default-image

"Υπογραφές" για να φύγει η λαϊκή

Κρήτη
"Υπογραφές" για να φύγει η λαϊκή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί η λαϊκή αγορά των Πατελών να αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης, όμως ταυτόχρονα δίνει και την εντύπωση του το πιο... άναρχου. Κάθε Πέμπτη και Σάββατο επικρατεί το απόλυτο χάος. Σκουπίδια, ανάμεσά τους εκατοντάδες σακούλες, κατακλύζουν και την ευρύτερη περιοχή... τρυπώνοντας ακόμη σε αυλές σπιτιών και εντός καταστημάτων. Οι λιγοστοί υπάλληλοι καθαριότητας, όπως αναφέρουν, δίνουν μάχη κάθε φορά για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Όμως αυτό δε φτάνει. Είναι θέμα των ίδιων των εμπόρων, αλλά και των καταναλωτών, όπως επισημαίνεται.

Στο μεταξύ, κάτοικοι και καταστηματάρχες ετοιμάζονται να μαζέψουν υπογραφές για να διώξουν τη λαϊκή, η οποία, όπως λένε, «έπρεπε να είχε φύγει εδώ και χρόνια».

Οι οδοί Ιτάνου, Μονής Τοπλού και Πρεβέζης κατακλύζονται από ένα σωρό πλαστικά και σακούλες, που φτάνουν μέχρι τη Μάλλας, την Ιερωνυμάκη, αλλά και τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες.

Με το φύσημα του αέρα σακούλες και χαρτιά τρυπώνουν μέσα σε καταστήματα και τις αυλές των σπιτιών, πέρα από τη Μονής Τοπλού που είναι στη φωτογραφία, και σε άλλες παραπέρα.

Όπως ανέφερε από τους κατοίκους της περιοχής ο κ. Νίκος Τσιάμης, κάθε φορά που γίνεται στην περιοχή η λαϊκή γίνεται χαμός, ενώ υπάρχει και θέμα με το κυκλοφοριακό. «Παλιά ρυθμιζόταν η κυκλοφορία. Σήμερα επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Ίσως θα πρέπει κυκλοφοριακά να μονοδρομηθούν δρόμοι. Την ίδια στιγμή, επιτείνει το πρόβλημα η Γερωνυμάκη, που λόγω έργων παραμένει κλειστή. Είναι απερίγραπτα τα όσα βιώνουν κάτοικοι και καταστηματάρχες, ενώ με απίστευτη αυταπάρνηση εργάζονται οι λιγοστοί υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου, ακόμη και σε κακές καιρικές συνθήκες».

Τα σκουπίδια κατακλύζουν όλους τους χώρους γύρω από τη λαϊκή των Πατελών.
Το σκουπάκι του Δήμου και οι λιγοστοί υπάλληλοι καθαριότητας δε λύνουν το πρόβλημα, όταν τίθεται ζήτημα σεβασμού από εμπόρους και καταναλωτές.

Οι χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν, όπως παράλληλα επισημαίνεται από αρκετό κόσμο με τον οποίο μίλησε η "Ν.Κ.". «Αυτό έχει σαν συνέπεια να πηγαίνει ο καθένας να κάνει τη... δουλειά του όπου βρει. Είτε πίσω από αυτοκίνητα, είτε ακόμη γύρω από το Αθλητικό Κέντρο, αλλά και δίπλα σε αυλές σπιτιών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Το θέμα είναι οι ίδιοι οι έμποροι, που δεν προσέχουν την καθαριότητα», αναφέρουν από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του Δήμου στην καθαριότητα.

Για να καθαριστεί μόνο ο χώρος όπου πραγματοποιείται η λαϊκή χρειάζονται πάνω από δύο ώρες. Η επιστάτρια των λαϊκών κ. Μαρία Καραβιώτου μάς εξήγησε πως στις μεγάλες λαϊκές, όπως στη συγκεκριμένη, για να καθαριστούν μόνο τα περίχωρα και συνάμα πέντε πάρκα που βρίσκονται γύρω θα χρειαστεί να περάσουν επιπλέον τουλάχιστον 5 ώρες. Την ίδια ώρα, κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει προσωπικό.

Συγκεκριμένα, χθες στη λαϊκή των Πατελών, όπου μάλιστα γίνεται η μισή, τρία άτομα προσωπικό, πέραν των οδηγών στο απορριμματοφόρο και στο σκουπάκι, μετά δυσκολίας κατάφεραν να συμμαζέψουν το χώρο. Στα πρανή χρειαζόταν ακόμη και τσουγκράνα.

«Δεν υπολογίζουν κανέναν και πετούν ό,τι βρουν, όπου βρουν, ενώ είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να έχουν τα απορρίμματά τους συγκεντρωμένα μέσα σε κούτες ή σακούλες. Πέρυσι έπεσαν κάποια πρόστιμα», ανέφερε η επιστάτρια, τα οποία, όπως εξήγησε, είναι πλέον στη δικαιοδοσία της, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ.

«Είναι θέμα παιδείας τόσο των εμπόρων, όσο και των πελατών», τονίζει ο Γιώργος Πανταλός. Ο ίδιος διαπιστώνει συνεχώς ότι καταναλωτές βάζουν όσα έχουν ψωνίσει σε μια σακούλα και πετούν τις υπόλοιπες, είτε καθοδόν, είτε δίπλα από το παρκαρισμένο όχημά τους. «Πάρα πολλές φορές σημειώνονται ατυχήματα, ωστόσο, με τις πεταμένες σακούλες», προσθέτει, την ίδια ώρα που σημειώνονται και ατυχήματα με αυτοκίνητα τη στιγμή που επιχειρούν οι οδηγοί τους να φύγουν από τις πεζούλες.

«Έχουμε σπρώξει πολλά αυτοκίνητα, ιδίως κάθε Σάββατο», σημειώνει.

ΕΠΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ

Μπόχα, νεύρα και φασαρία

«Κάνω το χωροφύλακα. Γίναμε νευρασθενικοί και από την ηχορύπανση», αναφέρει ο κ. Θρασύβουλος Τζατζαλιάρης. «Ξέρετε τι είναι να ξυπνάς δύο φορές την εβδομάδα από τις 4 τα ξημερώματα από τη φασαρία; Τα αυτοκίνητά τους τα παρκάρουν μέσα στα γκαζόν και στις μπασκέτες που παίζουν τα παιδιά μας. Κλείνουν ακόμη και τα παγκάκια. Τα ψαρόζουμα τρέχουν όλη μέρα μέσα στις σχάρες ομβρίων και όταν δε βρέχει η μπόχα αναδίδεται παντού. Της Πέμπτης η λαϊκή πραγματοποιείται 25 χρόνια, ενώ του Σαββάτου 10 χρόνια», σημειώνει και τονίζει πως θα μαζέψουν υπογραφές για να φύγει από την περιοχή τους.

«Είναι αδικαιολόγητο να γίνεται η λαϊκή τόσα χρόνια και να μην αλλάζει χώρο, όπως προβλέπεται», αναφέρει ο καταστηματάρχης κ. Γιώργος Λαντζουράκης, που βρίσκεται στην περιοχή από το 1978. Υπενθύμισε ότι το οικόπεδο Λυδάκη, όπου αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο τμήμα της λαϊκής, είχε προβλεφθεί ως χώρος πρασίνου.

«Κι όμως παραμένει η λαϊκή, αλλά και τα βράδια γίνονται αγώνες οχημάτων, με τα τζάμια να τρίζουν και τους κατοίκους να χάνουν τον ύπνο τους», συμπληρώνει.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News