default-image

Κραυγή αγωνίας από τους βιβλιοπώλες

Κρήτη
Κραυγή αγωνίας από τους βιβλιοπώλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αγανάκτησή τους για την καθυστέρηση αντιμετώπισης των σοβαρών και κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος εκφράζουν οι βιβλιοπώλες του Ηρακλείου. Οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν προεκλογικά για την επίλυση των ζητημάτων που του "καίνε", όπως αναφέρουν, παραμένουν μετέωρες και για την ώρα έχουν παραπεμφθεί σ' ένα αόριστο και δυσοίωνο μέλλον.

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας, όπως τονίζει ο πρόεδρος Μανόλης Παπουτσάκης και τα μέλη του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Νομού Ηρακλείου (ΣΕΒΗ), «αποδεικνύεται εφιάλτης για τους πολίτες. Από τη μια δείχνουν πως οι λεγόμενοι εταίροι στοχεύουν στην πλήρη καταστροφή των αυτοαπασχολουμένων και γενικά των εργαζομένων, από την άλλη η κυβέρνηση καθυστερεί απαράδεκτα την εφαρμογή κανόνων που θα δώσουν ζωή στα χειμαζόμενα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας, αλλά και μεγάλης μερίδας του εκδοτικού χώρου, χωρίς να εξηγεί τι από αυτά θεωρείται μονομερής ενέργεια από τους λεγόμενους "θεσμούς"».

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα θέματα που έχουν θέσει οι βιβλιοπώλες και ζητούν λύση, η κυβέρνηση όπως τονίζουν καθυστερεί, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει γιατί, όπως την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου (ΕΤΒ), επισημαίνοντας πως «επικρατεί απόλυτη σιγή ως προς το περιεχόμενο του νόμου που μας έχει υποσχεθεί».

Επίσης, δεν ξεκαθαρίζει μια και καλή το θέμα του ΦΠΑ στα βιβλία, με τους βιβλιοπώλες να σημειώνουν σε αυτό το σημείο πως «η εκτίναξή του στον υψηλό συντελεστή (23%), όπως ζητούν οι δανειστές, θα πλήξει δυσβάστακτα τις αντοχές των φίλων του βιβλίου και θα συρρικνώσει περαιτέρω τη ζήτηση».

Τονίζουν παράλληλα πως πρέπει επειγόντως να υπάρξει εξορθολογισμός στην αγορά, με έλεγχο των αδιάκοπων παζαριών, των ψευδεπίγραφων προσφορών, με έλεγχο των πνευματικών δικαιωμάτων και της φωτοτυπίας, με έλεγχο των προσφορών που διακινούνται μέσω του ημερήσιου Τύπου και με απαγόρευση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Πληγή το φορολογικό και το ασφαλιστικό

Σχετικά τώρα με το φορολογικό, φαίνεται, όπως επισημαίνουν οι βιβλιοπώλες, «να ακολουθείται η πεπατημένη. Φόρος 26% από το πρώτο ευρώ, προκαταβολή φόρου 55%, ίσως και περισσότερη, φόρος επιτηδεύματος, φόρος αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Καμιά ανακούφιση, κανένα μέτρο που να αναγνωρίζει την απώλεια των προηγούμενων χρόνων, που να αναγνωρίζει ότι η επαγγελματική παρουσία μας συνεχίζεται στα όρια της ύπαρξης. Κανένα μέτρο που θα τονώσει τα βιβλιοπωλεία και θ' ανοίξει θέσεις εργασίας στον κλάδο μας».

Στο ασφαλιστικό, από την άλλη, οι ρυθμίσεις αποδεικνύονται άτολμες και μη λειτουργικές, όπως λένε οι βιβλιοπώλες, με πολλούς συναδέλφους τους να μην μπορέσουν να εξυπηρετήσουν και αυτή τη ρύθμιση. Επισημαίνουν λοιπόν πως «σε αυτό το περιβάλλον ασφυξίας της αγοράς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδοκά αποτελέσματα είτε στο δημόσιο ταμείο, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία».

Τι ζητούν: «Επαναφέρετε την Ενιαία Τιμή Βιβλίου»

Γνωρίζοντας πως μόνο με συλλογικές δράσεις και αγώνες θα ανατρέψουν την πολιτική των τελευταίων ετών που, όπως αναφέρουν, «οδηγεί στην ομηρία και στον αφανισμό», οι βιβλιοπώλες του Ηρακλείου απαιτούν:

Την άμεση επαναφορά και επικαιροποίηση της ΕΤΒ.

Τη διατήρηση του ΦΠΑ στα βιβλία στο χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Την αλλαγή στη νομοθεσία των παζαριών και προσφορών, τον έλεγχο της διακίνησης βιβλίων από τις εφημερίδες.

Την έναρξη διαλόγου με όλους τους φορείς που εμπλέκονται για το σχεδιασμό μιας πολιτικής για το βιβλίο και τις δημόσιες βιβλιοθήκες. Την εφαρμογή ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Τη θέσπιση αφορολόγητων ορίων, την κατάργηση του 26%, τη μείωση των εισφορών τους στον ΟΑΕΕ χωρίς να θιγούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Την εκπόνηση ευέλικτων προγραμμάτων ρύθμισης των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τα ταμεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, των τραπεζικών λογαριασμών, των λειτουργικών μέσων εργασίας από την επίθεση των τραπεζών, την καθιέρωση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ιδίως στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News