default-image

Με φόντο τις πιέσεις των ΗΠΑ η σημερινή επίσκεψη Καμμένου

Κρήτη
Με φόντο τις πιέσεις των ΗΠΑ η σημερινή επίσκεψη Καμμένου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό το φως των δημοσιευμάτων και πληροφοριών που θέλουν τις ΗΠΑ να αναζητούν κρητικό έδαφος για τη δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο νησί, αναμένεται στην Κρήτη ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στα Χανιά αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε στρατιωτικές μονάδες της περιοχής. Η επίσκεψη Καμμένου χρονικά συμπίπτει με σειρά δημοσιευμάτων και πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να ζητούν, εκτός από τη βάση της Σούδας, και μια ακόμα στο νησί, προκρίνοντας το αεροδρόμιο Καστελίου ως σταθμό για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΥΕΘΑ θα συνοδεύεται από τον αρχηγό ΓΕΑ, ενώ θα δώσει το "παρών" και σε κλειστό συνέδριο στρατιωτικών της συμμαχίας στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής.

Να σημειωθεί ότι αύριο Τετάρτη ο ΥΕΘΑ θα βρεθεί στην Κάνδανο για τις εκδηλώσεις της 74ης επετείου από το ολοκαύτωμα του χωριού από τους Γερμανούς.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στην εκμίσθωση χακί ακινήτων σε όλη τη χώρα, ανάμεσα στα οποία πέντε βρίσκονται στην ανατολική Κρήτη.

Παρασκηνιακός διάλογος για νέα βάση

Φωτιές άναψαν και σε τοπικό επίπεδο τα σενάρια και η φημολογία περί παρασκηνιακού θρίλερ διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας-Ουάσινγκτον για μια νέα νατοϊκή βάση διευκολύνσεων στην Ελλάδα, με τις μεν ΗΠΑ να φέρονται να ζητούν πιεστικά το Καστέλι, όπου υποτίθεται το Σεπτέμβριο θα έχουμε τη δημοπράτηση του νέου αεροδρομίου, και το δε υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο - ο οποίος μάλιστα θα βρεθεί στα Χανιά - να αντιπροτείνει, και για εθνικούς λόγους, την περίπτωση της Καρπάθου.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_vyvz0g1z/

Το σενάριο της νατοϊκής αξιοποίησης του Καστελίου για τη στάθμευση πρωτίστως μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών δεν είναι βεβαίως τωρινό. Ωστόσο, επανήρθε ξανά στο προσκήνιο μέσω αθηναϊκών δημοσιευμάτων, που φέρνουν στο φως ένα έντονο πολιτικό-διπλωματικό παρασκήνιο.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της "Καθημερινής", που κάνει λόγο για έναν παρασκηνιακό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, σχετικά με τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που εξελίσσεται σε θρίλερ και ήδη έχει επηρεάσει το κλίμα Αθήνας-Ουάσινγκτον.

Στο επίκεντρο των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων βρίσκεται η δημιουργία μιας βάσης διευκολύνσεων προς το ΝΑΤΟ και δη προς τις ΗΠΑ. Θέμα όμως που αποδεικνύεται δύσκολος γρίφος και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής", που προκάλεσε αίσθηση και συζητήσεις και σε τοπικό επίπεδο, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να διευκολύνει τη δημιουργία μιας βάσης, πρόσθετης, για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες υπηρεσίες. Με βάση πηγές, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το πλέον κατάλληλο σημείο είναι το Καστέλι στην Κρήτη, πιθανόν στο χώρο όπου σχεδιάζεται το νέο αεροδρόμιο. Έλληνες στρατιωτικοί και διπλωμάτες δε φαίνεται να εκφράζουν θετική άποψη και οι σχετικές συζητήσεις έχουν κολλήσει, καθώς οι κυβερνητικές προτεραιότητες είναι ούτως ή άλλως διαφορετικές, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο σημείο βρίσκονται.

Η αντιπρόταση

Τελείως διαφορετική είναι η άποψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως προς την επιλογή του χώρου για τη βάση διευκολύνσεων.

Η δημόσια πρόταση του κ. Καμμένου για τη δημιουργία βάσης σε νησί του Αιγαίου, και ειδικότερα στην Κάρπαθο, αποσκοπεί, σύμφωνα με ερμηνεία διπλωματικής πηγής, στο ότι το νησί αυτό θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένο και αν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν εκεί μια βάση ουσιαστικά θα αλλάξει η συζήτηση γύρω από την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων, την οποία - ως γνωστόν - η Ελλάδα δεν αποδέχεται.

Έτσι, υπάρχει και εξελίσσεται μια συζήτηση μακριά από τα κόμματα και το Κοινοβούλιο και επειδή ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι ΑΝ.ΕΛ. του κ. Καμμένου επιθυμούν τριγμούς εντός της κυβέρνησης διεξάγεται μέσω δηλώσεων, υπαινιγμών και έμμεσων αμφισβητήσεων. Άλλα λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, πως δηλαδή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία βάσης σε νησί του Αιγαίου, και άλλα ο ίδιος ο υπουργός, που δημοσίως προτάσσει το σενάριο της δημιουργίας βάσης στην Κάρπαθο!

Το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης έχει ενδιαφέρον, καθώς αφορά την παρουσία και δράση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μια από τις πλέον ασταθείς περιοχές του πλανήτη, αλλά, όπως αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος, ώστε οι συνομιλίες να είναι σοβαρές και αξιόπιστες, να ενισχύουν τη θέση της χώρας και παράλληλα να διασφαλίζουν και τα εθνικά συμφέροντα.

Βεβαίως είναι ηλίου φαεινότερον το πόσο δύσκολο είναι για το ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τέτοιες αποφάσεις κομβικής, γεωστρατηγικής σημασίας με ταυτόχρονες μεγάλες αντιδράσεις εν μέσω μάλιστα διαπραγματεύσεων-θρίλερ με τους δανειστές.

Οι αντιδράσεις

Αντιδράσεις, πέραν της αντιμιλιταριστικού καμβά που καταγράφεται άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια για τη νατοϊκή βάση στη Σούδα, είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν και μάλιστα τύπου ντόμινο, εφόσον όντως ισχύουν τα των έντονων αμερικανικών πιέσεων για το Καστέλι. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ουσιαστικά θα ακυρώσει το έργο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Ήδη μάλιστα, στο μοτίβο αυτό, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Μέσω σχετικής ανακοίνωσής της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν όντως πρόκειται να γίνει στο Καστέλι βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, «με αφορμή δημοσιεύματα έγκυρων αθηναϊκών και τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, στα οποία φαίνεται να υπάρχει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης-ΗΠΑ, στα πλαίσια διμερούς συνεργασίας για τη δημιουργία βάσης για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στο Καστέλι, επισημαίνει τα εξής:

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, δεδομένου ότι στην περιοχή επικρατεί έντονος σκεπτικισμός και ανησυχία, αφού η εξέλιξη αυτή από τη μία στέλνει στις καλένδες το νέο διεθνές αεροδρόμιο που σχεδιάζεται στο Καστέλι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, και από την άλλη με τη δημιουργία αυτής της βάσης εγείρονται σοβαρά θέματα εθνικής ασφάλειας για την Κρήτη και τη χώρα γενικότερα».

Αντώνης Νομικός, Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News