default-image

Η Κρήτη στο τραπέζι των Σαλονικιών

Κρήτη
Η Κρήτη στο τραπέζι των Σαλονικιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε σχεδόν στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Κι όμως η... αφθονία της Κρήτης βρίσκεται στο τραπέζι των Θεσσαλονικιών. Παραδοσιακά προϊόντα του νησιού μας, αλλά και οπωροκηπευτικά όχι μόνο υπάρχουν στην αγορά της συμπρωτεύουσας, αλλά και υποστηρίζονται με τον καλύτερο τρόπο.

Η "Νέα Κρήτη" σε ένα οδοιπορικό στην πόλη διαπίστωσε τόσο την ποικιλία που υπάρχει στα κρητικά τρόφιμα όσο και την αγάπη προς αυτά από τους ανθρώπους που τα προτείνουν. Είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι. Είτε είναι Κρητικοί ή Θεσσαλονικείς.

Γεμάτη κηπευτικά και παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης είναι η αγορά της Θεσσαλονίκης.

Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου συναντήσαμε ένα κρητικό κατάστημα και τρεις συμπατριώτες μας από Ηράκλειο και Χανιά. Βάλθηκαν να κεράσουν μια τσικουδιά. Η χαρά ήταν μεγαλύτερη όταν είπαμε μεταξύ μας από πού καταγόμαστε. Οι δύο από αυτούς και ειδικότερα ο Ηρακλειώτης Γιώργος Βαρβεράκης και ο Χανιώτης Πέτρος Κουβαριτάκης εργάζονται στο κρητικό κατάστημα με όλα τα παραδοσιακά καλούδια του νησιού μας. Ο τρίτος και συγκεκριμένα ο Μανόλης Κωνσταντουλάκης, που τρία χρόνια τώρα διαμένει στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής στη Γυμναστική Ακαδημία, παράλληλα με τη σχολή του εργάζεται λίγα μέτρα παραπέρα σε ένα κρητικό καφενείο.

Ο κ. Γιώργος Βαρβεράκης.
Ο κ. Μανόλης Κωνσταντουλάκης.

«Μας αγαπάνε εμάς τους Κρητικούς οι Θεσσαλονικείς. Μας τιμούν και στο κατάστημα και στο καφενείο», ανέφεραν.

Από γραβιέρες, κεφαλοτύρια, ξίγαλα, στάκες, σφακιανόπιτες, μαραθόπιτες, ξεροτήγανα, μέχρι μέλια, λάδι, ελιές, παξιμάδια, λουκάνικα, απάκια, σύγκλινα, ρακί και κρασί πωλούνται σε αφθονία στη Θεσσαλονίκη από το εν λόγω μαγαζί. Όπως μεταξύ άλλων και ξίδι, πετιμέζι, χοχλιοί, αμπελόφυλλα, βότανα, γλυκά του κουταλιού, κουκιά, καρύδια, ασκορδουλάκοι, σταμναγκάθι, αλλά και αλάτι! Κι όλα προϊόντα από την Κρήτη. Και του... πουλιού το γάλα από την Κρήτη μπορεί να βρει ο κάθε ντόπιος και επισκέπτης στη Θεσσαλονίκη και σε αρκετά άλλα καταστήματα της πόλης. Για παράδειγμα, δίκταμο από την Κρήτη συναντήσαμε στο κατάστημα του Θεσσαλονικιού Παναγιώτη Λιανού στο Καπάνι. «Έχει πολλά μαγαζιά με κρητικά προϊόντα», ανέφερε εξάλλου ο ίδιος.

Ο Παναγιώτης Λιανός στο κατάστημά του στο Καπάνι.

Κρητικό εστιατόριο στα Λαδάδικα

Εκεί στην αγορά, στο Καπάνι, όπου ουσιαστικά μοιάζει με τη 1866 του Ηρακλείου όμως σε πολύ μεγαλύτερη διάσταση, συναντήσαμε και τον Νίκο Μουρατίδη να πωλεί οπωροκηπευτικά. Δίπλα του ένας τεράστιος δίσκος με ένα βουνό από λαχταριστές κατακόκκινες ντομάτες. Πάνω σε αυτές μια ταμπελίτσα μαρτυρούσε επιδεικτικά τον τόπο προέλευσης. Και δεν ήταν άλλος από την Κρήτη. Όπως και σε πολλά άλλα προϊόντα παραδίπλα, που τρυφερότατα όπως ήταν και καμαρωτά για την προέλευσή τους έμοιαζαν έτοιμα να καταβροχθιστούν από μικρούς και μεγάλους.

Ο Νίκος Μουρατίδης δίπλα στα κρητικά προϊόντα που πωλεί και λέει ότι είναι τα καλύτερα.

«Όλο το χειμώνα μόνο κρητικά προϊόντα δουλεύουμε. Τα κηπευτικά της Κρήτης είναι τα καλύτερα», τόνισε ο κ. Μουρατίδης, λέγοντας παράλληλα πως αν και η κίνηση σε όλα αυτού του είδους τα καταστήματα δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι, ωστόσο οι Θεσσαλονικείς πολύ προτιμούν τα κρητικά προϊόντα. Αξίζει να τονιστεί πως στα γνωστά Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης υπάρχει και κρητικό εστιατόριο και καθημερινά δεκάδες είναι οι λάτρεις της κρητικής κουζίνας που σπεύδουν να γευτούν τις νοστιμιές του νησιού μας.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News