Κρήτη

Δραματική επισήμανση από το Επιμελητήριο: "Στεγνώνει" η αγορά

Επικίνδυνη ασφυξία συνολικά στην ελληνική αγορά και ασφαλώς στην αγορά της Κρήτης, που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, προκαλεί η πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Κι αυτό γιατί, τη στιγμή που οι πολιτικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δείχνουν να βρίσκονται σε τέλμα, το ίδιο τέλμα επικρατεί στον επιχειρηματικό χώρο, λόγω της έλλειψης ρευστού που καταδικάζει επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες στη μείωση της παραγωγικότητάς τους και τις βάζει σε έναν επικίνδυνο πια φαύλο κύκλο οικονομίας. Αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό εδώ και λίγα χρόνια, οι όποιες παραγγελίες πρώτων υλών ή άλλων αγαθών από το εξωτερικό - ακόμη και από την Ε.Ε. - γίνονται μόνο με μετρητά.  

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά στην Κρήτη αδυνατούν εδώ και μήνες να προμηθευτούν πρώτες ύλες μετρητοίς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δε γίνονται πια δεκτές ούτε οι εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης.

Οι ελλείψεις στην αγορά είναι ήδη αισθητές, όπως σε μεταλλεύματα, ακατέργαστες ύλες - ζωικής και φυτικής προέλευσης, ξυλεία και λιπάσματα.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, τα στοκ μειώνονται διαρκώς. Η βουτιά στις εισαγωγές, το πρώτο πεντάμηνο του έτους, υπερβαίνει το 13%, την ώρα που κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ χάνονται 613 θέσεις εργασίας. Παράγοντες της αγοράς ζητούν άμεσα πολιτική συμφωνία και σταθεροποίηση της αγοράς, τραβώντας κόκκινες γραμμές στα ζητήματα της αύξησης του ΦΠΑ και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Αναλυτικότερα, μετά το πρώτο καμπανάκι από το χώρο του τουρισμού για τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής αστάθειας, σειρά έχουν οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που αντικρίζουν πλέον τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες, καθώς αδυνατούν να προεξοφλήσουν στο ακέραιο τις παραγγελίες τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες στη χώρα μας δε δέχονται ούτε τις εγγυητικές επιστολές τραπεζών!

«Έχει σταματήσει κάθε μορφής συναλλαγή διευκόλυνσης διαμέσου τραπεζών. Πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό δε δέχονται εγγυητικές επιστολές τραπεζών», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης.

«Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στις πρώτες ύλες στα μεταλλεύματα. Έχουμε στις ακατέργαστες ύλες ζωικής και φυτικής προέλευσης, στην ξυλεία, στον πολτό και στα απορρίμματα του χαρτιού που εισάγουμε και στα λιπάσματα», σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης.

«Είναι πάρα πολύ έντονο το πρόβλημα στους κατασκευαστικούς κλάδους, όσοι έχουν απομείνει βέβαια, γιατί η κρίση τους έχει χτυπήσει πάρα πολύ. Επίσης, στους κλάδους επιπλοξυλουργών, αλουμινοκατασκευαστών και ηλεκτρολόγων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Χαράλαμπος Λεκάκης.

«Στην πρώτη ύλη σε μας και στα σίδερα και στα αλουμίνια υπάρχουν ελλείψεις διότι οι έμποροι δεν μπορούν να φέρουν αν δεν έχουν χρήματα. Εμείς ζοριζόμαστε. Πώς θα δουλέψουμε; Δεν μπορούμε να δουλέψουμε», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλουμινοκατασκευαστών Ηρακλείου κ. Στέλιος Καλαφατάκης.

«Είμαστε μείον 14%. Είναι για πρώτη φορά τόσο αρνητικός ο δείκτης των εισαγωγών», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.

Ανασφάλεια, επικίνδυνη οικονομική ασφυξία, δραματική μείωση εσόδων, πάγωμα στις εισαγωγές πρώτων υλών και ακινησία στην αγορά συνθέτουν το τραγικό σκηνικό στην αγορά με φόντο το κλίμα αβεβαιότητας όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρηματικό, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, με τις εμπορικές συνεργασίες χρόνων να μπαίνουν σε ένα νέο παιχνίδι σκληρής διαπραγμάτευσης, με περισσότερες δικλίδες ασφαλείας.

«Να ξεκαθαριστεί το τοπίο άμεσα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ο κόσμος είναι κουρασμένος. Είναι απογοητευμένος, προβληματισμένος. Θέλει λύση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, να αναμένουμε ή να δεχτούμε νέες παρατάσεις», τόνισε το μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ κ. Μανόλης Σφυρής.

«Δεσμεύουν τους λογαριασμούς των μικρομεσαίων να είναι τα χρήματα κατατεθειμένα μέχρι και να εκπληρωθούν οι εγγυητικές επιστολές. Συν τοις άλλοις, ζητούν και εγγυήσεις, όπως υποθήκες ακινήτων και εγγυητές που διαθέτουν περιουσία για να μπορέσουν να μπουν εγγυητές προς το δάνειο», σημείωσε ο κ. Λεκάκης.

Μάχη για την επιβίωση: Κλείνουν 59 επιχειρήσεις κάθε 24 ώρες

«Και πολλές φορές από τις χώρες του Νότου, ιδιαίτερα από την Ιταλία και την Ισπανία, μας ζητούν το 100% πριν μας βάλουν στη γραμμή παραγωγής. Σε μικροσκόπιο είμαστε. Ως εκ τούτου, έχει χαθεί η συναλλακτική εμπιστοσύνη και μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και πολύ περισσότερο επί των επιχειρήσεων του εξωτερικού. Η ζημιά μεταφράζεται σε 59 επιχειρήσεις κάθε 24 ώρες να κλείνουν, να χάνονται 613 θέσεις εργασίας και να μειώνεται το ΑΕΠ της χώρας μας κάθε 24 ώρες 22,3 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

«Οι προμηθευτές, ειδικά από ξένες χώρες, μας βλέπουν επιφυλακτικά θα έλεγα στο κομμάτι αυτό, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται και οι πληρωμές, να μην έρχονται οι σωστές ποσότητες αυτές που παραγγέλνουμε», λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης.

Η κατάσταση έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δίνουν μάχη για την επιβίωση. Αυτό που ζητούν είναι η άμεση επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με ευνοϊκούς όρους για το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα, καθώς όσο παρατείνεται το κλίμα αβεβαιότητας, μεγαλώνει η απειλή των λουκέτων.

«Θεωρώ ότι δε θα πρέπει να επηρεαστεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, στον τουρισμό, στην εστίαση και στα βασικά είδη διατροφής. Και βεβαίως οι ΔΕΚΟ. Είναι πέντε σημεία που είναι κυρίαρχα για την πορεία της οικονομίας», καταλήγει ο κ. Καββαθάς.

Γεωργία Μακάκη, Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια