default-image

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για τον Κούρο

Κρήτη
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για τον Κούρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους έως ότου η ανακρίτρια λάβει στα χέρια της το επίσημο πόρισμα για την ιστορική αρχαιολογική αξία του Κούρου, αφέθηκαν οι τέσσερις άνδρες, που συνελήφθησαν στον Τρυπητό Σητείας, για κατηγορίες παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στους κατηγορούμενους που είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ οι δύο εξ αυτών οφείλουν να εμφανίζονται ακόμη κάθε πρώτη και 15 στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και επιπροσθέτως του επιβλήθηκε η εγγυοδοσία ύψους 20.000 ευρώ.

Όπως αποκάλυψε πρώτο το neakriti.gr, τo ανεκτίμητης αξίας αρχαίο ειδώλιο εντοπίστηκε μέσα σε μεταλλικό δοχείο. Ήταν τυλιγμένο σε σακούλες και πανιά, ενώ ήταν πασπαλισμένο με γύρη σε περίπτωση που το αδιάκριτο βλέμμα κάποιου που δεν έπρεπε έπεφτε πάνω του. Στο Ι.Χ. όχημα του 35χρονου, από τη Σητεία, το δοχείο με το αγαλματίδιο ήταν τοποθετημένο στο κενό πίσω από το μπροστινό κάθισμα. Οι άνδρες της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, που ήταν κρυμμένοι στην περιοχή του Τρυπητού, με αστραπιαίες κινήσεις συνέλαβαν ταυτόχρονα έναν ακόμη 35χρονο και δύο 41χρονους, επίσης από τη Σητεία. Εκείνοι επέβαιναν σε δύο διαφορετικά αγροτικά οχήματα, δύο στο ένα και ένας στο άλλο.

Πριν τη σύλληψή τους οι κατηγορούμενοι κινούνταν με τα οχήματά τους στην παραλιακή ζώνη της περιοχής. Εκεί πραγματοποίησαν μια στάση και ο 35χρονος με ένα 41χρονο έδειξαν σε δύο άγνωστα άτομα, με σκοπό την πώληση, το μοναδικό στο είδος του 30 εκατοστών κούρο μεσομινωικής περιόδου, που χρονολογείται στον 15ο με 16ο αιώνα π.Χ. Σε αυτή τη χρονική στιγμή οι άλλοι δύο φέρονται να είχαν το ρόλο του παρατηρητή και εκκαθαριστή του δρομολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τη σύλληψή τους ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι, ενώ δεν αντιστάθηκαν καθόλου κατά τη σύλληψή τους και δεν οπλοφορούσαν. Άλλωστε, η ΟΕΑ δεν τους άφησε κανένα τέτοιο περιθώριο.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε αρχαίο αγαλματίδιο που με τις πρώτες εκτιμήσεις της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο που χρονολογείται στη μεσομινωική περίοδο. Αναπαριστά ανδρική μορφή σε στάση ικεσίας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος και τα πόδια σφιχτά ενωμένα. Η κόμη είναι μακριά, με δύο βοστρύχους στους ώμους εκατέρωθεν του λαιμού. Φέρει περίζωμα που είναι καλυμμένο με φύλλο χρυσού. Επίσης φύλλο χρυσού σώζεται στα κάτω άκρα, στη μέση και το αριστερό γόνατο, αλλά και αλλού.

Οι τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες είναι αγρότες και ο ένας μελισσοκόμος. Οι δύο φερόμενοι τσιλιαδόροι της υπόθεσης αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως βρέθηκαν τυχαία στο σημείο, ενώ οι άλλοι δύο φέρονται να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο.

Οι αρχαιολόγοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν το χάλκινο ειδώλιο με τις χρυσές λεπτομέρειες, που εκτιμάται πως ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αναζητούσαν αγοραστές από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ το προς πώληση αντικείμενο αρχαιοκαπηλίας εκτιμάται πως σε δημοπρασία θα ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση δουλευόταν προσεκτικά και μεθοδικά εδώ και μήνες από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, την Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγίου Νικολάου.

Στα σπίτια των κατηγορουμένων, μετά από την έρευνα της Αστυνομίας, δε βρέθηκε κάτι το μεμπτό, ενώ φέρονται να μην έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές.

Ο κούρος, το επιχρυσωμένο σπάνιο αυτό ειδώλιο, παραδόθηκε από την Αστυνομία στα χέρια των αρχαιολόγων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Η προανάκριση συνεχίζεται και οι συλληφθέντες για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πλέον αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Χθες το μεσημέρι, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, πέρασαν το κατώφλι του εισαγγελέα που τους άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και τους έδωσε προθεσμία για να απολογηθούν τη Δεύτερα το πρωί στις 9:30, όμως έως τότε εξακολουθούν να κρατούνται.

Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, το συγκεκριμένο αρχαίο αντικείμενο είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και η εμπορική του αξία είναι ανυπολόγιστη. Ο υποστράτηγος συνεχάρη και ευχαρίστησε το διοικητή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και την Ομάδα Ειδικών Απόστολων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

«Πρόσθεσαν άλλη μια μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό τους και συνέβαλαν αποτελεσματικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κάτοικων στο νησί μας», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο ταξίαρχος Κωνσταντίνος Περράκης, διευθυντής Αστυνομίας Λασιθίου, μεταξύ άλλων: «Στη θέση Τρυπητός Σητείας πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθηκαν τέσσερις κάτοικοι Σητείας για παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων». Βρέθηκε στο αυτοκίνητο 35χρονου ορειχάλκινο επιχρυσωμένο αγαλματίδιο που νωρίτερα μαζί με 41χρονο έδειξαν σε άγνωστα άτομα που είχαν προσφερθεί να το αγοράσουν. Οι δύο συλληφθέντες έτεροι δράστες επιτελούσαν ρόλο επιτηρητή-παρατηρητή του δρομολογίου. «Με τη σειρά του ο ταξίαρχος ευχαρίστησε όλους τους αστυνομικούς που με επαγγελματισμό εργάστηκαν πέραν του καθιερωμένου ωραρίου τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση, με αποτέλεσμα τη θετική έκβασή της».  

Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News