default-image

Πλημμύρισε από κόσμο στον Κλήδονα η πλατεία των Καμινίων

Κρήτη
Πλημμύρισε από κόσμο στον Κλήδονα η πλατεία των Καμινίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων, που απαρτίζεται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων όλο ζωντάνια, όνειρα και κοινό στόχο την αγάπη για τα Καμίνια, οργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στο πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα την Τετάρτη 24 Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά, η πλατεία της Αγίας Βαρβάρας, κατάμεστη από εκατοντάδες Καμινιώτες και όχι μόνο, πλημμύρισε από "άρωμα" παράδοσης καθώς η εκδήλωση με θέμα «το έθιμο του Κλήδονα» ήταν μια εκδήλωση που τα είχε όλα: Άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου κ. Εμμ. Τσουρή, μας "ταξίδεψε" η χορωδία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου "ΕΝΩΔΙΑ" και η κ. Χρονάκη-Δαφέρμου Φιλαρέτη, φιλόλογος, αναφέρθηκε στη διαδρομή του εθίμου από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Μπροστά στα μάτια των θεατών ξετυλίχτηκε το έθιμο του Κλήδονα, με δρώμενο από μαθητές του 11ου Γυμνασίου και του 13ου Λυκείου. Τα αγόρια και τα κορίτσια λέγοντας μαντινάδες πηδούσαν τις φωτιές από τα μαγιάτικα στεφάνια αλλά είχε και Μαριώ με στάμνα και αμίλητο νερό μα και ριζικάρια και άνοιγμα του Κλήδονα.

Στη συνέχεια χόρεψε το συγκρότημα των Μανώλη και Λάζαρου Χνάρη και η βραδιά συνεχίστηκε με γλέντι από το συγκρότημα του Στ. Βασιλάκη.

Για την επιτυχία που σημείωσε η βραδιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων απευθύνει ευχαριστίες με ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, ευχαριστεί την κ. Έλενα Κατσαντώνη που παρουσίασε την εκδήλωση, καθώς επίσης και τον κόσμο που βρέθηκε κοντά του εκείνο το βράδυ. Επίσης «ευχαριστούμε το μέγα χορηγό μας, το φροντιστήριο ΕΝΑ, για την προσφορά του tablet που διατέθηκε στην κλήρωσή μας, μαζί με το ποδήλατο που ένα μέρος του ήταν προσφορά της "Ποδηλατεμπορικής", τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αρχανών, Κρουσώνα και Μαλίων που πρόσφεραν τα εδέσματά τους στον κόσμο μας, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μονής Μαλεβιζίου και Αγ. Σύλλα και το Δήμο Ηρακλείου για την προσφορά των καρεκλών τους, τον κ. Μαβίδη Γιάννη για τις φωτογραφίες της γιορτής που μας τράβηξε και τέλος τους χορηγούς της αφίσας μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News