default-image

Πανελλαδικές: Τι λένε οι αριστούχοι της Κρήτης

Κρήτη
Πανελλαδικές: Τι λένε οι αριστούχοι της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη ημέρα ήταν η χθεσινή για τους 6.294 υποψήφιους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κρήτης. Στα λύκεια του νησιού αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες τους, οι οποίες απέδειξαν περίτρανα πως τα θέματα ήταν φέτος πολύ δύσκολα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως έχουμε πτώση των αριστούχων σε όλες τις κατευθύνσεις. Μεταξύ 19 και 20 έγραψαν μόλις 162 υποψήφιοι της θεωρητικής, 223 υποψήφιοι της θετικής και 196 της τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Επιπλέον, στα Αρχαία κατεύθυνσης, που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, το ποσοστό των αριστούχων είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών: Μόλις 0,95% σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ το αμέσως υψηλότερο ήταν 1,70% το 2013. Σε χαμηλά επίπεδα και τα άριστα της τεχνολογικής κατεύθυνσης: Στο 1,3% οι αριστούχοι της Φυσικής και στο 1,25% οι αριστούχοι των Μαθηματικών κατεύθυνσης.

Γενικά χαμηλότερες, όμως, ήταν και οι βαθμολογίες των υποψηφίων και στην κλίμακα από 16 ως 19 σε πανελλαδικό επίπεδο. Έτσι, όταν οι πίνακες με τα συγκεκριμένα βαθμολογικά στοιχεία αναρτήθηκαν στα λύκεια της Κρήτης, αρκετοί υποψήφιοι κυριεύτηκαν από απογοήτευση.

Συνέβη και το αντίθετο, ωστόσο, σε παιδιά που τα είχαν πάει καλά, με αποτέλεσμα στις αυλές των λυκείων να βλέπουμε παιδιά που έκλαιγαν από χαρά και άλλα που έκλαιγαν επειδή δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο περίμεναν. Οι υποψήφιοι που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία γνωρίζουν από τώρα πως πέτυχαν στη σχολή που επιθυμούν. Οι υποψήφιοι που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τέλος Αυγούστου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής. Καθώς αναμένεται γενική τους πτώση, είναι πιθανό τελικά να εισάγονται στη σχολή που επιθυμούν...

Στο μεταξύ, από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι επιδόσεις των υποψηφίων, είναι ευκολότερο να συμπληρωθεί σωστά το μηχανογραφικό. Οι 105.000 υποψήφιοι σε πανελλαδικό επίπεδο, που διεκδικούν συνολικά 68.345 θέσεις στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, μπορούν να οριστικοποιήσουν τα μηχανογραφικά τους το αργότερο ως την Τρίτη 7 Ιουλίου.

Τη βαθμολογία τους δεν μπορούν να υπολογίσουν οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται σε ειδικά μαθήματα, καθώς η εξέτασή τους συνεχίζεται. Το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων συνεχίζεται σήμερα με την εξέταση στα Γερμανικά και τα Ιταλικά, ενώ μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου ολοκληρώνεται η εξέταση στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ.

Μεταξύ 19 και 20 έγραψαν σε πανελλαδικό επίπεδο

* 162 υποψήφιοι στη θεωρητική κατεύθυνση.

* 223 υποψήφιοι στη θετική κατεύθυνση.

* 196 στην τεχνολογική κατεύθυνση.

Αρχαία κατεύθυνσης

* Στο 0,95% το ποσοστό των αριστούχων, το χαμηλότερο όλων των εποχών.

Τεχνολογική κατεύθυνση

* Στο 1,3% οι αριστούχοι της Φυσικής.

* Στο 1,25% οι αριστούχοι στα Μαθηματικά κατεύθυνσης

Σημειώνεται ότι οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑ.Λ. θα αναρτηθούν αύριο Πέμπτη 25 Ιουνίου, στη 1 το μεσημέρι, σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας.

Πτώση βάσεων μέχρι και 1.000 μόρια προβλέπουν καθηγητές

Καθοδική πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία δείχνουν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας. Καθηγητές του Ηρακλείου δήλωναν πως εκτιμούν πως σε πολλές σχολές οι βάσεις θα έχουν ελεύθερη πτώση, η οποία δεν απέκλειαν να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.

Οι ίδιοι εξέφραζαν τον προβληματισμό τους σχετικά με τις διακυμάνσεις του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων από χρονιά σε χρονιά. Όπως έλεγαν, ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων πρέπει να είναι σταθερός. Και εξηγούσαν την άποψή τους, δίνοντας ένα παράδειγμα: έστω ότι ένας από τους φετινούς υποψήφιους δεν κατορθώσει να εισαχθεί στη σχολή της πρώτης του επιλογής. Δε φτάνει που "χαντακώνεται" φέτος, "χαντακώνεται" και του χρόνου, καθώς πρέπει να διαβάσει ξανά και να δώσει για δεύτερη φορά εξετάσεις. Κι αυτό γιατί με το 10% δεν πρόκειται την επόμενη χρονιά να πετύχει το στόχο του, αν τα θέματα είναι - έστω και ελαφρώς - πιο εύκολα.

Παράλληλα καθηγητές σχολείων του Ηρακλείου εξέφραζαν την έκπληξή τους για τη χρονιά κατά την οποία έγινε "σφαγή" σε παραπάνω από ένα μαθήματα. Συνήθως σε περιόδους, όπως αυτήν τη δύσκολη που διανύουμε, δίδεται προσοχή στη διαχειρησιμότητα των θεμάτων, ώστε να έχουν κάτι για να μπορεί να χαρούν τα πανταχόθεν βαλλόμενα μικρομεσαία νοικοκυριά. Με την επιτυχία κάποιου μέλους τους στο πανεπιστήμιο, που θα δίνει υποσχέσεις για μια καλύτερη πορεία ζωής...

Όμως, τα φετινά θέματα ειδικά σε Μαθηματικά (κατεύθυνσης και γενικής παιδείας) και σε Φυσική (κατεύθυνσης) ήταν «πέρα από κάθε αυστηρότητα», όπως έλεγαν... Το μόνο καλό είναι πως επειδή - έστω αυτά τα δύσκολα θέματα - είναι ίδια για όλους, φαίνεται πως θα έχουμε πτωτική κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Έτσι, αρκετοί υποψήφιοι θα οδηγηθούν τελικά στην επιτυχία, αλλά με χαμηλότερη βαθμολογία.

Νομικές: Δραματικές μειώσεις

Τα δύσκολα Αρχαία αναμένεται να ρίξουν δραματικά τις βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως νομικές και φιλολογίες. Η Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα έχει μικρότερη πτώση από αυτήν της Κομοτηνής. Γενικά, σε τμήματα που έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων η πτώση θα είναι μεγαλύτερη. Π.χ. αύξηση των θέσεων υπάρχει στα τμήματα της Κοινωνιολογίας Αιγίου και Κρήτης, όπου αναμένεται μεγαλύτερη πτώση των βάσεων στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου.

Πολυτεχνεία: "Βουτιά" των βάσεων

Οι άσχημες βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της τεχνολογικής κατεύθυνσης (Μαθηματικά και Φυσική) οδηγούν σε ελεύθερη πτώση τις βάσεις αρκετών δημοφιλών τμημάτων του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου. Μεταξύ αυτών και πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί. Μεγάλη θα είναι η πτώση και στις σχολές, μεσαίων βαθμολογιών του 2ου επιστημονικού πεδίου, όπως οι φυσικομαθηματικές.

Ιατρικές: Πίεση προς τα κάτω

Εκτιμάται πως πιέζονται προς τα κάτω οι βάσεις ακόμα στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις κτηνιατρικές, φαρμακευτικές και οδοντιατρικές σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας. Αντίθετα, στο 5ο πεδίο οι βάσεις δείχνουν να μην επιφυλάσσουν δραματικές ανατροπές. Τα στοιχεία είναι πιο ασαφή, οπότε για ασφαλή συμπεράσματα χρειάζεται επιπλέον εξέτασή τους.

Όλα κύλησαν ομαλά...

Από πλευράς διαδικασίας, όπως ενημερώνει ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Μανουσάκης, όλα κύλησαν ομαλά. Τα δέματα έφτασαν στη Διεύθυνση με το ''πόρτα-πόρτα" των ΕΛ.ΤΑ. λίγο πριν τις 10 το πρωί. Από εκεί τα παρέλαβαν εκπρόσωποι των σχολείων προκειμένου να τα μεταφέρουν στα διδακτήρια του νομού Ηρακλείου. Φυσικά, όπως λέει ο κ. Μανουσάκης, τα σχολεία είχαν τα αποτελέσματα από πιο νωρίς, μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου My School, ωστόσο δεν μπορούσαν να τα αναρτήσουν. Έπρεπε πρώτα να παραλάβουν τα δέματα, μέσα στα οποία υπήρχαν τα αποκόμματα των τετραδίων των μαθητών για να κάνουν την απαραίτητη αντιπαραβολή.

Χαρά Ψωμά (19.011 μόρια, Καπετανάκειο)

«Πρώτη μου επιλογή ήταν η Νομική Θεσσαλονίκης. Συγκέντρωσα μεγάλη βαθμολογία και πιστεύω ότι κατάφερα να επιτύχω το στόχο μου. Διάβαζα σε φυσιολογικά πλαίσια. Όχι υπερβολές. Χρειάζεται να κάνεις συχνά επαναλήψεις και να μην αφήνεις τίποτα για τις τελευταίες ημέρες».

Γρηγόρης Κρασαγάκης (18.538 μόρια, 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Πρώτη μου επιλογή είναι η Ιατρική και αισιοδοξώ ότι περνώ στο Ηράκλειο. Είχα διαβάσει αρκετά. Για να επιτύχει κανείς, χρειάζεται πρόγραμμα και συστηματικό διάβασμα. Ευχαριστώ όσους με στήριξαν στις προσπάθειες που κατέβαλα κι εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους».

Μανόλης Αγαπάκης (18.507 μόρια, 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Θέλω να περάσω στο Πολυτεχνείο. Ήταν η πρώτη μου επιλογή και περνώ σύμφωνα και με τα σημερινά δεδομένα. Για να επιτύχω, χρειάστηκε συστηματικό, όχι όμως εξαντλητικό διάβασμα, με περιορισμένες εξόδους. Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τους καθηγητές μου και όλους αυτούς που στήριξαν την προσπάθειά μου».

Το μυστικό της επιτυχίας

Όνειρα και προσδοκίες πήραν σάρκα και οστά για αρκετούς Ηρακλειώτες που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες, ακόμη και από τις υψηλότερες σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα χαμόγελα έφταναν μέχρι τα αφτιά χθες για όσα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στη φετινή διαδικασία.

Και το μυστικό για την επιτυχημένη προσπάθειά τους; Μεταξύ άλλων, όπως μας είπαν, η δουλειά χρόνων. Όχι οι μεγάλες υπερβολές στο διάβασμα, αλλά η μεθοδικότητα και το πρόγραμμα. Προσπάθησαν να μην έχουν, όσο γίνεται τουλάχιστον, το γνωστό άγχος των εξετάσεων, ενώ δεν έλειψαν οι έξοδοί τους με τους φίλους τους καθ' όλη τη χρονιά. «Το μυστικό της επιτυχίας είναι η καλή οργάνωση και η σωστή διαχείριση του χρόνου. Χρειάζεται αισιοδοξία για την αντιμετώπιση των εξετάσεων και να διαθέτεις χρόνο για μια έξοδο με τους φίλους σου», τόνισε εξάλλου ο Γιώργος Σχινάς... πρώην μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου, που συγκέντρωσε 19.267 μόρια. Η πρώτη του επιλογή είναι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Μετσόβιο.

Κάποιοι από τους αριστούχους επέλεξαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του πατέρα τους, όπως ο Σπύρος Φίλιππας και ο Παντελής Χιωτάκης. Κάποιοι θα μείνουν μαζί με αδέλφια τους, που ήδη σπουδάζουν, όπως ο Σταύρος Παπαδογιωργάκης. Πολλοί με τους οποίους μιλήσαμε τυγχάνει να έχουν γονείς εκπαιδευτικούς. Για παράδειγμα ο Παναγιώτης Παπαντωνάκης, όπου μάλιστα η φιλόλογος μητέρα του τυγχάνει να εργάζεται στο 4ο Γενικό Λύκειο, στο ίδιο δηλαδή σχολείο όπου σπούδαζε ο γιος της.

Σπύρος Φίλιππας (19.612 μόρια, 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Περνώ στο Μαθηματικό Αθήνας, που ήταν και επιλογή μου. Έχω επηρεαστεί και από τον πατέρα μου, που είναι μαθηματικός. Βέβαια, σκέφτομαι και λίγο για Πολυτεχνείο. Διάβαζα όσο χρειαζόταν. Επρόκειτο πάντως για μια προσπάθεια χρόνων. Εάν έχεις βάσεις δε χρειάζεται να δώσεις υπερβολικό βάρος στο διάβασμα στο τέλος του χρόνου. Δεν υπήρχε άγχος».

Αφροδίτη Μαρκάκη (19.031 μόρια, 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Η πρώτη μου επιλογή είναι η Ψυχολογία. Δε νομίζω ότι υπάρχουν συγκριμένα μυστικά επιτυχίας. Ο καθένας πρέπει να βρει το δικό του. Ουσιαστικά να κάνει αυτό που του ταιριάζει. Διάβαζα χωρίς άγχος και είχα παράλληλα και τις εξόδους μου. Οι πανελλαδικές δεν είναι αυτό το τέρας που καταστρέφει για έναν χρόνο τη ζωή σου».  

Σταύρος Παπαδογιωργάκης (18.790 μόρια, 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Περνώ Νομική Αθηνών που ήθελα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να έχεις μεθοδικότητα και πρόγραμμα. Χρειάζεται δουλειά χρόνων και να μη στερηθείς τις εξόδους σου. Είμαι ικανοποιημένος από τη βαθμολογία μου. Ο αδελφός μου είναι φοιτητής στο Πάντειο και θα μείνουμε μαζί».

Στέλιος Τσαγκαράκης (18.637 μόρια, 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Πρώτη επιλογή μου είναι στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αισιοδοξώ ότι θα πέσουν οι βάσεις και θα περάσω εκεί που επιθυμώ. Ποτέ δεν ήμουν ένα παιδί που διάβαζα μανιωδώς. Απλά δούλεψα όπως μου έλεγαν οι καθηγητές και προσπαθούσα να μην αγχώνομαι».

Μιχάλης Ταμιωλάκης (18.608 μόρια, 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Περνώ Ιατρική Ηρακλείου που ήταν και η πρώτη μου επιλογή. Θα μπορούσα και καλύτερα όσον αφορά το αποτέλεσμα της βαθμολογίας μου. Δε διάβαζα και πάρα πολύ και δε στερήθηκα τις εξόδους μου».

Άννα Αγγελάκη (18.200 μόρια, 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Θέλω πολύ να περάσω Πολυτεχνείο και εύχομαι γι' αυτό. Διάβαζα αρκετά, αν και σε κάποια μαθήματα δεν τα πήγα τόσο καλά όσο ήθελα. Πιστεύω ότι χρειάζεται εντατικό διάβασμα για να περάσει κάποιος σε μια σχολή και καλή επιτυχία εύχομαι σε όλα τα παιδιά».

Μάριος Πασχαλίδης (17.500 μόρια, 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Σίγουρα με τη βαθμολογία μου περνώ σε αρκετές σχολές. Δεν έχω αποφασίσει όμως ακόμη σε ποια σχολή θα πάω τελικά. Σκέφτομαι για Πολυτεχνείο. Διάβαζα εντατικά, ενώ περίμενα σε μερικά μαθήματα καλύτερους βαθμούς και σε άλλα λιγότερο».

Μάνος Ορφανός (17.340 μόρια, 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Περνώ στο Χημικό Ηρακλείου, που ήθελα. Διάβαζα αρκετά. Για να επιτύχει κανείς στις εξετάσεις χρειάζεται να διαθέτει οπωσδήποτε μεθοδικότητα και πρόγραμμα και σίγουρα να κάνει φροντιστήρια, που πλέον έχουν γίνει της μόδας».

Αλέξανδρος Αγγουράκης (15.576 μόρια, 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Ήθελα να περάσω στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων. Αν πέσουν πάρα πολύ οι βάσεις ίσως περάσω στην Ξάνθη ή στο Βόλο. Πάντως ήδη περνώ στα Χανιά στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών».

Κωνσταντίνα Μοσχόβη (15.130 μόρια, 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Είμαι ικανοποιημένη με τη βαθμολογία μου. Περνώ στο Οικονομικό στο Ρέθυμνο και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Δεν έχω σκοπό να ξαναδώσω εξετάσεις γιατί μου αρέσει η σχολή αυτή».

Παναγιώτης Παπαντωνάκης (19.555 μόρια, 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Σκέφτομαι για Πολυτεχνείο Αθήνας. Για να επιτύχεις έναν καλό βαθμό χρειάζεται να έχεις καλό πρόγραμμα και να διαβάζεις τουλάχιστον από την αρχή του Λυκείου. Στόχος μου ήταν να βγάλω έναν καλό βαθμό που αντιπροσωπεύει και τον κόπο μου, τις προσπάθειές μου».

Νίκος Χαλκιαδάκης (18.600 μόρια. 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Κύρια επιλογή ήταν η Σχολή Επιστήμης Υπολογιστών Ηρακλείου, στην οποία περνώ με ευκολία σε σχέση με τις βάσεις προηγούμενων ετών. Δεν αφιέρωνα υπερβολικό χρόνο στο διάβασμα μέχρι και τέλη Μαρτίου, ενώ δε στερήθηκα χρόνο για έξοδο».

Παντελής Χιωτάκης (18.586 μόρια, 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Η πρώτη μου επιλογή ήταν Φυσικοθεραπεία και νομίζω ότι την έχω γιατί ήθελα από την αρχή αυτή τη σχολή. Δούλεψα σκληρά και ανταμείφθηκα και χαίρομαι πολύ γι' αυτό. Ο πατέρας μου είναι φυσικοθεραπευτής, αλλά και ο νονός του αδελφού μου. Είχα χτυπήσει πριν τρία χρόνια τη μέση μου κι έβλεπα πώς δούλευαν και αγάπησα αυτό το επάγγελμα».

Γιώργος Δόξας (18.432 μόρια, 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Θέλω να περάσω Ιατρική. Βέβαια αν πέσουν οι βάσεις 300 μόρια περνώ τελικά. Είμαι αρκετά αισιόδοξος, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να ξαναδώσω. Διάβαζα πάρα πολύ και συστηματικά και όχι όλα μαζί στο τέλος».

Μάνος Σηφάκης (18.290 μόρια, 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Θέλω Πολυτεχνείο και περνώ τελικά. Στόχος ήταν να έχω έναν καλό βαθμό, ώστε να αντιπροσωπεύει την προσπάθειά μου γιατί κουράστηκα, η αλήθεια είναι αυτή. Ευχαριστούμε όλοι που δώσαμε εξετάσεις την οικογένειά μας, καθηγητές και φίλους».

Μαρία Δαλαμπέκη (17.500 μόρια, 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου)

«Θέλω να περάσω Οδοντιατρική. Σύμφωνα, βέβαια, με τα σημερινά δεδομένα τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Ευελπιστώ όμως να πέσουν οι βάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση περνώ Βιολογικό ή Χημικό. Τον τελευταίο χρόνο διάβασα αρκετά».

Τζένη Λυμπεράτου (Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, γενικός βαθμός πρόσβασης 19.350)

«Προσωπικά ήμουν θετική κατεύθυνση και οι κόποι που έπιασαν τόπο και με το παραπάνω. Γενικά όμως ήταν σίγουρα μια από τις πιο δύσκολες χρονιές καθώς και οι βαθμολογίες ήταν αυστηρές. Είχαν κόψει άδικα μόρια. Η σχολή που έχω επιλέξει είναι η Ιατρική Ηρακλείου».

Νίκος Τσέλιος (8ο Λύκειο, 19.200 μόρια)

«Τα θέματα για εμένα ήταν μέτριας δυσκολίας στην τεχνολογική κατεύθυνση που ήμουν. Περίμενα ότι θα πάω καλά. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το οργανωμένο διάβασμα, η προετοιμασία και φυσικά οι καλοί καθηγητές. Οι επιλογές μου είναι μεταξύ Πολυτεχνείου και Οικονομικών Σχολών».

Δέσποινα Παπαδάκη (8ο Λύκειο, 18.856 μόρια)

«Χάρηκα ιδιαίτερα όταν είδα τα αποτελέσματα διότι μέσα μου πίστευα ότι είχα πιάσει μικρότερη βαθμολογία. Έδινα θετική κατεύθυνση. Θέλω να περάσω Ιατρική, αν και σύμφωνα με τα μόρια που έχω είμαι λίγο πιο πάνω».

Μάνος Αλμπαντάκης (8ο Λύκειο, 18. 835 μόρια)

«Τεχνολογική κατεύθυνση. Συγκέντρωσα 18.835 μόρια με βαθμό πρόσβασης 19,08. Όταν έγραφα, ήμουν σίγουρος ότι είχα πάει καλά. Χθες βράδυ όμως με έπιασε άγχος. Τελικά πήγα καλά. Ελπίζω ότι θα πετύχω την είσοδό μου στη Σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών Αθήνας».

Δήμητρα Καραμαλάκη (2ο Λύκειο, μόρια 18.800).

«Δεδομένου του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και κάποιου προβλήματος υγείας που αντιμετώπισα μια ανάσα πριν τις πανελλαδικές, είμαι αρκετά ικανοποιημένη από την απόδοσή μου. Ακολούθησα θετική κατεύθυνση. Σκέφτομαι να ακολουθήσω τις επιστήμες υγείας. Στόχος μου είναι να εισαχθώ στη Φαρμακευτική ή στην Οδοντιατρική Αθηνών ή Θεσσαλονίκης.

Γρηγόριος Τσαγκατάκης (8ο Λύκειο, 18.579 μόρια)

«Αν και σε κάποια εύκολα μαθήματα υπολόγιζα ότι θα είχα γράψει καλύτερα, σχετικά είμαι ευχαριστημένος. Η σχολή που έχω επιλέξει είναι Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Ηρακλείου και λογικά περνάω. Σημασία για να πετύχει κανείς έχει να ενδιαφέρεται για το αντικείμενο της ενασχόλησής του. Ευχαριστώ πολύ τον πατέρα μου και το φροντιστήριό μου, που βοήθησαν να υλοποιήσω το στόχο».

Ελένη Χατζηδάκη (8ο Λύκειο, 18.565 μόρια)

«Είχα επιλέξει θεωρητική κατεύθυνση. Δεν περίμενα να έχω πάει τόσο καλά καθώς ήταν δύσκολα φέτος τα θέματα, για αυτό και είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Επιλογή μου είναι η Φιλολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και επειδή έχω γράψει αρκετά καλά πιστεύω ότι περνάω».

Στέλιος Καζάνης (Παγκρήτιο, 18.200 μόρια)

«Τα αποτελέσματα ήταν όπως τα περίμενα. Στην επιτυχία μου αυτή όμως σημαντικό ρόλο έπαιξε και το σχολείο διότι ήταν ένα περιβάλλον που μου συμπαραστάθηκε. Η πρώτη μου επιλογή είναι η Νομική Σχολή, οπότε με τη βαθμολογία που συγκέντρωσα πρέπει να περνάω Κομοτηνή».

Νεκταρία Ηλιάκη (8ο Λύκειο, 18.041 μόρια)

«Γενικά μπορώ να πω ότι πήγα καλά, αν και σε δυο μαθήματα απογοητεύτηκα κάπως. Ακολούθησα τεχνολογική κατεύθυνση. Στοχεύω να περάσω στη Σχολή Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα, περιμένω τη βαθμολογία στο Σχέδιο όπως και τις βάσεις».

Παναγιώτης Κουσούλος-Μπαϊράμης (8ο Λύκειο, 18.041 μόρια)

«Περίμενα αυτή την επιτυχία καθώς είχα δουλέψει αρκετά. Είχα βέβαια μια μικρή ατυχία στη Φυσική, πήγα όμως καλά στα Μαθηματικά. Οπότε σε γενικές γραμμές είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Ελπίζω ότι περνάω στη Σχολή Μηχανολόγων Αθηνών».

Ναταλία Ταρουδάκη (8ο Λύκειο, 17.995 μόρια)

«Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να έχω γράψει κάτι παραπάνω σε κάποια μαθήματα. Ήμουν θεωρητική κατεύθυνση. Από εδώ και πέρα αναμένω να βγουν οι βάσεις για να σιγουρευτώ πού περνάω, αν και θέλω Νομική»

Εμμανουέλα Μουτσάκη (8ο Λύκειο, 17.000 μόρια)

«Ήμουν θετική κατεύθυνση. Πήγα πολύ καλά. Καλύτερα από ό,τι περίμενα. Συγκέντρωσα 17.000 μόρια. Ήταν δύσκολα τα θέματα, αλλά εγώ έγραψα πολύ καλά Μαθηματικά, Φυσική, παρά τη δυσκολία των θεμάτων, για αυτό και θα ξανασκεφτώ τη σχολή που θα επιλέξω».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_1itzuzsi/

Η χορεύτρια με το μαθηματικό μυαλό

Άγγιξε το άριστα η μαθήτρια του 3ου Λυκείου Ηρακλείου Έλενα Πιταροκοίλη, η οποία συγκέντρωσε 19.588 μόρια σε μια χρονιά με μαθήματα υψηλού βαθμού δυσκολίας. Η όμορφη Έλενα είναι κόρη του αιρετού εκπροσώπου των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου Μανώλη Πιταροκοίλη και καθηγητή Πληροφορικής του 4ου Λυκείου Ηρακλείου. Καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της για τις πανελλαδικές έκανε και μαθήματα μπαλέτου, που είναι η μεγάλη της αγάπη από το νηπιαγωγείο.

«Ήμουν τεχνολογική κατεύθυνση, στο 5ο πεδίο. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ανταμείφθηκαν οι κόποι και οι θυσίες πολλών χρόνων. Από εκεί και πέρα, θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη και καλή συνέχεια στους συμμαθητές μου», αναφέρει η Έλενα. Πρώτη της επιλογή είναι η ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ωστόσο παράλληλα με της σπουδές της είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και τον κλασικό χορό. Επόμενος στόχος της είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Όπως μας λέει για την Έλενα ο υπερήφανος μπαμπάς, το μπαλέτο τη βοήθησε να είναι πειθαρχημένη και τακτική στις υποχρεώσεις της. Το μεγάλο της ατού ήταν τα Μαθηματικά, με τα οποία είχε ιδιαίτερη σχέση από μικρή. Είναι χαρακτηριστικό πως η Έλενη όχι μόνο "επέζησε" από τη σφαγή στα θετικά μαθήματα, αλλά αρίστευσε κιόλας, αφού έγραψε 19,7 στα Μαθηματικά κατεύθυνσης.

Ζαχαριουδάκη Μαρία (3ο ΓΕΛ, 18.039 μόρια)

«Δεδομένης της δυσκολίας των φετινών θεμάτων, μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα. Ήμουν θετική κατεύθυνση. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι σχολή θα δηλώσω πρώτη. Σκέφτομαι ή Φαρμακευτική ή Βιολογία ή Ιατρική. Θα ήθελα να σπουδάσω στην Αθήνα, αλλά αυτό το βλέπουμε...».

Αργυρώ Καφετζάκη (3ο ΓΕΛ, 17.626 μόρια)

«Ήμουν τεχνολογική κατεύθυνση, στο 5ο πεδίο. Σε γενικές γραμμές, είμαι ικανοποιημένη από την προσπάθειά μου, με εξαίρεση τα μαθήματα της Έκθεσης και των Μαθηματικών Κατεύθυνσης. Όνειρό μου είναι να σπουδάσω στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην ΑΣΟΕΕ».

Σπύρος Τσαλουχίδης (3ο ΓΕΛ, 17.940 μόρια)

«Χαίρομαι πάρα πολύ με τα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί τα πήγα καλά. Καλύτερα από ό,τι τα περίμενα. Θα ήθελα να σπουδάσω στη Θεσσαλονίκη, στο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών. Ήμουν τεχνολογική κατεύθυνση, στο 4ο πεδίο».

Εύα Παπαδάκη (3ο ΓΕΛ, 12.379 μόρια)

«Ήμουν τεχνολογική κατεύθυνση, στο 4ο και 5ο πεδίο. Σε γενικές γραμμές, είμαι ικανοποιημένη και θέλω να σπουδάσω είτε σε κάποια γεωπονική, είτε σε κάποια οικονομική σχολή».

Δημήτρης Καλουρής (3ο ΓΕΛ, 17.052 μόρια)

«Ήμουν τεχνολογική κατεύθυνση. Δεδομένου των θεμάτων που «έπεσαν» στις πανελλαδικές, θεωρώ ότι τα πήγα αρκετά καλά. Τώρα θέλω να σπουδάσω στο Φυσικό ή στο Μαθηματικό, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο».

Μαρία Ψυλλάκη (3ο ΓΕΛ, 17.844 μόρια)

«Θέλω να σπουδάσω Κτηνιατρική, κατά προτίμηση στη Θεσσαλονίκη. Ήμουν θετική κατεύθυνση. Γενικά είμαι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα, αν και σε μερικά μαθήματα περίμενα να τα έχω πάει καλύτερα».

Παναγιώτης Καρυτσιώτης (3ο ΓΕΛ, 13.022 μόρια)

«Ήμουν τεχνολογική κατεύθυνση κι έδινα φέτος για δεύτερη χρονιά. Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθειά μου, αλλά όχι και από την απόδοση... Συνεπώς, δεν είμαι χαρούμενος από τα αποτελέσματα. Στόχος μου είναι να σπουδάσω στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας».

Μαλβίνα Τζανιδάκη (3ο ΓΕΛ, 19.471 μόρια)

«Ήμουν θετική κατεύθυνση. Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ χαρούμενη με τα μόρια που συγκεντρώνω και φυσικά πολύ ευχαριστημένη από την προσπάθειά μου. Επιθυμία μου είναι να σπουδάσω στην Ιατρική Σχολή. Είτε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είτε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο».

Βασιλική-Μαρίνα Πιτροπογιαννάκη (8ο Λύκειο, 18.418 μόρια)

«Είμαι πολύ χαρούμενη. Οι κόποι μου δικαιώθηκαν. Με σωστό, οργανωμένο διάβασμα και καλή ψυχολογία πήγα καλά. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου τόσο στο σχολείο όσο και στο φροντιστήριο. Πρώτη μου επιλογή είναι η Σχολή Διοίκησης Αεροπορίας Θεσσαλονίκης, καθώς και η Σχολή Υπαξιωματικών Τεχνικών».

Αμαλία Μαθιουδάκη (Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, 18,05 μόρια)

«Συγκέντρωσα μεγαλύτερη βαθμολογία από ό,τι περίμενα και είμαι πολύ χαρούμενη. Η μητέρα μου είναι μαία, οπότε και εγώ σκέφτομαι να ακολουθήσω την Ιατρική, με στόχο τη Γυναικολογία. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να προβλέψω αν θα περάσω. Εναλλακτική επιλογή μου θα ήταν το Χημικό».

Ελένη Ζιαμπάρα (Παγκρήτιο, 18.254 μόρια)

«Πιστεύω ότι είχα δουλέψει για πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Τα θέματα που έβαλαν στα Μαθηματικά και στη Φυσική ήταν δύσκολα, με αποτέλεσμα να πανικοβληθώ, διότι έβλεπα ότι δεν είχα αρκετό χρόνο. Έχασα την ψυχραιμία μου. Είχα στόχο να περάσω Ιατρική Ηρακλείου. Δεν ξέρω αν το καταφέρω και συνεπώς θα έχω αγωνία μέχρι να ανακοινωθούν οι βάσεις».

Μάνος Αλέξης (1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, 14.028 μόρια)

«Ήμουν τεχνολογική κατεύθυνση, στο 5ο πεδίο. Σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν τα πήγα τόσο καλά όσο ήθελα... Θέλω να σπουδάσω οικονομικά. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση αναφορικά με την πόλη, αλλά σίγουρα θέλω να φύγω εκτός Κρήτης. Αν τα καταφέρω να περάσω Θεσσαλονίκη, θα ήμουν ευχαριστημένος».

Γωγώ Τζανοπούλου (1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, 18.282 μόρια)

«Η αλήθεια είναι ότι προβληματίζομαι - ευχάριστα - για το τι θα δηλώσω ως πρώτη επιλογή. Ήμουν τεχνολογική κατεύθυνση, 5ο πεδίο. Σκεφτόμουν κυρίως κάποια σχολή Οικονομικών, ωστόσο τώρα σκέφτομαι και για Πολυτεχνείο... Σχετικά με την πόλη, θα προτιμούσα να σπουδάσω Αθήνα ή Θεσσαλονίκη».

Χαμόγελα ευτυχίας στην Ιεράπετρα

Παρά τη μεγάλη δυσκολία των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, υψηλά ήταν τα ποσοστά επιτυχίας τα οποία πέτυχαν οι μαθητές του 1ου και του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας.

Το 80% των 170 διαγωνιζομένων από τα δύο Ενιαία Λύκεια της Ιεράπετρας θα εισαχθεί στις πανεπιστημιακές σχολές και στα τμήματα των ΤΕΙ. Η πρώτη των πρώτων από τους αριστεύσαντες της Ιεράπετρας είναι η Χρυσάνθη Τσικαλουδάκη του 1ου Λυκείου, που με 19.516 μόρια θα εισαχθεί στη Νομική και θα ακολουθήσει το δικηγορικό επάγγελμα του πατέρα της. Δεύτερος στην Ιεράπετρα και πρώτος στο 2ο Λύκειο αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Σκορδυλάκης, στη θεωρητική κατεύθυνση επίσης, που στοχεύει και εκείνος στην εισαγωγή του στη Νομική.

Οι υψηλόβαθμοι της Ιεράπετρας λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μίλησαν στη "Νέα Κρήτη".

Χρύσα Τσικαλουδάκη (19.516 μόρια)

«Θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους και τους καθηγητές μου για τη γνώση που μου προσέφεραν μέχρι σήμερα. Να συγχαρώ επίσης τους συμμαθητές μου που πέτυχαν το στόχο τους και να πω σε εκείνους που είχαν υψηλότερους στόχους, που δεν επιτεύχθηκαν, να μην απογοητεύονται, να συνεχίσουν την προσπάθεια και να πετύχουν αυτό που επιθυμούν. Στοχεύω στη Νομική γιατί πιστεύω ότι είναι η σχολή που μου ταιριάζει. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ του εξαντλητικού διαβάσματος, αλλά υπέρ της σωστής οργάνωσής του».

Κωνσταντίνος Σκορδυλάκης (19.282 μόρια)

«Θέλω να πω στα παιδιά των οποίων οι κόποι δεν ανταμείφθηκαν ότι η επιτυχία στη ζωή είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που εμείς τα παιδιά θεωρούμε ως επιτυχία. Οι εξετάσεις δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικρή δοκιμασία. Στόχος μου ήταν η εισαγωγή στη Νομική, πράγμα που ελπίζω με τη βοήθεια του Θεού να πετύχω. Ευχαριστώ τους καθηγητές μου στο σχολείο και στο φροντιστήριο, καθώς και τους γονείς μου που με στήριξαν μέσα από αντίξοες συνθήκες».

Μιχαήλ Περουλάκης (18.771 μόρια)

«Στόχος μου με τα 18.771 μόρια είναι η εισαγωγή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η|Υ του ΕΜΠ. Πέτυχα υψηλές βαθμολογίες με εντατικό διάβασμα και περιορισμό την τελευταία χρονιά στον ελεύθερο χρόνο και στις εξόδους. Το μυστικό της επιτυχίας μου είναι οι γερές βάσεις, το συστηματικό διάβασμα και η βοήθεια των καθηγητών, των φροντιστών και της οικογένειάς μου».

Γιώργος Λαμπράκης (18.687 μόρια)

«Με καλή οργάνωση και σωστό πρόγραμμα στο διάβασμα, η προσπάθειά μου απέδωσε τα αναμενόμενα. Όταν υπάρχει σύστημα στη μελέτη, μένει και ελεύθερος χρόνος για διασκέδαση. Με βοήθησαν πάρα πολύ οι φροντιστές μου, η οικογένειά μου και οι φίλοι μου στο να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρώτη μου επιλογή θα είναι η Φαρμακευτική. Τη φοιτητική ζωή τη φαντάζομαι με διασκέδαση, αλλά και πάρα πολλή μελέτη».

Γιάννης Χατζάκης (18.559 μόρια)

«Πέτυχα γιατί έγραψα πολύ καλά στα μαθήματα βαρύτητας. Ήμουν πάντα συνεπής στο διάβασμά μου, χωρίς να αφήνω πίσω μου κενά. Τον τελευταίο χρόνο διάβασα πιο εντατικά, χωρίς όμως υπερβολές και ξενύχτια. Θέλω να περάσω σε μια από τις οικονομικές σχολές. Ευχαριστώ τους καθηγητές μου και τους γονείς μου για τη στήριξη που μου παρείχαν».

Μάριος Παθιάκης (18.548 μόρια)

«Οφείλω την επιτυχία μου στους γονείς μου που με στηρίζουν τόσα χρόνια, στους καθηγητές μου και στο ανελέητο διάβασμα των τελευταίων χρόνων. Δε στερήθηκα τίποτα μέχρι τη Β' Λυκείου. Φέτος, όμως, το διάβασμα ήταν πιο εντατικό. Στόχος μου είναι η εισαγωγή στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., επηρεασμένος από τα αδέρφια και τον πατέρα μου».

Αλεξάνδρα Βορριά (18.269 μόρια)

«Είχαμε καλή χημεία με τους καθηγητές μας στο σχολείο και στο φροντιστήριο. Έτσι φτάσαμε στην επιτυχία. Δεν άφηνα κενά, διάβαζα χωρίς υπερβολές και εξαντλητικά ξενύχτια, ενώ είχα και ελεύθερο χρόνο για εμένα. Στόχος μου είναι η Ιατρική. Πάντα ήθελα να γίνω παιδίατρος, να βοηθώ τα παιδιά. Δεύτερη επιλογή μου είναι η Οδοντιατρική».

Αικατερίνη Χατζάκη (18.133 μόρια)

«Διάβαζα πάρα πολύ, αλλά χωρίς στερήσεις. Έβγαινα τα σαββατοκύριακα, αλλά τον τελευταίο χρόνο περιόρισα πράγματα που αγαπώ. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η συγκέντρωση στο στόχο που βάζει ο καθένας. Έπειτα χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους καθηγητές μου για τη στήριξη που μου παρείχαν».

Δέσποινα Λαθουράκη (17.708 μόρια)

«Είμαι ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα. Τον τελευταίο χρόνο διάβασα πάρα πολύ και στερήθηκα τη μουσική και τις εξόδους. Για να φτάσεις στην επιτυχία, χρειάζεται ψυχραιμία, καλή ψυχολογία και μεθοδικότητα. Ευχαριστώ πολύ για τη στήριξη τους γονείς μου, τους φροντιστές μου, τους φίλους μου και όσους εκ των καθηγητών μου ήταν δίπλα μου με ανιδιοτέλεια και χωρίς υποκρισία».

Ελπινίκη Δρακάκη (17.571 μόρια)

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, που ήρθε με αρκετό διάβασμα στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Η επιτυχία ήρθε με τη βοήθεια που είχα από τους γονείς μου, τους καθηγητές μου στο σχολείο και στο φροντιστήριο και τους φίλους μου. Τους ευχαριστώ όλους. Είμαι πολύ πιο κοντά στο να επιλέξω την επιστήμη των Μαθηματικών, αλλά δεν έχω καταλήξει ακόμη».

Αποστολία Μιχαλάκη (17.404 μόρια)

«Αν και ήταν οι δυσκολότερες εξετάσεις της τελευταίας δεκαετίας, είμαι ευχαριστημένη από την προσπάθειά μου. Πιστεύω ότι θα πετύχω το στόχο μου. Στο μυαλό μου είναι η Οδοντιατρική και η Φαρμακευτική Σχολή. Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τους καθηγητές μου και τους φίλους μου, που με έμαθαν να βάζω στόχους και να παλεύω για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα».

Μαρία Καπαράκη (17.318 μόρια)

«Περίμενα υψηλότερη βαθμολογία. Οι βαθμολογητές μάς έκριναν πάρα πολύ αυστηρά. Είμαι πιο κοντά στο να επιλέξω τη Νομική και τη Φιλοσοφική σχολή. Διάβασα πάρα πολύ, ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Διάβασα με σύστημα και χωρίς υπερβολές. Θέλω να ευχαριστήσω όσους με στήριξαν και να πω ότι φαντάζομαι πολύ συναρπαστική τη φοιτητική ζωή».

Σοφία Περαντωνάκη (17.297 μόρια)

«Δε διάβαζα υπερβολικά μέχρι πέρυσι. Φέτος, το διάβασμά μου έγινε πιο συστηματικό και πιο οργανωμένο. Χρειάζεται πάντα η συνέπεια και η διάθεση για να πετύχεις υψηλούς στόχους. Σκέφτομαι περισσότερο το Μαθηματικό και τις σχολές Πληροφορικής. Ευχαριστώ τους γονείς μου και τους καθηγητές μου στο φροντιστήριο για την υποστήριξή τους».

Ευαγγελία Διακάκη (17.198 μόρια)

«Η επιτυχία ήρθε με καλή οργάνωση ακόμα και στον ελεύθερό μου χρόνο. Στους δυο τελευταίους μήνες το διάβασμα ήταν πιο εντατικό, αλλά χωρίς υπερβολές. Με βοήθησαν στην προσπάθειά μου οι φροντιστές μου, οι καθηγητές μου και η μητέρα μου, που με οργάνωσε στο διάβασμα. Στόχος μου είναι οι πολυτεχνικές σχολές και οι επιστήμες υγείας».

Μαρίνα Παρασόγλου (17.124 μόρια)

«Διάβαζα περισσότερο τον τελευταίο χρόνο. Στερήθηκα τη γυμναστική και τις εξόδους. Διάβαζα συστηματικά και ξενυχτούσα όποτε ήταν απαραίτητο. Στόχο είχα πάντα την Οδοντιατρική και τη Φαρμακευτική. Ευχαριστώ τους γονείς μου, τους φροντιστές μου και τους φίλους μου για τη στήριξη».

Γεωργία Μπιλανάκη (17.115 μόρια)

«Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη από το αποτέλεσμα. Είχα σύστημα και καλή οργάνωση στο διάβασμά μου, χωρίς υπερβολές και ξενύχτια. Θέλω να περάσω στην Αγγλική Φιλολογία και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Φαντάζομαι ότι η φοιτητική ζωή θα έχει την ανεμελιά της, αλλά και πάρα πολλές υποχρεώσεις».

Κωνσταντίνος Γρηγορίου (16.782 μόρια)

«Διάβαζα πολύ μεθοδικά και δεν άφηνα ποτέ κενά πίσω μου. Στερήθηκα ορισμένα πράγματα, αλλά μόνο τον τελευταίο χρόνο. Στοχεύω στη σχολή Φυσιοθεραπείας Αθήνας. Ευχαριστώ τους γονείς μου, τους φίλους μου και τους φροντιστές μου για τη στήριξη. Τη φοιτητική ζωή τη φαντάζομαι διασκεδαστική, αλλά με πολλή μελέτη».

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη, Ιωάννα Βλαχάκη,

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Νικόλας Αγγελίνος, Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News