη το 1963 σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και πρωταγωνιστές μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου (Καρέζη, Φούντας, Παπαμιχαήλ, Κατράκης, Χρονοπούλου, Γεωργίτσης κ.ά.). Γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, ενώ το 1964 η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«Οι του περιθωρίου είναι πιο αληθινοί»

«Δε θα μ' ενδιέφερε να κάνω αναφορά (ή μνημόσυνο) στον ελληνικό κινηματογράφο», ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αντώνης Ντουράκης. «Το έργο του Γαλανού είναι πολύ πιο σκληρό από την κινηματογραφική μεταφορά των "Κόκκινων Φαναριών". Όπως σκληρή είναι κι η ζωή των εκδιδόμενων γυναικών, την οποία πραγματεύεται το έργο.

Αυτές οι γυναίκες, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι του περιθωρίου, θεωρώ ότι είναι πιο αληθινοί από τους υπόλοιπους, τους καθωσπρέπει.

Αυτό που με ώθησε στο να ανεβάσουμε τα "Κόκκινα Φανάρια" είναι το φαινόμενο της σωματεμπορίας της οποίας θύματα είναι αυτές οι γυναίκες, που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί "κακές". Για μένα, η σωματεμπορία είναι από τις χειρότερες μορφές βίας», μας λέει ο Αντώνης Ντουράκης.

Πρεμιέρα

Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει μεθαύριο στο "Σπίτι", στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στο Ηράκλειο. Το έργο θα ανεβαίνει καθημερινά, από Τετάρτη ως Κυριακή, στις 9:30 το βράδυ.

Ωστόσο, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση (6984174319).

Από το τηλέφωνο αυτό μπορούν να ενημερώνονται και για το πώς ακριβώς θα φτάσουν στο "Σπίτι" όσοι δε γνωρίζουν.

Συντελεστές της παράστασης:

- Ηθοποιοί: (Αλφαβητικά)

Δάφνη Di Gregorio, Κατερίνα Βασιλειάδη, Γιώργος Κασαπάκης, Κατερίνα Λασηθιωτάκη, Γιάννης Λιόκαλος, Διαμαντής Μαραθιανάκης, Γιάννης Μισιούδης, Δημήτρης Μοσκοφίδης, Αναστασία Σακέτου, Νίκος Σταυρακάκης, Ελίνα Στρατήγη, Πέτρος Φαρσαράκη ςκαι Ελένη Χριστοδούλου.

- Σκηνοθεσία: Αντώνης Ντουράκης.

- Βοηθός σκηνοθέτη: Κάλλια Σταυρακάκη.

- Κοστούμια: Γιώργος Μπικάκης.

- Μουσική επιμέλεια-διασκευές: Έρη Ζερβάκη.

- Μακιγιάζ: Άρης Απλαδάς.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια