Κρήτη

Ελεύθεροι Δημότες: "Χαράτσι τα νέα τιμολόγια νερού"

«Όχι στη νέα τιμολογιακή πολιτική νερού ύδρευσης του Δήμου» λένε τα μέλη της παράταξης "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου", που προτρέπουν τους δημότες να διεκδικήσουν την εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων στη ΔΕΥΑΜ.

Όπως αναφέρει η δημοτική ομάδα, που καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής Αρχής για τη νέα τιμολογιακή πολιτική, «στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε ως θέμα "εκτός ημερησίας διάταξης" (!) το νέο τιμολόγιο του νερού ύδρευσης.

Το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜ καθιερώνει, πλέον, τις εξής επτά κλίμακες τιμών ανάλογα με την κατανάλωση:

α/α

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΤΙΜΗ

1

 0   -   30 κυβικά

     0,25   €

2

 31 -   50      «

0,30    «

3

 51 -   90      «

0,55    «

4

 91  -  120    «

0,65    «

5

 121 - 150    «

0,90    «

6

 151 -  180   «

1,20    «

7

 181 -           «  

2,00    «

Σε σχέση με το παλιό τιμολόγιο η τιμή του νερού μειώνεται μόνο στην πρώτη κατηγορία. Στη δεύτερη κατηγορία παραμένει αμετάβλητη, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες αυξάνεται προοδευτικά. Με αυτόν τον τρόπο η δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι ασκεί κοινωνική πολιτική, ενώ ελπίζει σε παράλληλη αύξηση των ετήσιων εσόδων της υπερχρεωμένης ΔΕΥΑΜ κατά 200.000 ευρώ περίπου».

Τα μέλη της δημοτικής ομάδας επισημαίνουν ότι «στην πρώτη  κατηγορία αναλογεί μόνο το 15% της κατανάλωσης νερού και στη δεύτερη μόνο το 18%. Έτσι λοιπόν», όπως προσθέτουν, «η μείωση αφορά μόνο το 15% της κατανάλωσης, ενώ η αύξηση επιβαρύνει το υπόλοιπο 67%. Υπό την έννοια αυτή το νέο τιμολόγιο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως "νέο χαράτσι".

Η δημοτική μας ομάδα καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής Αρχής. Εμείς υποστηρίξαμε πως σε περίοδο  κρίσης δεν είναι καν δημοσιονομικά ορθό να επιδιώκεται αύξηση των εσόδων και μάλιστα στο ύψος των 200.000 ευρώ το χρόνο.

Παρά ταύτα θα μπορούσαμε να δεχτούμε μια αύξηση ως υποχρεωτική για την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας της ΔΕΥΑΜ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτή θα επιβαρύνει μόνο αυτούς που ωφελούνται ή δεν πλήττονται από την κρίση ελαφρύνοντας παράλληλα τους πολλούς καταναλωτές που πλήττονται απ' αυτήν.

Στη βάση αυτής της αντίληψης προτείναμε η τιμή στην πρώτη κατηγορία να είναι 0,20 ευρώ, στη δεύτερη 0.25 και στην τρίτη 0,30. Οι τιμές που προτείναμε εξυπηρετούν πραγματικά την τεράστια πλειοψηφία των μικρομεσαίων καταναλωτών, βελτιώνουν στο μέτρο του δυνατού τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΥΑΜ και λειτουργούν ταυτόχρονα ως εργαλείο για την οικονομία του νερού από εκείνους που καταναλώνουν πολύ ή το σπαταλούν.

Η τιμολογιακή αυτή πολιτική οφείλει να συνδυαστεί με τη λήψη αυστηρών μέτρων ελέγχου των παράνομων γεωτρήσεων, με την τοποθέτηση λυματόμετρων σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που σε συνδυασμό με την αύξηση του τιμολογίου του νερού σε αυτές - ως αντιστάθμισμα στη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, που εξασφάλισαν τα τελευταία μνημονιακά χρόνια σε βάρος των ΟΤΑ - θα λειτουργούσαν ως κίνητρο εξοικονόμησης.

Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί επίσης κάθε χαριστική συμπεριφορά που υπηρετεί όποιο πελατειακό μοντέλο αλλά αδικεί συνολικά την κοινωνία.

Η δημοτική Αρχή υπό τον κ. Μαμουλάκη δε θέλει να αποδεχτεί, για τους δικούς της λόγους, πως η αιτία των προβλημάτων της Επιχείρησης βρίσκεται στις τεράστιες απώλειες-διαρροές του νερού.

Υποστηρίζουμε πως η δημοτική Αρχή, αν θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, οφείλει να δώσει επενδυτική προτεραιότητα σε έργα που υπηρετούν τον έλεγχο του δικτύου, αντί να δίνει προτεραιότητα και να σπαταλά πόρους σε φιέστες για την αφαλάτωση.

Τονίζουμε επίσης πως είναι εντελώς απαράδεκτο από τη μια να επιβάλεις αυξήσεις στο όνομα αντιμετώπισης της ρευστότητας και την ίδια στιγμή να επικαλείσαι τεχνικές δυσκολίες για να μην εφαρμόσεις τη ρύθμιση των 100 δόσεων που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

Καλούμε όλους τους δημότες που οφείλουν στη ΔΕΥΑΜ να προσέλθουν στα γραφεία της και να διεκδικήσουν την εφαρμογή της ρύθμισης για όλα τα ρολόγια τους.  

Καλούμε δημόσια τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜ να ανταποκριθεί με διάφανο και δίκαιο τρόπο!», καταλήγουν οι "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου".

Σχόλια