Κρήτη

Ακυρώνουν γάμους, βαφτίσια και εκδηλώσεις λόγω τραπεζών

Κύμα ακυρώσεων κοινωνικών και πολιτιστικών δρώμενων... Αν η πολιτικοοικονομική κατάσταση που διανύει εδώ και μια εβδομάδα η χώρα συνεχιστεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα... καταβροχθίσει διοργανωτές, επιχειρηματίες, προμηθευτές και εργαζόμενους σε καταστήματα εστίασης.

Γλέντια, γάμοι, αρραβώνες, βαπτίσεις ακόμη και εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με συναυλίες, θέατρο και βιβλίο ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. Ήδη, ακυρώθηκε γάμος στο Αρκαλοχώρι, που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα το βράδυ με πάνω από 1.000 καλεσμένους.

Οι μειώσεις σε γάμους και βαφτίσια, που δε σήκωναν - μετά από καθαρά επιλογή των διοργανωτών - αναβολή είναι γεγονός! Για παράδειγμα, όπως μας ανέφερε ο επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης κ. Γιάννης Σαλούστρος, ζευγάρι που έκλεισε το γάμο του με 400 άτομα τηλεφώνησε την περασμένη Τετάρτη και ενημέρωσε για 300 καλεσμένους.

«Δε θα υπάρχουν πλέον γάμοι με 1.000 άτομα. Η αναστάτωση που επικρατεί στον κόσμο είναι μεγάλη. Φοβάται το ζευγάρι. Φοβόμαστε κατ' επέκταση κι εμείς. Γύρισαν όλα τοις μετρητοίς», αναφέρει, εξηγώντας πως ακόμη και οδοντογλυφίδες να θέλει να πάρει ο εστιάτορας θα πρέπει να έχει... μετρητά.

Οι προμηθευτές, όπως μας λέει ο κ. Σαλούστρος, ζητούν τα χρήματα "εν τη παλάμη". Αποτέλεσμα, οι επιχειρηματίες καταστημάτων εστίασης εκεί που μέχρι χθες δεν έπαιρναν χρήματα πριν από μια κοινωνική εκδήλωση - παρά μόνο ορισμένοι ένα μικροποσό για το κλείσιμο - τώρα, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα αναγκάζονται να παίρνουν έστω τα μισά χρήματα για να αγοράσουν τα απαραίτητα.

«Όπως θα πηγαίνει η αγορά θα πηγαίνουμε κι εμείς», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Αν συνεχιστεί το κλίμα αβεβαιότητας, σίγουρα θα υπάρξουν πολλές ακυρώσεις σε γάμους», καταλήγει.

Αρκετές ακυρώσεις πιστεύει ότι θα υπάρξουν και ο επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης Μιχάλης Χατζηδάκης. Ο ίδιος τονίζει πως μέχρι τώρα ευτυχώς δεν είχε καμία ακύρωση, αλλά ούτε και άλλοι συνάδελφοί του στην περιοχή της Μεσαράς, ενώ με τους προμηθευτές του δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Παράλληλα αναφέρει πως χθες Παρασκευή θα είχε πέντε γάμους, για τους οποίους θα περιμένει να πληρωθεί όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες. Βέβαια, το καθεστώς που συνήθως επικρατεί στην περιοχή του, όπως εξηγεί, είναι ότι τα ζευγάρια βοηθούν οικονομικά οι γονείς, ενώ υπάρχει και κλίμα εμπιστοσύνης, μιας και, όπως λέει, τυγχάνει να είναι όλοι στην περιοχή γνωστοί μεταξύ τους ή συγγενείς.

Εμπιστοσύνη, ελαστικότητα, υπομονή και γενικά κλίμα αλληλεγγύης επικρατεί προς το παρόν στο χώρο αυτό, όπως υποστηρίζει από το Ηράκλειο και ο επιχειρηματίας στην εστίαση κ. Μανόλης Σταματάκης.

«Να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και να βοηθηθούμε με προμηθευτές και πελάτες, γιατί οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες», τονίζει. Την ίδια ώρα, κάνει λόγο για μειώσεις στους καλεσμένους προς το παρόν, ενώ πιστεύει πως από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ακυρώσεις αν παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες.

Παράλληλα, τονίζει πως έχει πέσει πολύ η δουλειά σε ταβέρνες κυρίως εκτός της πόλης του Ηρακλείου, μιας και ο κόσμος έχει περιορίσει και βενζίνες. Αξίζει να τονιστεί πως παλιά οι βαπτίσεις και οι γάμοι δεν είχαν και πολλές απαιτήσεις.

Γάμος 1.000 ατόμων θα γίνει απόψε και στον Κρουσώνα, με το τραπέζι να γίνεται στη συνέχεια στην πλατεία των Κάτω Ασιτών, όπως τόνισε ο π. Γεώργιος Φασουλάκης. Μάλιστα, ο ιερέας των Κάτω Ασιτών θα παντρέψει και την ερχόμενη Τετάρτη ένα ζευγάρι, με τη νύφη να λέει συγκινητικά: «Εμείς ανάγκη έχουμε την ευλογία της εκκλησίας».

"Πάγωσαν" στο μεταξύ οι πολιτικοί γάμοι, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης. Ο Ιούλιος - μήνας με έντονη κάθε χρόνο κινητικότητα - και, όπως μας είπε, είναι δεν είναι 7-8 προγραμματισμένοι γάμοι.

Σειρά εκδηλώσεων και στον Άγιο Νικόλαο πάντως ακυρώθηκαν και συγκεκριμένα δύο θεατρικές παραστάσεις και δύο συναυλίες, που ήταν να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Δε θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις

"Βροχή" οι αναβολές σε παντός είδους κοινωνικών εκδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες και σε άλλα μέρη της Κρήτης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κνωσού ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Αναβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες η συναυλία στο Ηράκλειο με Μικρούτσικο, Μητσιά και Αφροδίτη Μάνου. Επίσης, ακυρώθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Φιλολόγων του νομού Ηρακλείου με καλεσμένη τη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη.

Ο Δήμος Πλατανιά ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα Γιορτή Κερασιού στα Καράνου. Αναβλήθηκε η Γιορτή Καπρικού στο Γαλατά Πεδιάδος. Στις Δαφνές αναβλήθηκε η καθιερωμένη Γιορτή Κρασιού για τις τέσσερις πρώτες ημέρες. Έτσι, αντί να ξεκινήσει από απόψε, θα γίνει γλέντι τελικά στις 8 του μήνα.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια