Κρήτη

Εξωσυζυγικό σεξ τον καιρό της κρίσης

Η ερωτική επιθυμία των Κρητικών όπως και των Ελλήνων πέρασε από τη φάση του μνημονιακού... κουρέματος, ακολούθησε την κατακόρυφη πτώση όλων των δεικτών και ξαφνικά... ξανά προς τη δόξα τραβά. Σαν ακόρεστη πείνα μετά από αυστηρή νηστεία. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς τόσο απλά.

Πίσω από την πρώτη αυτή διαπίστωση υπάρχει πολλή σκόνη συσσωρευμένη κάτω από το χαλί. Γιατί ναι μεν οι Έλληνες ξαναβρήκαν μέρος της χαμένης επιθυμίας, όμως την ανακάλυψαν σε άλλο κρεβάτι από το συζυγικό, επιτρέποντας στο αρχέγονο ένστικτό τους να "κελαηδήσει", αφήνοντας για λίγο στην άκρια αναστολές και συναντώντας μπροστά τους νέα προβλήματα, εκεί που νόμιζαν ότι ξαναβρήκαν τον εαυτό τους.

Γιατί, όσο και αν μοιάζει οξύμωρο, η αύξηση της ερωτικής επιθυμίας μετά την αποδοχή της πραγματικότητας της κρίσης είναι παροδική, καθώς συνοδεύεται πια από όλο και περισσότερα προβλήματα στύσης και πρόωρης εκσπερμάτωσης, την ώρα που οι εξωσυζυγικές σχέσεις αυξάνονται, φέρνοντας μαζί τους τα διαζύγια και προκαλώντας χρυσές δουλειές στους οίκους ανοχής. Ο λόγος είναι μάλλον απλός. Το μόνο που έχει μείνει πια... όρθιο είναι τα αρχέγονα ένστικτα, καθώς όλα τα άλλα έχουν καταρρεύσει. Και ένα από τα πιο ισχυρά ένστικτα είναι εκείνο της αναπαραγωγής, σε συνδυασμό με τη διασκέδαση. Την ίδια στιγμή, σε αυτό συμβάλλει η αναζήτηση επικοινωνίας, που μεταμορφώνεται σε ερωτικές σχέσεις, μακριά όμως από τα στερεότυπα της κοινωνίας, ειδικά μιας τόσο κλειστής όπως η κρητική.

Την εικόνα αυτή αποκρυσταλλώνει ο γνωστός κλινικός ψυχολόγος κ. Νίκος Παπανικολάου, βλέποντας την αυξημένη σεξουαλικότητα ή μάλλον ερωτική επιθυμία που δεν καταλήγει στην προσδοκώμενη... ανάκαμψη ως απάντηση στο άγχος και την πίεση, ένα φαινόμενο που δεν είναι βεβαίως αποκλειστικά ελληνικό. Ενδεικτική είναι η επίκληση στατιστικών που έχουν δείξει ότι σε περιόδους σοβαρών κρίσεων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μειώνεται η συχνότητα του σεξ μεταξύ των συντρόφων και αυξάνονται οι εξωσυζυγικές σχέσεις. Και όπως σημειώνει εύστοχα ο κ. Παπανικολάου, οι πόρνες επωφελούνται πάντα από τις κρίσεις στη... Wall Street.

Χαμένος ο άντρας

Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος χαμένος είναι ο άντρας. Κατά κανόνα, στη σεξουαλική ζωή η γυναίκα είναι αυτή που κάνει εκείνο που η ίδια θέλει και τον χειρίζεται σαν μαριονέτα. Κανόνας που τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχει ισχυροποιηθεί, καθώς ο άντρας που θα ήθελε να είναι ο κυρίαρχος μετατρέπεται πια στο μεγάλο ηττημένο. Ο άντρας στην Κρήτη είναι φορτωμένος πολύ περισσότερο από τα "πρέπει", με αποτέλεσμα να καταπίνει τα προβλήματα και να αποφεύγει ακόμα και να τα αναγνωρίσει. Έτσι δεν ανοίγεται να τα "εξομολογηθεί" όχι μόνο σε φίλους, πόσω μάλλον στην οικογένεια, αλλά ούτε και στον ίδιο του τον εαυτό. Έτσι αυτοενοχοποιείται, οδηγείται στην κατάθλιψη και όσο περνάει ο καιρός βλέπει αυτή την κατάσταση να χειροτερεύει. Καθώς η κατάθλιψη αυξάνει, τα σεξουαλικά προβλήματα εκείνα με τη σειρά τους κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάθλιψη, με αποτέλεσμα ένα φαύλο ατέρμονα κύκλο, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου.

"Κουβαλητής"

Αιτία του κακού είναι σε αυτήν τη χρονική συγκυρία η κρίση και ειδικά αν από αυτή έχουν "χτυπηθεί" άντρες με μειωμένα εισοδήματα. Παραδοσιακά για την κρητική κοινωνία ο άντρας είναι ο "κουβαλητής", ο οποίος πρέπει να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια. Αν δεν το καταφέρνει αυτό, η οικονομική αποτυχία αποκτά και τη διάσταση της σεξουαλικής αποτυχίας, τουλάχιστον μέσα στη σχέση, με αποτέλεσμα ο άντρας να ψάχνει την επιβεβαίωση μακριά από το στεφάνι του, σε ξένα κρεβάτια, συχνά και με τη βοήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα του επιβεβαιώσουν ότι παραμένει το πρότυπο του άντρα στο σεξ.

Αυτή η στάση ζωής, η οποία είναι πιο έντονη σε αγροτικές κοινωνίες, σπάνια οδηγεί στο γραφείο του ειδικού και όταν αυτό συμβαίνει δεν αφορά συνήθως και τα δύο μέλη του ζευγαριού, αλλά τον άντρα ως μονάδα. Ειδικά όταν το θέμα είναι εκείνο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μάστιγα της εποχής, η στυτική δυσλειτουργία ή η πρόωρη εκσπερμάτωση. Ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, είναι απλός και έχει πάλι την εξήγησή του στη δομή της κρητικής κοινωνίας. Αν πάει ο ένας, μπορεί να κρατήσει το μυστικό για την πάρτη του, αφού φοβάται ότι, αν το ομολογήσει, θα χάσει την ταυτότητά του.

Η γυναίκα

Ο ρόλος της γυναίκας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι περίπλοκος. Αν και εμπειρικά δείχνουν κατανόηση ως σύζυγοι βεβαίως, εμφανίζονται απρόθυμες να βοηθήσουν επικαλούμενες το «δε φταίω εγώ...». Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή τα όποια προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας μετατρέπονται στα χέρια της γυναίκας σε ένα ισχυρό όπλο για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική μέσα στην οικογένεια. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από τους άντρες σπάνια μιλάνε για το πρόβλημά τους και ακόμα πιο σπάνια πάνε σε κάποιον ειδικό για να το αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, αυτοί που πραγματοποιούν το άλμα και απευθύνονται είτε σε κάποιον ψυχολόγο είτε σε ουρολόγο είναι άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ή κοινωνικό προφίλ. Αντίστοιχη είναι όμως η κατάσταση και όσον αφορά σε ειδικευμένους γιατρούς που αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες, καθώς και πάλι τα πρέπει και ο φόβος που διακατέχει τις μικρές κοινωνίες όπως η κρητική λειτουργούν ανασταλτικά ώστε κάποιος, κυρίως άντρας, να περάσει την πόρτα του ειδικού.

Το σεξ πληρώνει τη... νύφη της κρίσης

Οι Κρητικοί, όπως και όλοι οι Έλληνες, έχουν βρεθεί στη δίνη του τυφώνα της σύγχρονης πραγματικότητας που συμπαρασύρει τα πάντα γύρω της, ακόμα και την ερωτική επιθυμία ή δραστηριότητα. Το σεξ περιλαμβάνεται στη λίστα με το βαρύ τίμημα που πληρώνουμε σε αυτήν την κρίση, αλλά και σε εκείνη που αφορά στο σύγχρονο λεγόμενο τρόπο ζωής με τις διατροφικές συνήθειες, το άγχος και τα μύρια όσα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το σεξ πληρώνει και αυτό τη... νύφη, με τον Κρητικό και την Κρητικιά να βρίσκονται συχνά σε δυσχερή θέση, τις σχέσεις να δοκιμάζονται και τη μόνη λύση να είναι το κατώφλι του ειδικού που μπορεί να δώσει λύσεις. Όσο και αν κάτι τέτοιο μοιάζει ακόμα δύσκολο για πολλούς σε μια κλειστή κοινωνία σαν αυτή της Κρήτης. Το ίδιο το πρόβλημα είναι όχι απλά υπαρκτό, αλλά πολλαπλών διαστάσεων που δεν περιορίζονται μόνο στο οργανικό, αλλά σε μεγάλο βαθμό και στο ψυχολογικό.

Τα αίτια

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Ιατρείου Ανδρικής Υπογονιμότητας και Σεξουαλικών Διαταραχών, διευθυντή ΕΣΥ στην Ουρολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ κ. Μανώλη Μαυρομανωλάκη, στην Κρήτη, όπως άλλωστε και σε όλο το σύγχρονο κόσμο, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας αρχίζουν από νέοι 20-25 ετών, αλλά σε ποσοστά πολύ μικρά, και κυρίως οι αιτίες είναι ψυχογενείς, όπως φόβος αποτυχίας, απόρριψη από τη σύντροφο, έντονο συναισθηματικό στρες, έντονες συγκινήσεις, φόβος αποκάλυψης κ.λπ. Τα ποσοστά αυξάνονται με την ηλικία και πάνω από τα 60 οι αιτίες κατά κύριο λόγο είναι οργανικές.

Οι αιτίες είναι δύο, οργανικές και ψυχολογικές. Σύμφωνα με το γνωστό επιστήμονα, «οι οργανικές αιτίες αποτελούν το 80-85% των περιπτώσεων και έχουν να κάνουν με διάφορες παθήσεις, όπως αγγειακές, νευρογενείς, ορμονικές διαταραχές, τραυματισμοί του πέους, καθώς και η λήψη διαφόρων φαρμάκων για την αντιμετώπιση κάποιων άλλων παθήσεων. Από την άλλη, οι ψυχογενείς αιτίες αποτελούν το 15-20% των περιπτώσεων και βασικός παράγοντας πρόκλησής τους είναι το άγχος και το στρες, που πηγάζει από διαφορετικές παραμέτρους, όπως οικογενειακά, ή κοινωνικά προβλήματα, φιλικό περιβάλλον, άγχος εργασίας, ανεργία, αβεβαιότητα για το αύριο κ.λπ.».

Όσον αφορά στις γυναίκες, αν και το πρόβλημα είναι υπαρκτό, δεν υπάρχει ιδιαίτερη εμπειρία. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μαυρομανωλάκη, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η σεξουαλική λειτουργία αφορά στο ζευγάρι και όχι μόνο τον άνδρα ή μόνο τη γυναίκα. Γι' αυτό αν ένας έχει πρόβλημα και δεν υποστηρίζεται από τον άλλο, είναι βέβαιο πως η κατάσταση επιδεινώνεται και στους δύο.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου

Εκτός όμως από τη διαπίστωση της ύπαρξης του προβλήματος - για τους Κρητικούς τα ποσοστά δε διαφέρουν από τα διεθνή δεδομένα που έχουν να κάνουν με το φύλο και την ηλικία - μια ακόμα διάστασή του προκαλεί αίσθηση. Το γεγονός ότι θα περίμενε κανείς πως οι Κρητικοί της υπαίθρου θα έπρεπε να είναι σεξουαλικά πιο "υγιείς" από τους άνδρες των πόλεων, από τη στιγμή που η καλή διατροφή και η φυσική άσκηση είναι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά τη σεξουαλική λειτουργία. Όμως, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Μαυρομανωλάκης, «φαίνεται πλέον πως οι διατροφικές συνήθειες και η φυσική άσκηση δε διαφέρουν σημαντικά πια ανάμεσα στις δυο ομάδες και αυτό συνάγεται από τις επισκέψεις στο Ανδρολογικό Ιατρείο. Ένα απλό παράδειγμα είναι η αύξηση της χοληστερίνης, που είναι βασική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας, και ο σακχαρώδης διαβήτης, τα οποία υπάρχουν σε υψηλό ποσοστό τόσο στον αστικό πληθυσμό όσο και στον πληθυσμό της υπαίθρου».

Και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός, «η χρήση του αυτοκινήτου μας έχει κάνει σχεδόν να ξεχάσουμε να περπατάμε...». Κάτι στο οποίο δεν έχει άδικο.

Η κρίση έχει τη δική της συμβολή σε αυτήν την ιστορία, επηρεάζοντας κάθε τομέα της ζωής μας. Άλλωστε, για όλους, είτε ως μονάδες, είτε σαν σύνολο - οικογένεια, φίλοι, εργασιακό περιβάλλον, κοινωνία - ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα αναλώνεται με τη σκέψη αν αύριο θα υπάρχει δουλειά, χρήματα για να τα βγάλουμε πέρα, πόσοι λογαριασμοί θα περιμένουν στο γραμματοκιβώτιο και πόσα άλλα προβλήματα θα φέρει μαζί της η επόμενη μέρα. Φυσική συνέπεια, άγχος και πάλι άγχος σε ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό. Και όπως συμβαίνει συνήθως, το μεγάλο θύμα είναι η ερωτική επιθυμία που καταποντίζεται και βεβαίως η σεξουαλική λειτουργία που... υπολειτουργεί.

Κλειστή κοινωνία

Και μπορεί για την τοπική κοινωνία να μην υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, όμως η κλινική εμπειρία είναι συχνά ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της νέας πραγματικότητας, καθώς, όπως μας εξήγησε ο κ. Μαυρομανωλάκης, «δείχνει αύξηση των περιστατικών ψυχογενούς αιτιολογίας σεξουαλικής δυσλειτουργίας και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι αρκετοί οι άνδρες που από τη συνέντευξη που μας δίνουν κατά την εξέταση συνάγεται ότι η κρίση που περνάμε έχει φέρει και κρίση στις σεξουαλικές τους σχέσεις». Όμως, ειδικά για την Κρήτη, το θέμα δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι η κοινωνία μας είναι δύστροπη, όντας κλειστή, στο να ομολογήσει το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μας εξομολογήθηκε ο υπεύθυνος του Ιατρείου Ανδρικής Υπογονιμότητας και Σεξουαλικών Διαταραχών, διευθυντής ΕΣΥ στην Ουρολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ κ. Μανώλης Μαυρομανωλάκης. «Το Ιατρείο Σεξουαλικών Διαταραχών και Υπογονιμότητας λειτουργεί στο νοσοκομείο μας πάνω από 20 χρόνια. Για να καταλάβετε πόσο εύκολα ή δύσκολα οι Κρητικοί επισκέπτονταν το Ιατρείο, σας λέω ότι τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μας επισκέπτονταν 4-5 άνδρες το μήνα!!! Απογοητευτικό αλλά αληθινό».

Όσον αφορά στην αιτία του κακού, είναι μάλλον απλή: «Η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του Κρητικού που δε θέλει να παραδεχθεί το πρόβλημα γιατί πιστεύει ότι θα του μειώσει τον ανδρισμό του, από το φόβο μη διαρρεύσει, να μην ξεφτιλιστεί αλλά και λόγω της παντελούς έλλειψης ενημέρωσης. Όλα αυτά δεν του επέτρεπαν να ψάξει για τη λύση του».

Ξεθαρρεύουν

Ευτυχώς όμως, ακόμα και μια κλειστή κοινωνία σαν τη δική μας έχει αρχίσει να ξεθαρρεύει, έστω και αν όχι με άλματα. Όπως σημείωσε ο κ. Μαυρομανωλάκης, «σταδιακά και με τη βοήθεια των ΜΜΕ που τα τελευταία χρόνια κάνουν συχνά κάποιες ενημερώσεις πάνω στα σεξουαλικά προβλήματα, το ταμπού και η μυστικότητα του προβλήματος άρχισαν να μειώνονται και σήμερα η προσέλευση των ανδρών έχει αυξηθεί σημαντικά και αριθμητικά είναι στα πλαίσια ενός κανονικού ιατρείου».

Ο ίδιος δίνει έμφαση στο γεγονός ότι σε περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα το ζευγάρι πρέπει να δρα από κοινού για την αντιμετώπισή του, καθώς «η σωστή βοήθεια της συντρόφου πολλές φορές δίνει πολύ καλά αποτελέσματα».

Αναζήτηση βοήθειας: Δύσκολοι οι άντρες στο να "ανοιχτούν"

Οι άντρες, πάντως, είναι οι πιο δύσκολοι να αντιμετωπίσουν ένα οποιοδήποτε σεξουαλικό πρόβλημα λόγω του κλειστού τους χαρακτήρα, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, και πιθανότατα λόγω του μέτριου μορφωτικού επιπέδου. «Η εμπειρία μας όμως, να προσεγγίσουμε τον άνδρα που έχει πρόβλημα σεξουαλικής διαταραχής, του δίνει το θάρρος να μιλήσει άνετα και να εκθέσει το πρόβλημά του.

Η διστακτικότητα να μιλήσει και το εφτασφράγιστο μυστικό του άρχισαν να ξετυλίγονται σιγά-σιγά και σήμερα βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο επικοινωνίας, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να βρει τη σωστή λύση. Αν δεν εμπιστευτεί το γιατρό του και δε μιλήσει μαζί του, δεν μπορεί να βρει σωστή λύση», σημειώνει ο υπεύθυνος του Ιατρείου Ανδρικής Υπογονιμότητας και Σεξουαλικών Διαταραχών.

Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια