default-image

Σε αρνητικό πρόσημο οι αφίξεις του αεροδρομίου

Κρήτη
Σε αρνητικό πρόσημο οι αφίξεις του αεροδρομίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πτώση των αφίξεων στο αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης" του Ηρακλείου κατά 5,6% το Μάιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αποτελεί ένα από τα πολλά δείγματα, που αποδεικνύουν σκιές στον τουριστικό χάρτη λόγω της γενικότερης αστάθειας στην ελληνική οικονομία.

Έτσι η κραυγή αγωνίας για τον κρητικό τουρισμό, από ξενοδόχους, φορείς και επαγγελματίες, αποτελεί ένα φαινόμενο που συνεχίζεται και σήμερα, όσο δεν κλείνεται μεταξύ Ελλάδας και εταίρων η περίφημη συμφωνία, τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα του τουρισμού, καλώντας την κυβέρνηση να "τα βρει" το αργότερο μέσα στις επόμενες μέρες!

Ενόψει της καθόδου του Γιάνη Βαρουφάκη στην Κρήτη, οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού στέλνουν το δικό τους μήνυμα, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν και ό,τι προλαβαίνουν ακόμα, στον τομέα του τουρισμού.

«Με την ψυχή στο στόμα»

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός τουριστικός πράκτορας της Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης, «σήμερα ξεφουσκώνει όλο το μαξιλάρι ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί από τις καλές κρατήσεις του χειμώνα. Και σίγουρα, όπως φαίνεται, όλη η χρονιά η υπόλοιπη θα είναι δύσκολη, διότι οι κρατήσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή προχωρούν "με την ψυχή στο στόμα"».

Για τη συνάντηση που θα έχουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Ηράκλειο, ο κ. Βαμιεδάκης λέει ότι «αυτό που θα πρέπει να του πούμε όλοι μας είναι ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να είμαστε πραγματιστές, να εστιάσουμε στους στόχους κ.λπ.». Ιδιαίτερα αναφορά έκανε για το ΦΠΑ τόσο ο Μιχάλης Βαμιεδάκης όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο ΦΠΑ

Όπως είπε ο γνωστός τουριστικός επιχειρηματίας, «η αύξηση στο ΦΠΑ σίγουρα είναι κάτι που μόνο ζημιά μπορεί να δημιουργήσει. Βέβαια, οι όποιες αλλαγές στο ΦΠΑ φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτες. Εμείς πάντως θα ζητήσουμε έστω αυτές οι αλλαγές να ισχύσουν από την επόμενη χρονιά».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαλκιαδάκης καλεί την κυβέρνηση να έρθει με τους δανειστές οπωσδήποτε σε μια συμφωνία, άμεσα, «ενώ το δεύτερο που μας ενδιαφέρει είναι ο ΦΠΑ. Δεν πρέπει να τον αγγίξουν πάρα πολύ, γιατί θα υπάρξει πρόβλημα»...

Σύμφωνα με τους ίδιους, η μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων λειτουργεί αρνητικά στη ροή των κρατήσεων, ενώ "κατεβάζει" ακόμα περισσότερο τις τιμές στα πακέτα διακοπών ξενοδοχειακών μονάδων, των οποίων οι πληρότητες κυμαίνονται από 60 έως 80%. Ο Μιχάλης Βαμιεδάκης εξηγεί ότι «τα μεγάλα ξενοδοχεία ρίχνουν κατά πολύ τις τιμές και έμμεσα τα μικρότερα καταλύματα χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Είναι, δυστυχώς, άλλη μια απόδειξη ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι σε βάρος όλων».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαμιεδάκης διευκρινίζει ότι, «όταν δουλεύει σωστά ο τουρισμός, τα περισσότερα ξενοδοχεία δουλεύουν σε τιμές τιμοκαταλόγου. Όταν όμως το ξενοδοχείο βλέπει ότι ο επόμενος μήνας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο θέμα της πληρότητας, είναι λογικό να αντιδράσει εμπορικά. Η αντίδραση η εμπορική θα είναι να μειώσει την τιμή. Την ίδια ώρα όμως τα έξοδα μένουν τα ίδια. Και από την άλλη, ένα ξενοδοχείο χαμηλότερης κατηγορίας αυτομάτως θα πρέπει να μπει και αυτό στην ίδια λογική για να είναι ανταγωνιστικό, και φτάνουμε και στις χαμηλότερες κατηγορίες, όπου δεν υπάρχουν καθόλου αυτά τα περιθώρια μείωσης των τιμών».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_9j8g3sfq/

Μεγάλο πλήγμα  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Νίκος Χαλκιαδάκης επισημαίνει ξεκάθαρα ότι, «αν δε βρεθεί μια συμφωνία με τους εταίρους μέσα στις επόμενες μέρες, δυστυχώς θα χαθεί και ο επόμενος μήνας». Εξάλλου, το πλήγμα είναι μεγαλύτερο στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, καθώς το 65% δεν έχει ανοίξει ακόμα. Ενώ στα υπόλοιπα καταγράφονται μηδενικές πληρότητες. Αλλά και όσοι πρόκειται να ανοίξουν ενδεχομένως τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, έχουν πολύ λιγοστές κρατήσεις και επομένως ακόμα και αν καταφέρουν να ανοίξουν, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Μάλιστα, όπως λένε άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο του αεροδρομίου Ηρακλείου, οι ξένοι με το που θα πατήσουν το πόδι τους στον αερολιμένα ρωτούν αν υπάρχει ρευστό στις τράπεζες, εκφράζοντας έτσι και την προσωπική τους αβεβαιότητα για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα μας. Εξάλλου, υπάρχουν και απόψεις αρνητικές για τους Γερμανούς τουρίστες.

«Έρχονται οι Γερμανοί και μας κοιτάζουν με μια αλαζονεία, σαν να μας λένε "θέλουμε και υπάρχετε". Κάποιος πρέπει να τους πει ότι έχουμε κι εμείς τη δική μας αξιοπρέπεια. Και αυτό προσπαθούμε να τους δείξουμε»!

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Η εικόνα σε αριθμούς

Πιο αναλυτικά, για το μήνα Μάιο οι αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου κατέγραψαν πτώση 5,6%. Η μείωση από τη Ρωσία άγγιξε το 63% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το ίδιο περυσινό χρονικό διάστημα. Μεγάλη ήταν η πτώση και από Ουκρανία, που άγγιξε το μείον 85%, ενώ η μείωση από την Ιταλία έφτασε το 16%.

Αντιθέτως, αύξηση καταγράφεται από Γερμανούς τουρίστες σε ποσοστό 15%, Ολλανδούς 18%, Βέλγους 23%, Ισραηλινούς 30%, Βρετανούς 15%, Γάλλους 25%, Αυστριακούς 15%, Ελβετούς 13%, Τσέχους 7,14% και Πολωνούς 4,8%.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_oal10fbg/

Χριστόφορος Παπαδάκης, Γεωργία Μακάκη, Μάνος Τριγώνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News