Κρήτη

Πενταμόδι: Ανησυχία για ασθένειες από τη χρήση φυτοφαρμάκων

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Πενταμόδι Μαλεβιζίου, με τους κατοίκους να τρέμουν μπροστά στις σοβαρές ασθένειες που καταγράφονται στον τοπικό πληθυσμό το τελευταίο διάστημα, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

Τα κρούσματα μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται, με τους φόβους και την αγωνία πως κάτι δεν πάει καλά να μεγαλώνει το γεγονός ότι παρουσιάζονται κυρίως σε οικογένειες που μένουν κοντά σε αμπέλια και χωράφια, τα μέλη των οποίων είναι τα περισσότερα άρρωστα.

Τα κρούσματα όμως, εκτός από τους κατοίκους, έχουν θορυβήσει και τον Πολιτιστικό Σύλλογο, που προσπαθεί με τη βοήθεια επιστημόνων να βρει απαντήσεις. Και παράλληλα να προειδοποιήσει τους αγρότες για τους κινδύνους που απειλούν πρώτα από όλα τους ίδιους.

Την ίδια στιγμή, σήμα κινδύνου στους καλλιεργητές και όλους τους πολίτες για τις ολέθριες επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στέλνουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά την υγεία τους να κινδυνεύει και εκείνοι να μην μπορούν να κάνουν τίποτα.

«Στο χωριό έχουν εκδηλωθεί πάρα πολλές περιπτώσεις ανίατων ασθενειών», είπε ο παιδοχειρουργός και κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Πετράκης, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως «όλα τα μέλη οικογενειών που κάθονται πολύ κοντά στα αμπέλια είναι άρρωστα».

Ο καθηγητής Χημείας και επίσης κάτοικος της περιοχής Γιώργος Βασιλικογιαννάκης τονίζει ότι «τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνα και προκαλούν ένα σωρό προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία». Από τη μεριά τους ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταμοδίου Γιάννης Γιαμαδάκης επισημαίνει ότι «θα πρέπει να γίνεται μια ορθή χρήση ώστε να μην κινδυνεύουν ούτε εκείνοι που τα χρησιμοποιούν, αλλά ούτε το περιβάλλον και οι άνθρωποι».

Μετά και τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει το όλο ζήτημα, την Κυριακή στις 7 το βράδυ, στα πλαίσια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο παλιό σχολείο στο Πενταμόδι, ειδικοί επιστήμονες θα είναι εκεί για να απαντήσουν σε κάθε ερώτημα, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν μια πλήρη ενημέρωση γύρω από το επίμαχο ζήτημα. Οι ομιλίες, όπως τόνισε η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταμοδίου Νεκταρία Κοκκινάκη, χωρίζονται σε τρεις άξονες: Οι επιπτώσεις που έχουν τα φάρμακα αυτά στην υγεία μας, οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτά.

(Φωτογραφία: kritipoliskaihoria.gr, Αντώνης Γενναράκης)

Σχόλια