default-image

Διακοπές εκτός Κρήτης...αλλά με τι λεφτά;

Κρήτη
Διακοπές εκτός Κρήτης...αλλά με τι λεφτά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη χώρα των νησιών και της θάλασσας το ταξίδι στους περιζήτητους προορισμούς της Ελλάδας για τους Κρητικούς είναι ένα πανάκριβο όνειρο. Με τη θαλάσσια διασύνδεση να είναι εξαιρετικά περιορισμένη και με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ιδιαίτερα αλμυρές, οι Κρήτες μπορεί κανείς να πει πως είμαστε "εγκλωβισμένοι" στο νησί.

Την εποχή της κρίσης, το κόστος ταξιδίου στα νησιά του Ιονίου ή σ' αυτά των Σποράδων είναι τόσο μεγάλο που τελικά οι μαγευτικές παραλίες της Αλοννήσου, της Σάμου ή αυτές της Ζακύνθου παραμένουν dreamy προορισμός. Για του λόγου το αληθές, ψάξαμε μερικούς καλοκαιρινούς παραδείσους της χώρας και συνειδητοποιήσαμε πως ένας εργαζόμενος των 600 ευρώ δε θα κάνει ποτέ διακοπές στις Σποράδες, το βόρειο Αιγαίο ή τα Επτάνησα...

Σποράδες

Για να απολαύσει ένας Κρητικός τα νησιά των Σποράδων έχει δύο επιλογές: Είτε να ταξιδέψει απευθείας, αεροπορικώς, είτε να ταξιδέψει αρχικά προς Πειραιά και στη συνέχεια από Βόλο να περάσει στον τελικό του προορισμό.

Πόσο κοστίζει ένα αεροπορικό εισιτήριο; Ας υποθέσουμε πως θέλει κάποιος να ταξιδέψει στη Σκιάθο από Ηράκλειο ή Χανιά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Το κόστος του ταξιδιού aller-retour φτάνει ούτε λίγο, ούτε πολύ τα 270 ευρώ. Κι αυτό αν κλείσεις το εισιτήριό σου τώρα. Σε άλλη περίπτωση, κι όσο πιο κοντά στην ημερομηνία του ταξιδιού φτάνεις, τόσο "τσιμπάει" η τιμή. Περίπου τα ίδια χρήματα, γύρω στα 300 ευρώ, θα χρειαστείς για μια πενθήμερη διαμονή σε ένα συμπαθητικό ξενοδοχείο. Δηλαδή, πριν καν πατήσεις το πόδι σου στο νησί, έχεις ήδη έναν ολόκληρο μισθό σπαταλήσει...

Εννοείται βέβαια πως, αν κατοικείς κάπου στο νομό Λασιθίου, δεν κάνεις το λάθος να ταξιδέψεις προς Σκιάθο από το αεροδρόμιο της Σητείας, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστείς ούτε λίγο, ούτε πολύ 415 ευρώ!

Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα αν θέλεις να ταξιδέψεις στο μεγαλύτερο νησί των Σποράδων, τη Σκύρο. Εκεί αεροπορικώς aller-retour πας με μόνο (!) 160 ευρώ από Χανιά, και φτάνει στα 180 ευρώ minimum αν η αφετηρία σου είναι το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης". Πάντως, οι παλιότεροι θυμούνται πως πριν από κάμποσα χρόνια η πρόσβαση στα νησιά των Σποράδων ήταν και εύκολη και οικονομική, καθώς από Ηράκλειο υπήρχε πλοίο για Θεσσαλονίκη που περνούσε από Κυκλάδες και Σποράδες, έπιανε Βόλο και κατέληγε στη συμπρωτεύουσα.

Βόρειο Αιγαίο

Ακριβός προορισμός είναι και τα νησιά του βορείου Αιγαίου για τους Κρήτες. Για παράδειγμα, τα εισιτήρια για ταξίδι στη Μυτιλήνη, απευθείας από την Κρήτη, ξεκινούν από τα 140 ευρώ, αν επιλέξεις μια low cost εταιρεία ή αν επιλέξεις πτήση με ανταπόκριση και διανυκτέρευση στην Αθήνα! Τα ίδια ισχύουν κι αν επιλέξεις ως προορισμό τη Σάμο.

Η ίδια κατάσταση ισχύει αν αποφασίσει ένας Κρητικός να ταξιδέψει στα μαγευτικά Επτάνησα. Το ταξίδι αεροπορικώς για την Κέρκυρα, τις ίδιες ημερομηνίες από Ηράκλειο, κοστίζει περίπου 180 ευρώ, όσο περίπου κι αν ξεκινήσεις από Χανιά.

Ωστόσο, το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα αν ταξιδέψεις από Σητεία κι αυτό γιατί το ταξίδι γίνεται μέσω Καρπάθου ή Πρέβεζας στην αναχώρηση και Ρόδου ή Αθήνας στην επιστροφή.

Ακριβότερος προορισμός η Ζάκυνθος, καθώς απευθείας πτήση προς το πανέμορφο νησί του Ιονίου δεν υπάρχει από κανένα αεροδρόμιο της Κρήτης και συνεπώς, εξαιτίας των "ανταποκρίσεων", το κόστος είναι πολλαπλάσιο.

Χαλκιδική

Τα πράγματα μοιάζουν να είναι λίγο καλύτερα σε ό,τι αφορά τη Χαλκιδική. Αν κάποιος έχει σκοπό να ταξιδέψει τον Ιούλιο και κλείσει το εισιτήριό του για Θεσσαλονίκη τώρα θα χρειαστεί περίπου 130 ευρώ από Ηράκλειο. Από 'κει με τη βοήθεια του ΚΤΕΛ (αρχικά Αστικό και μετά ΚΤΕΛ Χαλκιδικής) φτάνεις στις μαγευτικές παραλίες, ας πούμε, της Κασσάνδρας με περίπου 10 ευρώ (εξαρτάται από τις χιλιομετρικές αποστάσεις).

Ακτοπλοϊκά από Κρήτη

Μη φανταστεί κανείς ότι, αν επιλέξει ένας Κρητικός να ταξιδέψει ακτοπλοϊκά, θα πληρώσει λιγότερα.

Ο μοναδικός προορισμός με πλοίο της γραμμής από το Ηράκλειο είναι ο Πειραιάς.

Αν υποθέσουμε πως ο τελικός προορισμός είναι η Σκιάθος, το ταξίδι ακτοπλοϊκά έχει ως εξής:

 Επιλέγοντας την οικονομική θέση, το ταξίδι Ηράκλειο-Πειραιάς-Ηράκλειο κοστίζει περίπου 90 ευρώ. Στη συνέχεια, πηγαίνεις Βόλο και μετά από 'κει θέλεις περίπου 50 ευρώ για να τη διαδρομή Βόλος-Σκιάθος-Βόλος. Σχεδόν 150 ευρώ δεν τα λες και λίγα και με δεδομένη την ταλαιπωρία.

Κατά τα λοιπά, Σαντορίνη, Πάρος, Μύκονος και Τήνος είναι εύκολα προσβάσιμα από το Ηράκλειο με καθημερινά δρομολόγια με πλοία. Το κόστος aller-retour φτάνει έως τα 168 ευρώ για Μύκονο και τα 126 ευρώ για Σαντορίνη.

Από Χανιά και συγκεκριμένα από Κίσσαμο υπάρχει δρομολόγιο (κάθε Τετάρτη) προς Αντικύθηρα, Κύθηρα, Γύθειο, Καλαμάτα και Πειραιά.

Από το λιμάνι της Σητείας μπορεί κανείς να φτάσει σε Σαντορίνη, Ανάφη, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Χάλκη, Ρόδο με ένα εβδομαδιαίο δρομολόγιο (κάθε Τετάρτη).

Να σημειωθεί ότι από 17 Ιουνίου και το Ηράκλειο θα συμπεριληφθεί στο δρομολόγιο αυτό.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει διασύνδεση της Κρήτης με το υπέροχο νησί της Μήλου, αλλά τουριστικοί πράκτορες θεωρούν πως το βέβαιο είναι πως στα μέσα του καλοκαιριού θα υπάρξει κι ένα τέτοιο δρομολόγιο.

Μια σημαντική παράμετρος για τους επίδοξους ταξιδιώτες, πάντως, είναι και το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου δεν υπάρχουν εκπτωτικά εισιτήρια.

ΜΕ ΤΟ ΚΤΕΛ

Για ταξιδιάρικες ψυχές

Εναλλακτική για τις ταξιδιάρικες ψυχές της Κρήτης αποτελούν και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ που συνδέουν το νησί με την υπόλοιπη Ελλάδα όλο το χρόνο. Υπάρχει δρομολόγιο που φτάνει μέχρι Πάτρα και Ιωάννινα αλλά και δρομολόγιο που φτάνει μέχρι Θεσσαλονίκη, συνδέοντας ενδιάμεσα τη Λαμία και τη Λάρισα.

Από 'κει και πέρα, με άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς μπορεί κανείς να φτάσει σε ελληνικούς παραδείσους όπως τα Σύβοτα Θεσπρωτίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News