default-image

Μετά το σοκ της χαμηλής βαθμολογίας, τα χαμόγελα

Κρήτη
Μετά το σοκ της χαμηλής βαθμολογίας, τα χαμόγελα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το πρώτο σοκ της ανακοίνωσης των χαμηλών βαθμολογιών, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων είδαν χθες τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Κάποιοι, παρά τις μη αναμενόμενες επιδόσεις τους, αντιλαμβάνονται πως δεν είναι απίθανο να μπουν στις σχολές που επιθυμούν, καθώς προβλέπεται μεγάλη πτώση των βάσεων εισαγωγής σε αρκετές περιζήτητες σχολές και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση των βάσεων δείχνει ότι χαμηλώνουν τα "ρετιρέ" των πανεπιστημιακών σχολών και ταυτόχρονα "ξεφουσκώνουν" οι βάσεις στις περισσότερες σχολές της περιφέρειας. Βουτιά αναμένεται στις βάσεις εισαγωγής, κυρίως των σχολών υψηλής ζήτησης όλων των κατευθύνσεων: πολυτεχνικές, ιατρικές, νομικές.

Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, βάσει των οποίων φέτος οι αριστούχοι μαθητές είναι λιγότεροι. Μάλιστα, λιγότερα είναι και τα άριστα γραπτά σε βασικά μαθήματα των πεδίων (μαθήματα αυξημένης βαρύτητας), όπως είναι τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και η Φυσική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Φυσικής τεχνολογικής κατεύθυνσης. Στο συγκεκριμένο μάθημα σχεδόν 8 στους 10 μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση.

Το πρόβλημα εστιάζεται στους υποψήφιους που συγκέντρωσαν χαμηλές βαθμολογίες και με αυτές δεν κατορθώνουν να εισαχθούν στις σχολές που επιθυμούν. Για τους μαθητές αυτούς είναι σχεδόν μονόδρομος το να δώσουν ξανά εξετάσεις, αφού δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το 10%. Πρόκειται για πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία υποψήφιοι προηγούμενων ετών διεκδικούν (με τη βαθμολογία που ήδη έχουν συγκεντρώσει και χωρίς να δώσουν ξανά εξετάσεις) το 10% των θέσεων εισακτέων. Η πρόβλεψη αυτή, όμως, ευνοεί υποψήφιους όπως τους περυσινούς. Που διαγωνίστηκαν σε πιο εύκολα θέματα, συγκέντρωσαν καλούς βαθμούς και φέτος, που πέφτουν οι βάσεις, μπορούν να τους αξιοποιήσουν. Την ίδια ευκαιρία θα έχουν οι φετινοί υποψήφιοι μόνο αν του χρόνου μπουν ακόμα πιο δύσκολα θέματα.

Γι' αυτό, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η άποψη ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων πρέπει να είναι σταθερός με το πέρασμα των χρόνων.

Μετά το δάκρυ… χαμόγελα

Τις δικές του εκτιμήσεις για τη μεγάλη πτώση των βάσεων που, παρά τα αρχικά δάκρυα αναμένεται να φέρει πίσω το χαμόγελο στα πρόσωπα των περισσότερων υποψηφίων, εξέφρασε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Νομού Ηρακλείου και ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου "Ορόσημο" Μανώλης Καζαντζάκης.

Σημείωσε πως αυτό που σαν καθηγητές λένε στα απαρηγόρητα προς στιγμήν τουλάχιστον παιδιά είναι ότι «μπορεί τώρα να κλαίτε για λίγο, όμως τον Αύγουστο θα χαμογελάτε, γιατί η πτώση των βάσεων θα είναι μεγάλη».

Σχολιάζοντας αρχικά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών, τα οποία προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση σχεδόν στο σύνολο των υποψηφίων, ο κ. Καζαντζάκης, είπε πως «σε γενικές γραμμές τα θέματα ήταν σαφώς δυσκολότερα από τα προηγούμενα χρόνια καθώς υπήρχαν κάποια μαθήματα τα οποία χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα ως "Βατερλό". Όπως, για παράδειγμα, στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στη Βιολογία και στα Αρχαία της θεωρητικής, όπου οι επιδόσεις των παιδιών ήταν ίσως οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας».

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις βάσεις όμως, όπως είπε ο κ. Καζαντζάκης, προφανώς αυτές θα έχουν πτωτικές τάσεις. Και αν μάλιστα μιλήσουμε και λίγο πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την άποψη και την εκτίμηση του κ. Καζαντζάκη, στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή στις φυσικομαθηματικές σχολές και στα πολυτεχνεία, η πτώση ίσως να είναι και πάνω από 1.000 μόρια για τα περιφερειακά πανεπιστήμια! Τη στιγμή που επίσης σημαντική πτώση θα έχουμε κατά τον ίδιο στις ιατρικές σχολές, δηλαδή στο 3ο επιστημονικό πεδίο. «Μια σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των τριών τελευταίων ετών και ένας υποθετικός υπολογισμός θέλει για παράδειγμα την Ιατρική Ηρακλείου να κυμαίνεται στα 18.000-18.2000 μόρια φέτος, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν περίπου στο 18.800», τόνισε ο κ. Καζαντζάκης.

Εν συνεχεία, στο 1ο επιστημονικό πεδίο, που είναι οι θεωρητικές επιστήμες, όπου ίσως είχαμε τις χειρότερες επιδόσεις της δεκαετίας συνολικά στα παιδιά, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων αναμένεται και εδώ μεγάλη πτώση των βάσεων, ενώ στο 5ο επιστημονικό πεδίο, αν και τα παιδιά γράψανε καλύτερα στην Οικονομία, οπότε και θα περιμέναμε μια σταθεροποίηση των βάσεων, επειδή οι φετινοί υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζάκη, κατά πάσα περίπτωση αναμένεται επίσης σημαντική πτώση των βάσεων.

Σημαντική πτώση στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Σχετικά τώρα με το θέμα των μεταγραφών, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης τα παιδιά αναγκαστικά δηλώνουν σχολές κοντά στις περιοχές όπου διαμένουν, αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζάκη, θα έχει ως αποτέλεσμα στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η πτώση να μην είναι όσο μεγάλη θα περίμενε κανείς. Για αυτό και σε σχέση με τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα παρατηρηθεί χαοτική διαφορά των βάσεων μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών πανεπιστημίων.

Μεταγραφές

Ένας πάντως σημαντικός παράγοντας που διαφοροποιεί πλήρως την προηγούμενη χρονιά από τη φετινή, όπως τονίζει ο κ. Καζαντζάκης, είναι το θέμα των μεταγραφών. Και αυτό διότι από εκεί που πέρυσι οι μεταγραφές ήταν ελεύθερες, φέτος στην ουσία είναι πολύ περιορισμένες. Καθώς «δεν μπορούν να υπερβούν το 15% των εισακτέων σε κάθε σχολή. Και γίνονται με μοριοδότηση, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων», όπως ανέφερε ο κ. Καζαντζάκης.

Τι δήλωσαν επιτυχόντες των πανελλαδικών

Γιάννης Μανουράς (8ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, μόρια 19.131)

«Κατά τη διάρκεια των ετών που πέρασαν διάβαζα συστηματικά, κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια. Στερήθηκα πράγματα, αλλά τώρα που "έπιασα" το στόχο μου, δηλαδή την Ιατρική Σχολή, βλέπω πως άξιζε τον κόπο. Τα φετινά θέματα ήταν δύσκολα, αλλά είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία».

Ανδρέας Χαριτάκης (11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, 19.046 μόρια)

«Είμαι ικανοποιημένος από την επίδοσή μου, η οποία με βοηθά να πιάσω το στόχο μου που είναι Ιατρική ή Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης. Τα δύσκολα θέματα βοηθούν τους καλούς μαθητές να ξεχωρίσουν. Πέρυσι που τα θέματα ήταν εύκολα υπήρξαν φίλοι μου που έχασαν τις σχολές της επιλογής τους, επειδή είχαν ανέβει οι βάσεις».

Βασίλης Γεωργόπουλος (Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, μόρια 18.623)

«Ικανοποιήθηκαν οι κόποι μου. Θέλω να περάσω στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη και πιστεύω ότι με αυτή τη βαθμολογία θα τα καταφέρω. Παράλληλα ασχολούμαι με την ομάδα μπάσκετ του Ηρακλείου όπου βγήκαμε πρωταθλητές εφήβων».

Ελένη Σταυρουλάκη, Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News