Κρήτη

Τρόμος στην Κρήτη για το ΦΠΑ

Με αγωνία και τρόμο παρακολουθεί ο τουριστικός και επιχειρηματικός κόσμος της Κρήτης, καθώς επίσης και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, το θρίλερ των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τις αλλαγές στο ΦΠΑ...

Τα σενάρια που διαρρέονται και κυκλοφορούν, όπως παρατίθενται αναλυτικά και στη σελίδα της Οικονομίας, πολλά. Μέχρι στιγμής, σε ένα ατέρμονο παιχνίδι της κολοκυθιάς, παραμένει άγνωστο το πού θα κάτσει ακριβώς η μπίλια των αλλαγών! Φαίνεται ξεκάθαρα όμως πως πάμε ολοταχώς σε μεγάλες αυξήσεις του ΦΠΑ τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση. Αυξήσεις που θα σκάσουν σαν... ναπάλμ στην τουριστική οικονομία του νησιού!

Πρακτικά, όπως επισημαίνουν στη "Νέα Κρήτη" οι εκπρόσωποι από τους κλάδους που θα θιγούν, μιλάμε για κατεδάφιση όλης της τουριστικής ανόδου που με πολύ κόπο και προσπάθεια χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες, το νησί ολόκληρο ως τουριστικός προορισμός και τουριστική "ναυαρχίδα" της χώρας, θα κληθεί να ριχτεί στον πόλεμο του ανταγωνισμού, όπως κάποτε οι Χριστιανοί κόντρα σε λιοντάρια στις ρωμαϊκές αρένες.

Διότι πώς αλήθεια να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί οι ξενοδόχοι της Κρήτης με ΦΠΑ στη διαμονή στο 18% απέναντι στο 4-5% γειτονικών ανταγωνιστικών χωρών. Ή στο 0% ΦΠΑ που έχουν π.χ. τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία;

Είτε ο ΦΠΑ στη διαμονή εκτοξευτεί στο 18%, όπως είναι το πιο ζοφερό σενάριο, είτε στο 13%, οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι με βάση τις επίσημες μελέτες και εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ θα σημάνει από την επόμενη τουριστική σεζόν στην Κρήτη ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% που ισχύει σήμερα στο 13%:

Μείον το λιγότερο 500.000-600.000 τουρίστες για την ερχόμενη τουριστική σεζόν. Προσθήκη περί 20.000 κατοίκων του νησιού στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ! Απώλεια τουριστικών εσόδων κατά 7-8%. Αριθμοί που μαυρίζουν τις σκέψεις και σοκάρουν!

Οι παραπάνω απώλειες αφορούν μονάχα στο νησί μας. Πανελλαδική ο διπλασιασμός του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε απώλεια 2,5 εκατομμυρίων τουριστών, σε μείωση του ΑΕΠ κατά 2% και, τελικά, σε απώλεια εσόδων ύψους 2,8 δισ. ευρώ!

Το ακόμα χειρότερο, όμως, είναι πως οι τουρίστες που θα χαθούν για την Ελλάδα ή για την Κρήτη θα καταλήξουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ανταγωνίστριες χώρες και προορισμούς...

"Ταφόπλακα" στην εστίαση

Σε αναμμένα κάρβουνα βεβαίως δεν κάθονται μόνο οι ξενοδόχοι της Κρήτης. Ο τρόμος έχει απλωθεί στον ευρύτερο τουριστικό και επιχειρηματικό κλάδο διότι - λες και δε φτάνει η μία "βόμβα" με την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, στα σκαριά, στα πλαίσια της συμφωνίας με τους δανειστές, βρίσκεται κι άλλο "χτύπημα". Δεν είναι άλλο από την αύξηση του ΦΠΑ και στο κομμάτι της εστίασης. Δεν πάνε πάνω από 2 χρόνια από τους πανηγυρισμούς ανακούφισης και δικαίωσης που είχαμε σε όλη τη χώρα, και εδώ στην Κρήτη για τη μείωση του φόρου στην εστίαση από 23% σε 13%.

Η μείωση έφερε άλλη ώθηση και δυναμική στον έντονα δοκιμαζόμενο από τη κρίση κλάδο στο νησί μας. Οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν περαιτέρω μείωση ώστε να ο τόπος μας να γίνει πιο ανταγωνιστικός απέναντι σε άλλους προορισμούς που, όπως και με τα ξενοδοχεία, έτσι και στην εστίαση έχουν πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές (Τουρκία 8%, Ισπανία 10%, Ιταλία 10%, Γαλλία 10%).

Αντί μείωσης, οι άνθρωποι που μετά κόπων και βασάνων κρατούν τις επιχειρήσεις τους κόντρα σε κρίση, φορολογία, γραφειοκρατία κ.τ.λ. βλέπουν προ των πυλών αύξηση!

Και εδώ κυκλοφορούν διάφορα σενάρια. Το χειρότερο μιλάμε για επιστροφή του ΦΠΑ στο καταστροφικό 23%. Το "καλύτερο" προβλέπει αύξηση της τάξης του 2%, από 13% που είναι σήμερα σε 15%.

Το μόνο που θα αλλάξει, ανάλογα με την αύξηση, όπως σχολιάζουν καυστικά οι επιχειρηματίες της εστίασης, είναι το βάρος της "ταφόπλακας". Αυτή όμως είναι δεδομένη!

Ακόμα και με αύξηση 2% η απώλεια της κίνησης και του τζίρου θα είναι μεγάλη στα καταστήματα εδώ στην Κρήτη. Αν συνδυάσει κανείς και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών ετησίως, που θα έρθει από την άλλη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, αντιλαμβάνεται εύκολα τη "χασούρα" που θα υπάρξει για τον ευρύτερο κλάδο της εστίασης.

Έκκληση ΣΕΠΟΑ

Τον παραλογισμό των σκέψεων για αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση έθεσε γλαφυρά προς την κυβέρνηση και προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), του οποίου μάλιστα σχετική αφίσα διαμαρτυρίας φιγουράρει τις τελευταίες ημέρες στα καταστήματα εστίασης ανά το νησί.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση απεδείχθη ένα λάθος μέτρο με αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την οικονομία και το κράτος. Ένα μέτρο που στέρησε από τον κλάδο τη δυνατότητα ανάπτυξης και μείωσε τα περιθώριά του για ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας. Σας ζητούμε να μην κάνετε κι εσείς το ίδιο λάθος», ανέφερε ο ΣΕΠΟΑ ,επισημαίνοντας: «Ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωση σε έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο, που βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία χρόνια και που εντέλει απευθύνεται στον πιο φτωχό καταναλωτή της νότιας Ευρώπης, σε ανέργους και στα πιο χαμηλά εισοδήματα. Θα οδηγήσει πάνω από 120.000 εργαζομένους στην ανεργία, με τις όποιες κοινωνικές και δημοσιονομικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται, επιβαρύνοντας τον ΟΑΕΔ με αρκετά εκατ. ευρώ/έτος.

Θα προκαλέσει αύξηση τιμών και στα τουριστικά πακέτα, θα πλήξει τον τουρισμό μας. Θα πλήξει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας και θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση».

Μαρία Αντωνακάκη: «Αδικία και παραλογισμός»

Να αφουγκραστεί τη λογική, να προστατεύσει τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την αγορά, αλλά σε τελική ανάλυση και το ίδιο το καταναλωτικό κοινό κάλεσε μέσω της "Νέα Κρήτη" την κυβέρνηση η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Εστίασης-Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή.

«Ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε λογικό, καθώς δε θα πλήξει μόνο τον κλάδο της εστίασης, αλλά και το καταναλωτικό κοινό. Κοινό το οποίο ήδη βιώνει, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Θα πλήξει τις ασθενέστερες τάξεις και θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στον κλάδο μας», δήλωσε η κ. Αντωνακάκη-Χαλβατζή...

Νίκος Χαλκιαδάκης: «Καταστροφή για τον τόπο μας»

«Καταλαβαίνουμε τις εθνικές ανάγκες, την προσπάθεια συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά εδώ μιλάμε για ένα έγκλημα προ των πυλών. Τα σενάρια που υπάρχουν ως προς τις αλλαγές του ΦΠΑ είναι εφιαλτικά. Ακούγεται ακόμα και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή στο 18% από 6,5% που είναι σήμερα! Μιλάμε για τριπλασιασμό του ΦΠΑ, που θα είναι πραγματικά καταστροφικός για τον τόπο μας!», ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά θα χάσουμε τελείως το ήδη δύσκολο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Αρκεί να σκεφτείτε πως σήμερα υπάρχουν ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί εδώ στη Μεσόγειο που ο ΦΠΑ είναι πολύ χαμηλότερος από το σημερινό δικό μας.

Στην Τουρκία ο ΦΠΑ στη διαμονή είναι μόλις 4%. Στα Κανάρια Νησιά είναι 0%. Στους περισσότερους ανταγωνιστικούς προορισμούς κυμαίνεται στο 4-5%. Ήδη δηλαδή, ακόμα και με το σημερινό 6,5%, έχουμε πρόβλημα και μειονέκτημα. Σκεφτείτε να εκτοξευτεί ο ΦΠΑ στο 18% ή και στο 13% για να πάρουμε ένα λιγότερο εφιαλτικό σενάριο».

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια