default-image

Προφυλακιστέος ένας ληστής, κρίσιμα 24ωρα για τον τραυματία

Κρήτη
Προφυλακιστέος ένας ληστής, κρίσιμα 24ωρα για τον τραυματία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ ο ένας από τους τρεις τραυματίες ληστές νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και ακόμη οι γιατροί δεν μπορούν να πουν οτιδήποτε για την πορεία της υγείας του, προφυλακιστές κρίθηκε ο τρίτος συλληφθείς, ο  29χρονος Αρμένιος, που νοσηλεύεται υπό αυστηρή φρούρηση.

Ο 29χρονος απολογήθηκε τυπικά σήμερα Κυριακή το πρωί στο ΠΑΓΝΗ, παρουσία του δικηγόρου του, στην ανακρίτρια Ηρακλείου και κρίθηκε προφυλακιστές.

Καλή είναι η κατάσταση της υγείας του δεύτερου τραυματία που πυροβολήθηκε στο πόδι, αλλά αντίθετα η κατάσταση του ληστή που βλήθηκε στο κεφάλι παραμένει κρίσιμη και μέσα στα επόμενα 24ωρα θα διαπιστωθεί αν μπορεί να γλιτώσει τον κίνδυνο.

Καίριο πλήγμα

Καίριο πλήγμα σε βάρος του υποκόσμου. Τρεις ληστές, που για πολλοστή φορά πίστεψαν πως μπορούσαν να δράσουν ανενόχλητοι, τρομοκρατώντας ανυποψίαστους ανθρώπους, παγιδεύτηκαν από την ακαριαία δράση των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας...

Η ανταλλαγή πυροβολισμών, που μετέβαλε για λίγα δραματικά λεπτά σε πεδίο μάχης το πολυτελές ξενοδοχείο "Creta Maris", στη Χερσόνησο, κατέληξε στο βαρύτατο τραυματισμό των δύο, στον ελαφρύτερο τραυματισμό του τρίτου και στη σύλληψή τους.

Μπλόκο στη συμμορία με τα καλάσνικοφ - Άγρυπνο καρτέρι για τους ληστές

Στην ΕΛ.ΑΣ. είχαν σημάνει συναγερμό οι κλοπές των αυτοκινήτων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, περιμένοντας πιθανή καταδρομική επιχείρηση σε τουριστική περιοχή. Επί μια εβδομάδα αστυνομικοί ξαγρυπνούσαν στήνοντας μπλόκα στο Ηράκλειο και τη Χερσόνησο, περιμένοντας τους ληστές με τα καλάσνικοφ. Αυτό εξηγεί και το πώς υπήρξε τόσο ακαριαία αντίδραση της Αστυνομίας, όσο και τον αδιαπέραστο κλοιό που σχημάτισαν οι άνδρες της ΟΕΑ και της ΟΠΚΕ που είχαν μοιραστεί τα δύο επικίνδυνα πόστα.

Ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι αστυνομικές δυνάμεις άφησε άφωνους τους αυτόπτες μάρτυρες της άγριας συμπλοκής. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο κάτοικοι της Χερσονήσου, όσο και τουρίστες χειροκροτούσαν στη θέα των πάνοπλων αστυνομικών, για τη γενναία μάχη που έδωσαν απέναντι σε μια οργανωμένη συμμορία.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ. Την είσοδο του "Creta Maris" περνούν με ταχύτητα 3 άτομα με κουκούλες, κραδαίνοντας καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. «Όλοι κάτω. Ληστεία», ακούγεται η φωνή του ενός ληστή, τη στιγμή ακριβώς που ο ίδιος πυροβολούσε στον αέρα για να τρομοκρατήσει το προσωπικό του κοσμηματοπωλείου που λειτουργεί μέσα στο χώρο του ξενοδοχείου. Όλοι, προσωπικό και τουρίστες, "πάγωσαν"...

Με αστραπιαίες κινήσεις αρχίζουν να αδειάζουν τις προθήκες και τα ράφια με τα πολύτιμα κοσμήματα. Ένας από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου, ωστόσο, ενεργοποιεί το σύστημα συναγερμού, κινητοποιώντας τόσο την Αστυνομία όσο και το υπόλοιπο προσωπικό, που αρχίζει να εφαρμόζει το άρτια οργανωμένο σύστημα ασφαλείας που έχει καταρτίσει η ξενοδοχειακή μονάδα. Οι χώροι, όπου βρίσκονται οι πελάτες του ξενοδοχείου - ανάμεσά τους και δεκάδες μικρά παιδιά, που διασκεδάζουν σε πάρτι - "κλειδώνουν". Όσοι βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους απομακρύνονται και μεταφέρονται στην παραλία.

Αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου, της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούσαν σε κοντινό σημείο, αλλά και της ΟΠΚΕ που έχουν στήσει μπλόκα στη περιοχή, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. περίμενε χτύπημα σε κοσμηματοπωλείο, αποκλείουν μέσα σε δύο λεπτά κάθε έξοδο του ξενοδοχείου. Την ίδια στιγμή άνδρες της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, που καλύπτουν για τον ίδιο λόγο την πόλη του Ηρακλείου, σπεύδουν να λάβουν θέσεις μάχης στην είσοδο του ξενοδοχείου. Οι αστυνομικοί σκάνε τα λάστιχα του κλεμμένου 4x4 και το ακινητοποιούν. Οι δράστες προσπαθούν να βγουν έξω κουβαλώντας σε δύο σάκους κοσμήματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο "πόλεμος" ξεκινά με σφοδρή ανταλλαγή πυρών από τις δύο μεριές. Στο σημείο αρχίζουν να καταφτάνουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και ένα από το Ιατρικό Κέντρο της Χερσονήσου. Ακόμη, επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να αποκλείσουν το σημείο, καθώς η ανταλλαγή των πυροβολισμών σήκωσε στο πόδι όλη τη Χερσόνησο.

Ο ένας από τους ληστές, που προσπαθούν λυσσαλέα με τις ριπές των καλάσνικοφ να "ανοίξουν" δρόμο ανάμεσα στους αστυνομικούς, τραυματίζεται στο πόδι και την κοιλιακή χώρα. Έχει υποστεί διάτρηση στα μηριαία αγγεία και στην οσφυϊκή χώρα. Η κατάστασή του κρίνεται πολύ σοβαρή, καθώς έχει υποστεί και αιμορραγικό σοκ. Ακόμη πιο σοβαρή είναι η κατάσταση του δεύτερου τραυματία, ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και εισήχθη τα ξημερώματα στη ΜΕΘ.

Ελαφρά τραυματίας ο υπάλληλος

Ο τρίτος συνεργός έχει τραυματιστεί ελαφρά, ενώ στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκε και ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου. Οι ληστές τον χτύπησαν στο κεφάλι πιθανότατα με τη λαβή κάποιου όπλου. Όταν βγήκαν οι κουκούλες που φορούσαν οι ληστές, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για δύο σεσημασμένα άτομα, από το Ηράκλειο και το Μυλοπόταμο, καθώς και έναν Αρμένιο.  Άμεσα απομακρύνθηκε και το 4x4, στο οποίο είχαν φορτώσει και ένα ντεπόζιτο με βενζίνη, με σκοπό να το κάψουν μόλις απομακρυνθούν.

Η κατάσταση της υγείας των δραστών

Σταθεροποιημένη εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες η κατάσταση της υγείας των δυο βαριά λαβωμένων ληστών.

Ο 29χρονος ο οποίος έχει τραυματιστεί στο μέτωπο και το άνω μέρος του κρανίου παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για αρκετά κρίσιμα 24ωρα τα οποία θα μεσολαβήσουν μέχρι να μπορέσουν να εκτιμήσουν αν έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Κρίσιμη είναι και η κατάσταση για το δεύτερο ο οποίος υποβλήθηκε σε ολονύχτια χειρουργική επέμβαση στο μηρό και την κοιλιακή χώρα, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να αποφύγουν το ενδεχόμενο ακρωτηριασμού. Παρά το αιμορραγικό σοκ από την ακατάσχετη απώλεια αίματος, η εικόνα του σήμερα είναι σήμερα ελαφρώς σταθεροποιημένη.

Η ατμόσφαιρα στο ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλεύονται οι κακοποιοί, παραμένει βαριά φορτισμένη, καθώς εκεί έσπευσαν συγγενείς των δύο τραυματιών και σε αρκετές στιγμές η ένταση ξεπέρασε τα όρια.

Δεκάδες άτομα παραμένουν στον προθάλαμο της ΜΕΘ αναμένοντας από τους γιατρούς περισσότερες πληροφορίες, ωστόσο φαίνεται ότι θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον δύο ακόμη ημέρες πριν οι γιατροί είναι σε θέση να διατυπώσουν οποιαδήποτε πρόγνωση.

Το νοσοκομείο εξακολουθεί να φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας. Διμοιρία της ΕΛ.ΑΣ. παραμένει  από χθες το βράδυ στην είσοδο του νοσοκομείου.

Έρευνες σε σπίτια

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στα σπίτια των τριών δραστών στο Γάζι, το Φόδελε και την πόλη του Ηρακλείου, όπου οι αστυνομικοί αναζήτησαν στοιχεία που να τους συνδέουν με την πρόσφατη ληστρική επιδρομή στη πόλη του Ηρακλείου, όταν σημειώθηκαν τρεις ληστείες και μια απόπειρα, όσο και το "χτύπημα" σε κοσμηματοπωλείο στα Μάλια, όπου άφησαν πίσω του μόνο τις προθήκες.

Μια μικρή ποσότητα χρυσών κοσμημάτων βρέθηκε στη διάρκεια της έρευνας που έγινε στο σπίτι του Αρμένιου, όπου κατασχέθηκαν και αρκετά τηλέφωνα τύπου Iphone.

Συγχαρητήριες ανακοινώσεις για την επιτυχημένη επιχείρηση

Συγχαρητήρια ανακοίνωση προς τους αστυνομικούς που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση σύλληψης των επικίνδυνων κακοποιών εξέδωσε το Σάββατο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για ακόμα μία τεράστια επιτυχία κατά του οργανωμένου εγκλήματος που μαστίζει τον τόπο μας.

Για επιτυχημένη αντιμετώπιση της απόπειρας ληστείας κάνει λόγο με σημερινή της ανακοίνωση και η διεύθυνση του ξενοδοχείου "Creta Maris", όπου σημειώθηκε την Παρασκευή η ένοπλη ληστεία. Η ομάδα διοίκησης του "Creta Maris" ευχαριστεί την ΕΛ.ΑΣ. και τις τοπικές Αρχές για την άμεση επέμβασή τους, ενώ δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη για την αντιμετώπιση του συμβάντος από το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό της.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News