Κρήτη

"Η Ελλάδα στο τέλος δε θα έχει ούτε αγρότες ούτε παραγωγή"

Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου, απάντησε ότι σημαντικό μέρος των σχεδίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει, σχολιάζοντας παράλληλα ότι το σχέδιο δράσης είναι υπερβολικά ασαφές.

Ο ευρωβουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί πού βρίσκεται η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση το 2014, προκειμένου να μην απολεσθούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω αδράνειας, καθώς η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) διαθέτει για την ελληνική γεωργία την προγραμματική περίοδο 2014-20 εγκεκριμένους πόρους άνω των 19 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το σύνολο των πόρων που θα λάβουν μαζί όλοι οι άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας και - αναλογικά προς το γεωργικό ΑΕΠ - αυτά που λαμβάνει κάθε άλλο κράτος-μέλος. 

Για «αδράνεια» και «προχειρότητα» κατηγορεί τις ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης, επισημαίνοντας ότι όταν στάλθηκε ο σχετικός φάκελος αυτός δεν αξιοποιήθηκε από τον τότε υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη σημερινή ηγεσία λέγοντας: «Έχετε λίγες μόνο ημέρες να διορθώσετε τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων καθώς η προθεσμία εκπνέει σε λίγες ημέρες και προειδοποιεί πως σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα δε θα έχει ούτε αγρότες ούτε αγροτικά προϊόντα.

Σχόλια