Κρήτη

Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης από τη "Ροδαυγή"

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΝΥ "Η ροδαυγή" υλοποιεί πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και Εκπαίδευσης για Άτομα με Νοητική Υστέρηση από το 2012.

Από το Σεπτέμβριο του 2013 έως και σήμερα υλοποιεί πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης στην έδρα του στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιού Ηρακλείου Κρήτης (ΚΑΑΠΑΗΚ).

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα από 15 έως 50 ετών με νοητική υστέρηση ή με αυτιστική διαταραχή και νοητική υστέρηση ή με διαταραχές ψυχικής υγείας και νοητική υστέρηση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα άτομα να είναι αυτοεξυπηρετούμενα κι εκπαιδεύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα επιδιώκουμε μέσα από τη συμμετοχή των ΑμεΝΥ στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση:

* Να ενισχυθεί η αυτονομία τους, να επιτευχθεί η κοινωνική ενσωμάτωσή τους και η ενεργοποίησή τους ως πολιτών,

* Να αναδειχτούν οι ικανότητές τους και ιδιαίτερα η ικανότητά τους για  ενεργή κοινωνική συμμετοχή και προσφορά,

* Να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους σε "προστατευμένο" εργασιακό περιβάλλον.

Επιπλέον, παρέχουμε συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη στα ΑμεΝΥ και στις οικογένειές τους, για να διαχειριστούν τις ποικίλες  δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Το πρόγραμμα είναι δομημένο και περιλαμβάνει: υποστηριζόμενα εργαστήρια, γραμματισμό, αλφαβητισμό, γυμναστική, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, μουσικοκινητική αγωγή, χορωδία.

Τα βασικά υποστηριζόμενα εργαστήρια είναι 4: πηλού-μικρογλυπτικής, επιτοίχιων κι επιτραπέζιων κατασκευών, ραπτικής και τεχνολογίας τροφίμων-μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής.  

Τα εργαστήρια στελεχώνουν και συνολικά τις δραστηριότητες του προγράμμματος, σχεδιάζουν και υλοποιούν σε εβδομαδιαία βάση συνολικά 18-20 εθελοντές επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής κι εκπαίδευσης αλλά κι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Καθόλη τη διάρκεια της απασχόλησης παρίσταται κι εποπτεύει τη λειτουργία του προγράμματος μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2810361369, 6989402094.

Email: rodavgi2011@yahoo.gr

Ιστοσελίδα: rodavgi.org

Σχόλια