Κρήτη

Ρεκόρ δεκαετίας σπάει το "χρηματιστήριο" του κρητικού ελαιολάδου

Φλερτ υψηλών προσδοκιών με τα 4 ευρώ για το κρητικό ελαιόλαδο, με τον κάμπο της Μεσαράς, όπου οι 100 πρώτοι τόνοι ελαιολάδου πήραν το δρόμο της δημοπρασίας, να καταρρίπτει ρεκόρ δεκαετίας. Στα ύψη σκαρφάλωσε η τιμή λαδιού στον αγροτικό συνεταιρισμό Μεσσαράς, με το κιλό να πωλείται στα 3,80.

Τo Ρεκόρ δεκαετίας αν και σημειώθηκε σε δημοπρασία εντούτοις ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω αύξηση της μέσης τιμής του ελαιολάδου. Σήμερα η τιμή σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς σταθεροποιείται στην Κρήτη στα 3,30 - με τα χαμόγελα να έχουν επιστρέψει - μετά και την πανωλεθρία με την ακαρπία της προηγούμενης χρονιάς.

Θεαματική και κατακόρυφη η άνοδος στις εξαγωγές ελαιολάδου που φτάνουν μέχρι και το 70%, σύμφωνα με τα στοιχεία, με το χρυσό προϊόν της Κρήτης να είναι περιζήτητο στις αγορές του εξωτερικού και με τους ελαιοπαραγωγούς να ξεπουλούν αναζητώντας ανάσες ρευστότητας. Μεγάλο αγκάθι; Το ποσοστό αυτό είναι χύμα και μόλις ένα 25% με 30% τυποποιείται.

Σε μια ακόμα καλύτερη επόμενη σεζόν, ελπίζουν αγρότες και παραγωγοί, ώστε να ισοσκελιστεί η περυσινή καταστροφή, με τις εκτιμήσεις να είναι οι πλέον αισιόδοξες.

Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια