default-image

Η ΕΛΑΝΚΟ απαντά για τα φυτοφάρμακα

Κρήτη
Η ΕΛΑΝΚΟ απαντά για τα φυτοφάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΑΣ λάβαμε και δημοσιεύουμε απάντηση σχετικά με τα δημοσιεύματα της "Νέας Κρήτης" και του neakriti.gr για τα φυτοφάρμακα και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των ανθρώπων της υπαίθρου και όχι μόνο.

Στην απάντησή της, η εταιρεία υπερασπίζεται τα σκευάσματα που διαθέτει στην αγορά, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτα για καρκινογενέσεις, λέγοντας μάλιστα ότι ορισμένα εξ αυτών κακώς εφαρμόζονται στα αμπέλια διότι δεν είναι εγκεκριμένα για την χρήση αυτή.

Η απάντηση της εταιρείας έχει ως εξής:

«Αγαπητοί,

Με αφορμή αναφορές και δημοσιεύματα στην Κρήτη, σχετικά με τις επιπτώσεις σκευασμάτων της εταιρείας μας σε αμπελουργικές περιοχές, θα ήθελα να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Σχετικά με τα σκευάσματα που περιέχουν τη δ.ο. chlorpyrifos methyl, δηλαδή τα DURSBAN 750 WG 480 EC σας ενημερώνουμε ότι δεν είναι εγκεκριμένα για χρήση στο αμπέλι, επομένως αν εφαρμόζονται κακώς εφαρμόζονται. Παρ' όλα αυτά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ούτε τα σκευάσματα DURSBAN 480 EC, DURSBAN 750 WG έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτα καρκινογένεσης.

Σχετικά με το σκεύασμα που περιέχει τη δ.ο. chlorpyrifos methyl, δηλαδή το RELDEN 225 EC, σας ενημερώνουμε ότι δεν είναι ύποπτο καρκινογένεσης.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω σας παραπέμπουμε στην υπουργική απόφαση του ελληνικού υπουργείου για την ταξινόμηση και σήμερα του σκευάσματος, σύμφωνα με την οποία δε χαρακτηρίζεται ως ύποπτο καρκινογένεσης (παρ. πρωτ. 0945/122867/02.10.2014).

Επίσης στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στα τελικά συμπεράσματα η δ.ο. chlorpyrifos methyl δεν κατηγοριοποιείται ως ύποπτη καρκινογένεσης.

http://ec.europa.eu/sanco pesticides/public/index.cfm?event=activesubstance.detail&language=EN&selectedID=1131

Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι στις μελέτες που έχουν υποβληθεί στις ελληνικές Αρχές, καθώς και στις Αρχές της Ε.Ε. και αφορούν στην επίδραση της δ.ο. chlorpyrifos methyl, στην ανθρώπινη υγεία δεν αναφέρεται πουθενά ότι η δ.ο. μπορεί να είναι ύποπτη καρκινογένεσης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η πολύ χαμηλή δόση θνησιμότητας της δ.ο. (από στόματος σε αρουραίους LD50=2814mg/Kgr).

Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη χρήση και εφαρμογή των φ.π. πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι όροι της ορθής χρήσης και τα όσα αναφέρονται στην ετικέτα. Επίσης πρέπει να τηρούνται αυστηρότατα τα όσα αναφέρονται τόσο στο εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΦΕΚ, αριθμ. 8197/90920/1.9.13), όσο και στην Οδηγία-Πλαίσιο 2009/128/ΕΚ για τις αποστάσεις, τη χρήση ακροφυσίων μειωμένης αερομεταφοράς του ψεκαστικού νέφους, την έγκαιρη προειδοποίηση των περιοίκων κ.ά., τα οποία συμβάλουν στην αποτελεσματική εφαρμογή των φ.π., αλλά και στην προστασία ων ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουμε να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να παρέχουμε πληροφόρηση και καθοδήγηση στους Έλληνες παραγωγούς, ώστε να αποφεύγεται η κακή χρήση των φ.π. και η απαραίτητη φυτοπροστασία τους να μην έχει δυσμενείς συνέπειες.

Ολοκληρώνοντας σας ενημερώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση του καθενός για την παροχή κάθε πληροφορίας για την ασφαλή χρήση των σκευασμάτων της εταιρείας μας.

Από την άλλη μεριά η άκριτη και χωρίς αποδείξεις δυσφήμηση των σκευασμάτων μας μας αναγκάζει να επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Με εκτίμηση, Κώστας Δήμιζας,

υπεύθυνος τμήματος Εγκρίσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News