default-image

Ο "φόβος" διώχνει τους τουρίστες

Κρήτη
Ο "φόβος" διώχνει τους τουρίστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κ. Annette Thornett έρχεται με το σύζυγό της εδώ και πολλά χρόνια στην Κρήτη για διακοπές. Μάλιστα κάθε χρόνο το ζευγάρι από την Αγγλία έρχεται τρεις φορές στο νησί μας και κάθε φορά διαμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες στην Αγία Πελαγία! Είναι ενθουσιασμένοι με το παραδεισένιο αυτό μέρος, όπως μας το χαρακτηρίζει η ίδια. Είναι ενθουσιασμένοι από το φιλότιμο των ανθρώπων του. Τους θεωρούν φιλόξενους και τους έχουν αγαπήσει.

Είναι αδιανόητο για το ζευγάρι αυτό από την Αγγλία να πάψει να γεύεται τη θάλασσα, τον κρητικό ήλιο και φυσικά τη μεσογειακή κουζίνα, όπως μας είπε μεταξύ άλλων η κ. Thornett όταν τη συναντήσαμε να οδεύει από την παραλία προς το δωμάτιο όπου διαμένει και συνάμα να χαιρετά τους περίοικους.

Για τους συμπατριώτες της όμως, όπως και για άλλους Ευρωπαίους ο προορισμός για διακοπές στην Ελλάδα και στην Κρήτη έχει πάψει να υφίσταται από καιρό. Όπως μας αναφέρει η κ. Thornett, οι ξένοι φοβούνται ότι θα πτωχεύσει η Ελλάδα και το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό από τα ΜΜΕ για τον τόπο μας αποδυναμώνει τον τουρισμό.

Πισωγυρίζει όσους θέλησαν ή θέλουν να κάνουν διακοπές, επιλέγοντας για προορισμό τους τη χώρα μας. «Εμείς γνωρίζουμε πώς είναι τα πράγματα εδώ. Συμπατριώτες μας και τουρίστες άλλων κρατών όμως, που δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, φοβούνται. Δε γνωρίζουν τον τόπο σας και φοβούνται. Έχουν αποκομίσει λάθος εικόνα για τη χώρα σας. Τα όσα λέγονται στην Αγγλία και σε άλλες χώρες είναι άσχημα και σκληρά για την Ελλάδα. Τους δίδουν λάθος εντύπωση δυστυχώς και λυπάμαι για την κατάσταση που επικρατεί», αναφέρει.

Άλλοτε τέτοια εποχή στον παραπάνω δρόμο δεν έπεφτε καρφίτσα από την τουριστική κίνηση…

Ανασφάλεια

Στη Γερμανία φαίνεται πως τα πράγματα είναι χειρότερα. Η καταστηματάρχης στην Αγία Πελαγία κ. Μαρία Ξυλούρη, που μιλά με ξένους, εισπράττει, πέρα από το φόβο για πτώχευση στην Ελλάδα, και το φόβο των Γερμανών για προσωπική επίθεση από τους Έλληνες.

«Όπως μου αναφέρουν τουρίστες, αποσπάσματα ακραίων αρνητικών σχολίων που γίνονται στην Ελλάδα ξεσηκώνονται από το facebook και τα ΜΜΕ της Γερμανίας κι έχουν δημιουργήσει μια ανασφάλεια για διακοπές προς τη χώρα μας. Ανασφάλεια διότι, όπως λένε, «επικρατεί εσωτερική αναταραχή στην Ελλάδα που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και λιντσάρισμα από Έλληνες σε Γερμανούς τουρίστες».

Αυτό τουλάχιστον τροφοδοτούν τα γερμανικά δημοσιεύματα, με ό,τι συνεπάγεται, καθώς οι εισπράξεις για πολλούς ήταν σχεδόν μηδενικές τον προηγούμενο μήνα και συνεχίζουν να είναι μέχρι και σήμερα, μιας και οι τουρίστες που καταφθάνουν είναι λιγοστοί», τονίζει η κ. Ξυλούρη επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι δυσχερέστερη σε όσους έχουν να πληρώνουν και ενοίκια πέρα από το ταμείο εμπόρων. Αξίζει να τονιστεί πάντως πως κάποιοι τουρίστες που έτυχε να έρθουν στην Αγία Πελαγία, αψηφώντας τα αρνητικά δημοσιεύματα, ανέφεραν στην κ. Ξυλούρη πως χαίρονται που δεν είμαστε οι Έλληνες έτσι όπως μας περιγράφουν στη χώρα τους. Μάλιστα τόνιζαν πως με ενθουσιασμό θα γράψουν με τη σειρά τους, έστω και στο facebook, την αλήθεια. Τα όσα είδαν και τους έκαναν, όπως έλεγαν στην κ. Ξυλούρη, να συμπεριφέρονται με περισσότερη ευγένεια με όσους συναναστράφηκαν στην Αγία Πελαγία και όπου αλλού στην Κρήτη έκαναν εξορμήσεις.

Η εικόνα των ακτών όπου δεν έπεφτε καρφίτσα αποτελεί παρελθόν.

Βοήθεια από πουθενά

«Κάθε χρόνο συρρικνώνεται η τουριστική σεζόν», σημείωσε ο κ. Γιάννης Σωμαράκης. Φέτος τα πράγματα, τόνισε, είναι πολύ πιο δύσκολα.

«Υπάρχει αβεβαιότητα. Το κλίμα είναι αρνητικό για τη χώρα μας, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να δουλέψουμε, να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα έρθει να κάνει τις διακοπές του στα μέρη μας».

«Όμως», παράλληλα επισήμανε, «δεν υπάρχει από πουθενά βοήθεια. Το κράτος, το υπουργείο Πολιτισμού, θα έπρεπε να είχε κάνει κάτι. Να σταματήσει αυτό το αίσθημα της τρομοκρατίας που υπάρχει στο εξωτερικό και να δώσει σε όλους αυτό το αίσθημα της σιγουριάς για τουρισμό στην Ελλάδα. Αναγκαζόμαστε να έχουμε ανοικτά από τον Απρίλιο και θα δουλέψουμε ουσιαστικά μόνο δύο με τρεις μήνες. Πώς να καλύψεις τα έξοδα;», κατέληξε ο κ. Σωμαράκης.

Η κρίση έχει εμποδίσει και τους Έλληνες από το να πάνε διακοπές και να ξοδέψουν χρήματα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

Ελπίδα στους Έλληνες

«Ορισμένα μαγαζιά όπως καφετέριες τζιράρουν κάπως με τους ντόπιους, που έρχονται σαββατοκύριακα. Όμως και οι Έλληνες έχουν πάψει να διαθέτουν όσα χρήματα διέθεταν μέχρι πρότινος για εξορμήσεις ή διακοπές. Περιμένουμε να κλείσουν όλα τα σχολεία μήπως και οι Έλληνες ενοικιάσουν κάποια διαμερίσματα, από τα οποία τα περισσότερα μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά», αναφέρει ο κ. Νίκος Ποιμενάκης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι για μια τετραμελή οικογένεια που θα έρθει από το Ηράκλειο τα έξοδα για ένα μπάνιο αντιστοιχούν τουλάχιστον σε δύο μεροκάματα. «Αν προσθέσουμε τη βενζίνη που ξεπερνά τα δέκα ευρώ, το πάρκινγκ που έχει δύο ευρώ, τις ξαπλώστρες που αντιστοιχούν από δύο ευρώ έκαστη κι ένα σουβλάκι με αναψυκτικό στο κάθε άτομο, αμέσως η οικογένεια δίνει 40 ευρώ για ένα μπάνιο. Είναι αρκετά τα χρήματα με τα σημερινά δεδομένα».

Με το ταπεράκι

Και οι περισσότερες οικογένειες πλέον κρατούν φαγητό από το σπίτι. Έρχονται στην παραλία τρώνε από το ταπεράκι και διαθέτουν χρήματα μόνο για έναν καφέ ή ένα παγωτό. Μπορεί τις Κυριακές να έχουμε και 1.500 λουόμενους, όμως τα μαγαζιά έχουν πελάτες μετρημένους στα δάχτυλα του ενός ή και των δύο χεριών», υπογραμμίζει ο κ. Ποιμενάκης. Όσο για τους ξένους τουρίστες, δηλώνει πως η κίνηση έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι. «Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε πάρα πολλές ακυρώσεις. Ειδικά από Ρωσία είμαστε 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Με το κλείσιμο της περυσινής σεζόν είχαν κλείσει τα γύρω διαμερίσματα εδώ. Όμως ακυρώθηκαν και εξακολουθούν να ακυρώνονται οι κρατήσεις κι έτσι παραμένουν κλειστά σχεδόν όλα».

Την ίδια ώρα, ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία δεν έχουν καθόλου πληρότητα. Καταστηματάρχες, κάτοικοι, άτομα που εργάζονται σε τουριστικά γραφεία, αλλά και άτομα που έχουν κάνει τα χαρτιά τους σε αυτά τα ξενοδοχεία για να δουλέψουν κάνουν λόγο για μόλις 50 και 60 κρατήσεις τον περασμένο μήνα, σε μεγάλες μάλιστα ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτό συνεπάγεται πολλά και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο... περίμενε για να προσληφθούν. Έχουν κάνει τα χαρτιά τους και ακόμη περιμένουν να τους πάρουν για δουλειά. Κάποιοι από αυτούς υπομονετικά ελπίζουν να γεμίσουν τα ξενοδοχεία και να προσληφθούν έστω και από Ιούλιο. Άλλοι, όπως πληροφορηθήκαμε, απελπίστηκαν με την κατάσταση και ψάχνουν αλλού για δουλειά.

Επιχειρηματίες: «Έρχονται και κλαίνε για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τουρισμός μας»

«Τα μεγάλα ξενοδοχεία ακόμη δεν έχουν πάρει τους περισσότερους υπαλλήλους. Ελάχιστοι εργάζονται σε αυτά. Το Μάιο σε μεγάλο ξενοδοχείο ήταν μόνο 50 σε αριθμό οι κρατήσεις», αναφέρει η κ. Εμμανουέλα Μανιουδάκη που εργάζεται σε τουριστικό γραφείο. «Οι επιχειρηματίες κλαίνε στην κυριολεξία. Έρχονται και κλαίνε για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τουρισμός μας σε μια περιοχή που όλα τα προηγούμενα χρόνια έσφυζε πραγματικά από κίνηση και τζίρους. Υπάρχει πτώση φέτος που αγγίζει το 65% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλούς Ισραηλίτες και Πολωνούς, λίγους Ρώσους, Γερμανούς και Γάλλους», προσθέτει.

Ο κ. Θεόκλητος Γιγουρτάκης, που διατηρεί εστιατόριο μπροστά στην παραλία, αναφέρει πως τον περασμένο μήνα η τουριστική κίνηση στην Αγία Πελαγία έπεσε κατά 70%. Τον τρέχοντα μήνα, πάντα σε σύγκριση με πέρυσι, η πτώση είναι 50 με 60%. «Δυσκολεύονται και οι Έλληνες. Η κίνηση ανεβαίνει λίγο τις Κυριακές και τον Δεκαπενταύγουστο από Έλληνες, αλλά φαίνεται πως δεν έχουν πλέον χρήματα να ξοδέψουν».

Η κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Πελαγία είναι χαρακτηριστική της τουριστικής κίνησης.

Τα all inclusive

Συγκρατημένοι, σύμφωνα με τον κ. Γιγουρτάκη, είναι και οι λιγοστοί τουρίστες έχουν έρθει μέχρι τώρα. Όπως μας είπε, φέτος τα all inclusive που κάνουν τα ξενοδοχεία έχουν επηρεάσει και θα επηρεάσουν περισσότερο από ποτέ την κατάσταση. Κι αυτό, σύμφωνα με την άποψη του κ. Γιγουρτάκη, γιατί πλέον τα ξενοδοχεία βάζουν όλα τα γεύματα μέσα στην τιμή κράτησης και όχι ένα γεύμα και το πρωινό όπως παλιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη δίδεται κανένα περιθώριο για να ξοδέψει ο τουρίστας εκτός ξενοδοχείου.

Κάποιοι άλλοι καταστηματάρχες πάντως έκαναν λόγο χθες για χαμηλού οικονομικού επιπέδου τουρισμό. «Όσοι έχουν έρθει δεν αγοράζουν. Όταν μπαίνουν στο μαγαζί και μου λένε να κάνω καλύτερη τιμή στο μαγνήτη, που τον πουλώ 1,5 ευρώ, τι συμπεραίνεις; Οι τουρίστες έχουν τρομάξει με τα όσα ακούγονται. Νομίζουν πως δε θα μπορούν να βγάλουν χρήματα από τα ΑΤΜ γιατί δε θα υπάρχουν», αναφέρει η κ. Ελευθερία Κληρονόμου. Από την πλευρά της η κάτοικος της περιοχής κ. Ελένη Αναγνωστάκη τόνισε πως θα έπρεπε να φτιαχτεί λίγο περισσότερο η περιοχή τους τώρα το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, από τις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί στο δρόμο που κατεβαίνει στην παραλία περνούν τελικά αρκετά αυτοκίνητα και το πρόβλημα με το παρκάρισμα συνεχίζει να υφίσταται στο πλάτωμα του δρόμου μπροστά από την αμμουδιά. «Ουσιαστικά είναι πλατεία και ο Πολιτιστικός Σύλλογος είχε φτιάξει ζαρντινιέρες για να μην παρκάρουν, όμως ο Δήμος δεν τις έβαλε φέτος και τοποθετήθηκαν στο δρόμο αρκετά μέτρα παραπάνω», τόνισε.

Τι δηλώνουν πολίτες, ντόπιοι και ξένοι

«Τα διαμερίσματα είναι όλα κλειστά. Περιμένουμε να κλείσουν όλα τα σχολεία μήπως και νοικιαστούν από τους ντόπιους».

Νίκος Ποιμενάκης

«Έρχομαι τρεις φορές το χρόνο. Στην Αγγλία γράφονται και λέγονται σκληρά λόγια που δεν αντιπροσωπεύουν τη χώρα σας».

Annette Thornett

«Οι Γερμανοί φοβούνται για πτώχευση της Ελλάδας και για προσωπικές επιθέσεις από τους Έλληνες και δεν έρχονται για διακοπές».

Μαρία Ξυλούρη

«Κλαίνε οι επιχειρηματίες εξαιτίας της πτώσης κατά 65% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία δεν έχουν καθόλου πληρότητα».

Εμμανουέλα Μανιουδάκη

«Οι Έλληνες δυσκολεύονται να ξοδέψουν και οι ξένοι φαίνονται κι αυτοί συγκρατημένοι φέτος. Τα all inclusive έχουν επηρεάσει πολύ την κατάσταση».

Θεόκλητος Γιγουρτάκης

«Κλίμα αβεβαιότητας εισπράττουν από τη χώρα τους οι ξένοι. Εμείς έχουμε την καλή διάθεση να τους εξυπηρετήσουμε, όμως δεν έχουμε βοήθεια».

Γιάννης Σωμαράκης

«Τα πράγματα για τον τουρισμό φέτος και στην Αγία Πελαγία φαίνονται αρκετά δύσκολα. Υπήρχαν κρατήσεις και αυτές μετατράπηκαν σε ακυρώσεις».

Ένε - Γιόνουτς Μπέζεα

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News