default-image

"Μπλόκαραν" 500 τόνοι σταφίδας

Κρήτη
"Μπλόκαραν" 500 τόνοι σταφίδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που τουλάχιστον η μισή σταφίδα της περυσινής παραγωγής που είχε παραδοθεί στην ΚΣΟΣ ήταν έτοιμη να εξαχθεί προς τις αγορές του εξωτερικού, το capital control που έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες μπλόκαρε την εξαγωγή της και όσο θα παραμένουν οι τράπεζες κλειστές το προϊόν θα βρίσκεται μέσα στα κοντέινερ, με τον κίνδυνο να χαθούν οι αγορές αν δεν υπάρξει λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για καταστροφικές συνέπειες συνολικά στον τομέα της αμπελουργίας κάνουν λόγο οι συνεταιριστές σε κεντρικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι το κλειστό τραπεζικό σύστημα απειλεί να τινάξει στον αέρα την εμπορία του κρασιού, με μεγάλες και σοβαρές συνέπειες και στην παραγωγική διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη στην ύπαιθρο και δεν μπορεί να γίνει σωστά, λόγω των ελλείψεων χρημάτων για την αγορά των μέσων παραγωγής!

Τουλάχιστον 500 τόνοι σταφίδας μπλόκαραν στο "παρά πέντε" εξαιτίας του κλεισίματος του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, ενώ οι ελπίδες για να "φύγουν" οι σταφίδες της οργάνωσης μετατίθενται τώρα για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με την ευχή των συνεταιριστών ότι θα υπάρξει τη Δευτέρα ή την Τρίτη συμφωνία και το αργότερο από την Τετάρτη θα ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες για να μπορέσει να γίνει η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για την εξαγωγική δραστηριότητα.

Όπως αποκάλυψε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ και της ΚΣΟΣ Ανδρέας Στρατάκης, «και βέβαια έχουμε προβλήματα και στη σταφίδα, όπως έχουμε και στα άλλα προϊόντα. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που οι αγορές δεν επέτρεπαν την εμπορία του προϊόντος του δικού μας, λόγω της περυσινής υπερπαραγωγής και των ανταγωνιστικών τιμών της τούρκικης σταφίδας, καταφέραμε στις προηγούμενες εβδομάδες και κλείσαμε μια καλή συμφωνία που τη "δουλεύουμε". Κι ενώ φτάσαμε στο "παρά πέντε" για να παραδώσουμε το προϊόν, μπλοκάραμε σήμερα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών».

Μάλιστα, ενόψει της νέας παραγωγής σταφίδας, που πλέον αναμένεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό θα γίνει μετά από περίπου δύο μήνες, η όποια αποτυχία στις εξαγωγές της περυσινής σταφίδας θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα, τόσο στην ΚΣΟΣ όσο και στους αμπελουργούς.

«Εκτιμούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, ώστε και η ΚΣΟΣ να καταφέρει να αποπληρώσει και τους παραγωγούς εκείνους που έχουν μείνει απλήρωτοι», λέει ο συνεταιριστής.

Για να καταλάβει η κοινή γνώμη πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, ο Ανδρέας Στρατάκης λέει ότι «σχεδόν όλη η περυσινή σταφίδα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΚΣΟΣ αποθηκευμένη. Και μιλάμε για περίπου 1.000 τόνους. Τώρα επρόκειτο να φύγουν γύρω στους 500 τόνους», λέει.

Τα οινάμπελα

Κλίμα ανησυχίας επικαλείται όμως και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της ΚΕΟΣΟΕ στην Αθήνα. Ήταν η 54η Γ.Σ. της κεντρικής-κλαδικής οργάνωσης αμπέλου και οίνου, που εξέφρασε ανησυχία και αβεβαιότητα λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας των κλειστών τραπεζών και της παντελούς έλλειψης ρευστότητας.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ όσο και οι αντιπρόσωποι των ενώσεων-μελών που παραβρέθηκαν αναφέρθηκαν στην τρομακτική πίεση που υφίστανται τόσο οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί όσο και τα αμπελουργικά νοικοκυριά, καθώς η έλλειψη χρηματοδοτικών πηγών δυναμιτίζει την παραγωγική διαδικασία πολλαπλασιάζοντας τα προ πολλού υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα.

Ευχή όλων, όπως εκφράστηκε στη συνέλευση, είναι να βγει το γρηγορότερο δυνατό η χώρα και η ελληνική οικονομία από το σημερινό πρωτοφανές αδιέξοδο, κάτι που, όπως τονίστηκε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σύμπνοια, εθνική ενότητα και σταθερή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου, αποτιμώντας τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, επισήμανε ότι δεν επιλύει το πρόβλημα της ανισοκατανομής (το εμπόριο καρπούται τη μερίδα του λέοντος από το συνολικό ακαθάριστο προϊόν του αγροτοδιατροφικού τομέα), τονίζοντας ότι το αίτημα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών της αμπελοοινικής οικονομίας με πολιτικές στήριξης της οικογενειακού τύπου αμπελουργικής εκμετάλλευσης παραμένει.

Πρόσθεσε επίσης ότι η οργάνωση κατέθεσε υπόμνημα στον υπουργό ΠΑΠΕΝ με τις θέσεις του κλάδου για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα (χρηματοδότηση και δανειακές υποχρεώσεις συνεταιρισμών, πολιτική γης, νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, αδρανή δικαιώματα, εξαιρεθέντες νόμοι από αποζημιώσεις για περονόσπορο κ.λπ.) και αναμένει τη δρομολόγηση λύσεων. Ανάμεσα στα θέματα που έχουν τεθεί είναι και η ένταξη των αγροτικών συνεταιρισμών στο χαμηλό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης Παρασκευάς Κορδοπάτης αναφέρθηκε αναλυτικά στα πεπραγμένα του τελευταίου χρόνου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ισχύοντα σχετικά με το καθεστώς νέων φυτεύσεων και στις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν (κριτήρια επιλεξιμότητας κ.λπ.).

Τόνισε ακόμη ότι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και με άλλες χώρες (5 μέχρι στιγμής) επιδιώκεται η ένταξη των ενισχύσεων της φύτευσης του καθεστώτος της αναδιάρθρωσης σε όσους λάβουνε τις νέες άδειες φύτευσης, αίτημα που έχει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Τις εργασίες της εκτέλεσης χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καρακώστας, που υποσχέθηκε αμέριστη στήριξη στον κλάδο και εξήρε το έργο της οργάνωσης. Παραβρέθηκαν επίσης και χαιρέτισαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου ΠΑΠΕΝ.

«Θα φτάσουμε τους 2.500 τόνους»

Στο μεταξύ, μπαίνοντας στη νέα παραγωγική περίοδο, υπάρχει η εκτίμηση ότι σταφύλια υπάρχουν στις κουρμούλες και οι προσδοκίες της διοίκησης της ΚΣΟΣ ήταν και παραμένουν πως θα είχαμε μία σταφιδοποίηση γύρω στους 2.500 τόνους, κάτι που για να γίνει θα πρέπει να ομαλοποιηθεί η γενικότερη τραπεζική, οικονομική και πολιτική κατάσταση.

«Οι εξελίξεις που θα έχουμε στη χώρα από αύριο το πρωί δεν ξέρω ποιες μπορεί να είναι. Αλλά σίγουρα η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο, όπως και σε μας, που εκπροσωπούμε κάποιες οργανώσεις και είμαστε στο πλευρό των παραγωγών, για να στηρίξουμε τα προϊόντα τους», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με τον κ. Στρατάκη, «τα αμπέλια μας βρίσκονται σε μια πολύ καλή κατάσταση. Και σίγουρα πρέπει να περιμένουμε μία καλή παραγωγή, σε σύγκριση βέβαια με τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων και όχι με τα δεδομένα της δεκαετίας του '70 και του '80».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News