default-image

Ανοίγει το Αγροτικό Μουσείο στο Πισκοπιανό

Κρήτη
Ανοίγει το Αγροτικό Μουσείο στο Πισκοπιανό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2015 το Αγροτικό Μουσείο στο Πισκοπιανό Χερσονήσου θα υποδέχεται ξανά τους επισκέπτες του ως και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Tο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988 και στεγάζεται σε πετρόκτιστη φάμπρικα του 19ου αι. και διώροφο οίκημα (δωρεές της οικογένειας Παρλαμά).

Οι Συλλογές του Μουσείου είναι θεματικά διαρθρωμένες (πατητήρι, ρακοκάζανο, φούρνος, αγροτικά εργαλεία, κρητικό σπίτι, σιδεράδικο, βαρελάδικο, μαραγκούδικο, ελαιοτριβείο, υφαντά και εργαλεία υφαντικής), με άξονα την ύπαιθρο της Κρήτης και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον όψιμο 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αι. Το 2011, μετά από μια εκτεταμένη ανακαίνιση και επέκταση (με τη συνδρομή του ΠΕΠ Κρήτης), το Μουσείο απέκτησε πτέρυγες υφαντικής με υφαντά από τις Συλλογές της Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη.

«Όλα αυτά θα τα συναντήσει ο επισκέπτης στο Αγροτικό Μουσείο στο Πισκοπιανό Χερσονήσου της Κρήτης, το οποίο έχει πετύχει μια εντυπωσιακή αρμονική σύζευξη του παρελθόντος με το παρόν. Το ταξίδι στον χρόνο της αγροτικής ζωής, την οποία έχει ξεχάσει ο κάτοικος της πόλης, υποστηρίζεται από οθόνες αφής και επιτοίχιες προβολές βίντεο, με πλούσιο εποπτικό υλικό που δίνουν στον επισκέπτη επιπλέον πληροφορίες και τη σχετική τεκμηρίωση», (Απόστολος Λακασάς, Καθημερινή, Αρχείο Πολιτισμού).

Επιπλέον, το Μουσείο είναι προσβάσιμο στα Α.Μ.Ε.Α., διαθέτει μικρό πωλητήριο, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και χώρους ανάπαυσης με θέα στον κόλπο της Χερσονήσου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη-Σάββατο 10:00 - 18:00 (Τρίτη, Κυριακή & αργίες κλειστό).

Η τιμή του κανονικού εισιτηρίου είναι 4€, του μειωμένου 3€, ενώ σχολικές ομάδες, και παιδιά κάτω των 12 ετών έχουν ελεύθερη είσοδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News