default-image

Αιφνιδίασε τους Ηρακλειώτες το δημοψήφισμα

Κρήτη
Αιφνιδίασε τους Ηρακλειώτες το δημοψήφισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αιφνιδιάστηκαν οι άνθρωποι και στην Κρήτη τη νύχτα της Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Ακολούθησε ένα δύσκολο σαββατοκύριακο με ουρές στα ΑΤΜ, αυξημένη κίνηση σε σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ηρακλειώτες μετά από την απόφαση για δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα φέρει την επόμενη ημέρα και πόσο μπορεί να κλονίσει το μέλλον της χώρας.

Άλλοι δείχνουν να είναι τρομοκρατημένοι, για αυτό και ένα πιθανό "όχι" ως απάντηση του λαού τους προβληματίζει για το πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Για το αν η χώρα χρεωκοπήσει, αν βγούμε από την Ενωμένη Ευρώπη και από το ευρώ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν τους αφήνει, όπως λένε, να ηρεμήσουν, καθώς θα σημαίνει πάγωμα της ρευστότητας και συνεπώς διάλυση της οικονομίας.

Από την άλλη, τώρα, υπάρχουν και οι αισιόδοξοι. Εκείνοι που υποστηρίζουν πως με τον κόσμο να έχει πια εξουθενωθεί, μετά από μια 5ετία σκληρών, απάνθρωπών και φορομπηχτικών μέτρων, η απάντηση "ναι" στο δημοψήφισμα θα ανάψει το πράσινο φως στους θεσμούς και στους δανειστές να μας στήσουν περισσότερο στον τοίχο, επιβάλλοντας δυσχερέστερα μέτρα, με τους μη έχοντες να καλούνται και πάλι να εγκλωβιστούν σε ακόμα πιο στενά και δύσβατα μονοπάτια και να πληρώνουν μια ζωή.

Όσον αφορά την κίνηση του πρωθυπουργού να αφήσει το λαό να αποφασίσει με την ψήφο του τι θέλει για το μέλλον της χώρας, το δικό του, των παιδιών του, αλλά και κατά συνέπεια των επόμενων γενεών, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως πρόκειται για μια άκρως δημοκρατική διαδικασία, που δίνει στους πολίτες το λόγο και την ελευθερία να πουν τη γνώμη τους. Αλλά και εκείνοι που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μετακυλύει στις πλάτες τους το βάρος των όποιων αποφάσεων, αφού δεν κατάφερε να φτάσει σε μια συμφέρουσα συμφωνία.

Τι δήλωσαν πολίτες για το δημοψήφισμα

«Πιστεύω πως η απόφαση να πάει η χώρα σε δημοψήφισμα ήταν μεγάλο λάθος αυτή τη στιγμή. Θα έπρεπε ως κυβέρνηση να είχαν φτάσει σε έντιμη συμφωνία».

Γιάννης Δημητριάδης

«Στην παρούσα στιγμή και μετά από 5 μήνες πάνω-κάτω στις Βρυξέλλες περιμέναμε κάτι καλύτερο. Το να μας πετούν το μπαλάκι και να μας διχάζουν για άλλη μια φορά δεν οδηγεί πουθενά».

Μαρίνα Σταύρου

«Νομίζω πως είναι απόλυτα δημοκρατική λύση το δημοψήφισμα. Κανείς δε ρώτησε ευθέως το λαό τι θέλει και τώρα είναι η ώρα του λαού να καταθέσει τη γνώμη του».

Νίκος Παγκαλάκης

«Η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει πόσο νοιάζεται το λαό. Δεν παρέδωσε τη χώρα υπογράφοντας νέα μέτρα. Ελπίζω μόνο η κρίση του κόσμου που θα ψηφίσει να είναι σωστή».

Ελένη Στρατάκη

«Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα, πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια μιζέριας, η κατάσταση δε χωράει περαιτέρω καθυστέρηση».

Στέργιος Φωτάκης

«Πρέπει επιτέλους να δοθεί μια λύση. Δεν μπορούμε να βαδίζουμε στην αμφιβολία και στην αγωνία για το αύριο. Ή βαδίζουμε μόνοι μας ή μέσα στην Ε.Ε. Ήρθε ο καιρός για ξεκάθαρες αποφάσεις».

Ηλίας Πελεκανάκης

Τουρίστες ξέμειναν από ρευστό

Ξέμειναν από ρευστό αρκετοί τουρίστες που αυτές τις μέρες βρίσκονται στο νησί μας για διακοπές. "Νο money", λένε όλοι εξερχόμενοι από τα ΑΤΜ, με την εικόνα των άδειων σε πολλές περιπτώσεις μηχανημάτων να αποτελεί για αυτούς μελανό σημείο.

Βέβαια υπήρξαν και εκείνοι που, λαμβάνοντας εκ των προτέρων συμβουλές και συστάσεις από τα τουριστικά πρακτορεία, φρόντισαν πριν φύγουν από τη χώρα τους να πάρουν μαζί τους μετρητά, τόσα όσα θα τους χρειάζονταν στο ενδεχόμενο που τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα δεν πήγαιναν καλά. Και έτσι, έχοντας γεμίσει από πριν τα πορτοφόλια τους, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρημάτων. Ωστόσο, γνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό, εύχονται η χώρα να καταφέρει να βγει γρήγορα από τις δυσκολίες. Καλώντας μάλιστα την ίδια στιγμή τους ξένους που θέλουν να έρθουν για διακοπές στη χώρα να το πράξουν, στηρίζοντας έτσι τον αγώνα της Ελλάδας και των πολιτών της στις μαύρες αυτές μέρες που βιώνουν.

Πάντως οι ρυθμοί στις τουριστικές περιοχές του νησιού της Κρήτης κινούνται απόλυτα φυσιολογικά, χωρίς ευτυχώς να είναι αισθητά στους επισκέπτες μας τα γκρίζα σύννεφα που έχουν σκεπάσει την ελληνική κοινωνία εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Και αυτό διότι μέχρι στιγμής η καθημερινότητα των τουριστών που βρίσκονται στο νησί δεν έχει επηρεαστεί, αφού μπορούν και απολαμβάνουν τα μπάνια και τη διαμονή τους με απόλυτη ηρεμία και ασφάλεια.  

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό να αξιοποιήσουν κάθε μέσο, την εμπειρία και την ωριμότητα που διαθέτουν για την αδιατάραχτη λειτουργία του ελληνικού τουρισμού.

Στόχος πρέπει είναι να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός από τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου και να διαφυλαχτεί η ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας των εκατοντάδων χιλιάδων ξένων επισκεπτών που βρίσκονται στη χώρα μας. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να προστατευθεί η εικόνα της χώρας και να ενημερώνονται υπεύθυνα οι ξένοι επισκέπτες».

Γ. Μιχελογιαννάκης: «Όχι στον εκβιασμό και την υποταγή»

«Όχι στον εκβιασμό και την υποταγή», καλεί τον κόσμο να πει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Ο ίδιος πιστεύει ότι «με "όχι" ξανακερδίζουμε την αξιοπρέπειά μας» και αναφέρεται στα 19 "όχι" με τα οποία πρέπει κατά τη γνώμη του να απαντήσει ο Κρητικός.

1. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ: ΟΧΙ

2. Πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ: ΟΧΙ

3. Πώληση εταιρείας τροχαίου υλικού ΟΣΕ: ΟΧΙ

4. Πώληση του 10% του ΟΤΕ, που κατέχει το Δημόσιο: ΟΧΙ

5. Πώληση ΟΛΠ και ΟΛΘ, πριν τις 15 Οκτωβρίου: ΟΧΙ

6. Πώληση περιφερειακών αεροδρομίων, Εγνατίας Οδού και Ελληνικού, με ολοκλήρωση των διαγωνισμών: ΟΧΙ

7. Πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχει το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014: ΟΧΙ

8. Πέναλτι σε όσους δεν είναι συνεπείς στη ρύθμιση των 100 δόσεων: ΟΧΙ

9. Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων: ΟΧΙ

10. Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών: ΟΧΙ

11. Προκαταβολή φόρου 100% στα νομικά πρόσωπα: ΟΧΙ

12. Είσπραξη 2,65 δισ. και για το 2015 και για το 2016, ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες: ΟΧΙ

13. Κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ: ΟΧΙ

14. Αλλαγές στο ΦΠΑ από 1η Ιουλίου: ΟΧΙ

15. Συνολικό ποσό από το ΦΠΑ 1,8 δισ.: ΟΧΙ

16. 23% σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και εστίαση: ΟΧΙ

17. Κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2017: ΟΧΙ

18. Χάσιμο του ΕΚΑΣ του 20% των δικαιούχων: ΟΧΙ

19. Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, μέχρι το 2022: ΟΧΙ

Γ. Πλακιωτάκης: «Τυχοδιωκτική η κίνηση Τσίπρα»

«Τυχοδιωκτική» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, «καθώς οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή».

«Έχουμε μπροστά μας ένα αδιέξοδο. Πρέπει να αποφύγουμε την καταστροφή». Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία της πίσω από μια πρόταση αμφιβόλου συνταγματικής νομιμότητας. Κυρίως όμως βάζει σε κίνδυνο την εθνική στρατηγική της χώρας και την παρουσία μας στην Ευρώπη», είπε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Λ. Αυγενάκης: «Με την πλάτη στον τοίχο»

«Η Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης στο Περιστύλιο της Βουλής, ενώ συζητιόταν στην Ολομέλεια η δημοψηφίσματος πρόταση της κυβέρνησης.

Όπως είπε: «Ζούμε ιστορικές στιγμές. Η Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Πέντε μήνες μετά, μετά από σκληρές - υποτίθεται - διαπραγματεύσεις, δεν κατέληξαν πουθενά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το μόνο που κάνει είναι μεταφέρει την ευθύνη ως «Πόντιος Πιλάτοις στην κοινωνία, δίχως να έχει το σθένος να πάρει πρωτοβουλίες, να αναλάβει ευθύνες, να φέρει αποτέλεσμα και να προχωρήσουμε μπροστά.

Είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι είμαστε υπέρ οποιασδήποτε ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Σήμερα ξεκίνησε μια διαδικασία, μια συζήτηση περί μιας προτάσεως που δεν υπάρχει καν στα έδρανα των βουλευτών.

Είναι αδιανόητο να γίνεται συζήτηση για δημοψήφισμα χωρίς επίσημο κείμενο, χωρίς επίσημες θέσεις. Το μόνο που υπάρχει είναι η πρόταση της κυβέρνησης, του ίδιου του κ. Τσίπρα, προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ. Αυτό θα έπρεπε να συζητήσουμε σήμερα. Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν ακουστεί διχαστικές δηλώσεις. Καλώ όλους τους πολίτες με νηφαλιότητα και με ηρεμία να ακούσουν τα πάντα, να φιλτράρουν όλες τις πληροφορίες και να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις, διότι αυτή την ώρα διαγράφεται η πορεία της χώρας μας».

Β. Κεγκέρογλου: «Δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο ερώτημα»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, με αφορμή την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, προχώρησε στην παρακάτω τοποθέτηση: «Η εξαγγελία του δημοψηφίσματος, η πρόθεση και η απόφαση του πρωθυπουργού να προβεί σε δημοψήφισμα, δυστυχώς δε γίνεται πάνω σε ξεκάθαρα ερωτήματα. Δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο ερώτημα, πάνω στο οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν και να αποφασίσουν οι πολίτες.

Είναι βασισμένο πάνω σε μια πρόταση τρίτων. Θα μπορούσε, αν υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ένας συμβιβασμός, να μπει ο συμβιβασμός.

Θα μπορούσε να μπει η ελληνική πρόταση και να έχει τη στήριξη, την ψήφο του ελληνικού λαού και να πάει στη συνέχεια στην τελική διαπραγμάτευση.

Θα μπορούσε να μπει ένα οποιοδήποτε άλλο ερώτημα».

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News