default-image

Μένουν με τους γονείς στο πατρικό λόγω κρίσης

Κρήτη
Μένουν με τους γονείς στο πατρικό λόγω κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη ζοφερή και άκρως αποκαρδιωτική εικόνα που διαδραματίζεται στην ελληνική κοινωνία τα χρόνια της κρίσης αποδεικνύουν στοιχεία έρευνας, που θέλουν το συντριπτικό ποσοστό του 63,5% των Ελλήνων, ηλικίας 18 έως 34 ετών, να εξακολουθεί να μένει στη θαλπωρή του πατρικού σπιτιού. Μάλιστα το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 25 έως 34 υπερβαίνει το 50%.

Χωρίς πόρους για να ανοίξουν δικό τους σπίτι, τα νέα παιδιά της Ελλάδας, που τις καλές εποχές έφυγαν από το σπίτι των γονιών τους προκειμένου να ζήσουν και να σταθούν μόνα στα πόδια τους, πήραν ξανά το δρόμο του γυρισμού, αφού με μισθούς πείνας ή μένοντας χωρίς δουλειά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ενοικίαση ή ακόμα και στη συντήρηση ενός σπιτιού που, όπως και να έχει, απαιτεί πολλά έξοδα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μένουν μόνοι τους έχει εκτοξευθεί από το 2010, όταν η Ελλάδα χτυπήθηκε από την κρίση. Σύμφωνα μάλιστα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα, η αιτία που έχει συμβάλει στην αύξηση του φαινομένου είναι κυρίως η οικονομική κρίση. Καθοριστικό ρόλο για το φαινόμενο αυτό διαδραματίζει το υψηλό ποσοστό ανεργίας, καθώς άνω του 50% των Ελλήνων ηλικίας έως 25 ετών βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας. Και όλα αυτά ενώ από την άλλη το ποσοστό των γεννήσεων έχει συρρικνωθεί σημαντικά, καθώς ο δείκτης γονιμότητας δεν υπερβαίνει το 1,30, με συνέπεια, αφού οι νέοι αδυνατούν να κάνουν οικογένεια, να χάνεται ουσιαστικά μια γενιά.

Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και στο Ηράκλειο, όπου όλο και πιο πολλά ενηλικιωμένα παιδιά, ενώ θα έπρεπε να είχαν ανοίξει δικό τους σπιτικό, συμβιβάζονται με το παιδικό τους δωμάτιο, χωρίς αυτό πια να προκαλεί κάποια έκπληξη όταν το λένε σε φίλους και οικείους. Ας δούμε λοιπόν τι μας είπαν: «Είναι δυσάρεστο για έναν νέο να μένει ακόμα με τους γονείς του, όμως η σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας, με το να μην έχουμε δουλειά και μισθό, εκεί μας αναγκάζει», τόνισε ο Ανδρέας Κορνελάκης.

«Ξέρω πάρα πολλά παιδιά της ηλικίας μου που μένουν ακόμα στο πατρικό, είτε επειδή έμειναν άνεργα είτε επειδή με τα 300 ευρώ που παίρνουν δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι και να μείνουν», ανέφερε η Γιάννα Μιχαλάκη.

«Έχω τελειώσει Λογιστική, όμως δε βρίσκω δουλειά όσο κι αν ψάχνω. Μένω ακόμα στο παιδικό μου δωμάτιο διότι δεν μπορώ να κάνω αλλιώς», είπε ο Γιάννης Μπυνιχάκης. «Είμαι 35 χρονών. Είχα νοικιάσει σπίτι όταν δούλευα. Τώρα όμως που έμεινα άνεργος και με όλη αυτή την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω μας ξαναγύρισα στους γονείς», δήλωσε ο Στέλιος Καρουσάκης.

«Είναι άσχημο να είσαι σε αυτή την ηλικία και μην μπορείς να στήσεις το δικό σου σπίτι και τη δική σου οικογένεια. Όμως η οικονομική μας κατάσταση δε μας επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα», ανέφερε ο Γαβριήλ Σωμαράκης.

Θέμα στα ξένα μέσα τα προβλήματα των νέων

Και όλα αυτά ενώ από την άλλη το ποσοστό των γεννήσεων έχει συρρικνωθεί σημαντικά, καθώς ο δείκτης γονιμότητας δεν υπερβαίνει το 1,30. Κι αυτό αφού, μεσούσης της κρίσης, με την αβεβαιότητα και τις άνευ αποτελέσματος διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι Έλληνες απλά δεν κάνουν παιδιά, όπως παλιά, με τη δημιουργία οικογένειας να θεωρείται ακριβή υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός γίνεται όλο και πιο μεγάλος ηλικιακά, γεγονός που οδηγεί στη συρρίκνωση της εργατικής δύναμης, η οποία επωμίζεται το κόστος των συντάξεων.

Τα στοιχεία αυτά απασχόλησαν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με το πρακτορείο Bloomberg σε σχετικό του δημοσίευμα, θίγοντας ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των νέων που αποτελούν άμεση συνέπεια της κρίσης, να αναφέρει ότι «όταν ένας νέος φεύγει από το σπίτι που μεγάλωσε για να μείνει μόνος του είναι σαν να ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο της ζωής του. Όταν ξαναγυρνάει στο σπίτι των δικών του είναι σαν να ζητά απελπισμένα βοήθεια. Και στην Ελλάδα, αυτός πλέον είναι ο κανόνας».

Σημειώνεται πάντως πως η μοναδική χώρα που έχει μεγαλύτερα ποσοστά από την Ελλάδα είναι η Ιταλία, όπου η υπέρμετρη αγάπη των παιδιών για τις μητέρες τους είναι παροιμιώδης. Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους τόσο πολλοί ενήλικες μένουν με τους γονείς τους συνδέονται άρρηκτα με αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία.

Τι δήλωσαν νέοι άνθρωποι

«Είναι δυσάρεστο για έναν νέο να μένει ακόμα με τους γονείς του, όμως η σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε».

Ανδρέας Κορνελάκης

«Ξέρω πάρα πολλά παιδιά της ηλικίας μου που μένουν ακόμα στο πατρικό, είτε επειδή έμειναν άνεργα είτε επειδή με τα 300 ευρώ που παίρνουν δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι».

Γιάννα Μιχαλάκη

«Έχω τελειώσει Λογιστική, όμως δε βρίσκω δουλειά όσο κι αν ψάχνω. Μένω ακόμα στο παιδικό μου δωμάτιο, διότι δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».

Γιάννης Μπυνιχάκης

«Είμαι 35 χρονών. Είχα νοικιάσει σπίτι όταν δούλευα. Τώρα όμως έμεινα άνεργος και με όλη αυτή την αβεβαιότητα γύρω μας ξαναγύρισα στους γονείς».

Στέλιος Καρουσάκης

«Είναι άσχημο να είσαι σε αυτή την ηλικία και μην μπορείς να στήσεις το δικό σου σπίτι και οικογένεια. Όμως η οικονομική μας κατάσταση δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα».

Γαβριήλ Σωμαράκης

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News