default-image

Στην Πυροσβεστική ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης

Κρήτη
Στην Πυροσβεστική ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιμάκιο της Κ.Ο. Ηρακλείου ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Συντυχάκη, πραγματοποίησε περιοδεία στους εργασιακούς χώρους του Πυροσβεστικού Σώματος του δήμου Ηρακλείου όπου συνομίλησε με την υπηρεσιακή διοίκηση και με τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα μέλη του κλιμακίου, από τη συζήτηση προέκυψε από τη μια πλευρά η ισχυρή βούληση των εργαζομένων για την παροχή αποτελεσματικής και άμεσης παρέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου καλείται λόγω αρμοδιότητας, και από την άλλη επισημάνθηκαν πολλά και πλέον χρόνια προβλήματα και ελλείψεις που τους δυσκολεύουν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι τα κύρια και πολύ σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου είναι η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιακών και των λειτουργικών αναγκών και η έλλειψη μόνιμου και εποχικού προσωπικού.

«Η συντήρηση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού γίνεται με τεράστια δυσκολία και πολλές φορές με δωρεές από τους τρίτους ή με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων.

Η υπηρεσία χρωστάει στους εργαζόμενους, σε μεγαλύτερο βαθμό στους εποχικούς εργαζόμενους, την πληρωμή των υπερωριών, των νυχτερινών προσαυξήσεων, και σε πολλούς μόνιμους υπάλληλους-εργαζόμενους την άδεια τους».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης ενημέρωσε τους εργαζόμενους και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος του Δήμου Ηρακλείου για τις θέσεις του κόμματος σχετικά με την πυροπροστασία των δασών και του δομημένου περιβάλλων αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις και αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ελληνικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, όπως πρόσφατα και επανειλημμένα αποτύπωσε στις δύο ερωτήσεις προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.

Παράλληλα βεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ θα συνεχίζει να παλεύει μαζί τους για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Οι δύο ερωτήσεις, που κατέθεσε ο βουλευτής στη Βουλή και αφορούν την αντιπυρική περίοδο η πρώτη και η δεύτερη τις εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών, παρατίθενται παρακάτω:

«Θέμα: "Λήψη μέτρων για τη νέα αντιπυρική περίοδο"

Η έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου βρίσκει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα σε δυσμενή θέση σχετικά με την ολοκληρωμένη προετοιμασία τους για την προστασία των δασών.

Η πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν στην υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων.

Εφάρμοσαν πολιτικές έντασης της εμπορευματοποίησης των δασών, εκχώρησης αρμοδιοτήτων για τη διαχείρισή τους σε μονοπωλιακούς ομίλους, με αντιλαϊκές-αντιδασικές αλλαγές στη νομοθεσία, με διαδικασίες-εξπρές για την "αξιοποίηση" των δασικών οικοσυστημάτων και υδάτινων πόρων από το κεφάλαιο, με ελλείψεις σε μόνιμο δασικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Στο Πυροσβεστικό Σώμα, ιδιαίτερα, την τελευταία πενταετία συρρικνώθηκαν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες πυρόσβεσης, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού, χωρίς να αναπληρώνονται από σταθερές σχέσεις στην υπηρεσία.

Εντατικοποιήθηκαν οι ήδη επιβαρυμένες συνθήκες κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των τραυματισμών και των θανάτων πυροσβεστών.

Οξυμμένα είναι τα προβλήματα σε υποδομές και εγκαταστάσεις, συνέπεια της υποβάθμισης της συντήρησης και επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με την ύπαρξη τριών κατηγοριών υπαλλήλων με διαφορετικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Υπάρχουν απλήρωτες ώρες υπηρεσίας καθώς και μεγάλος αριθμός χρωστούμενων ρεπό στο προσωπικό.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ απαιτείται σχεδιασμός για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συγχωνεύσει ή να καταργήσει πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια, να τα μετατρέπει σε εποχικά.

Εκχωρούνται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους, με συνέπεια τη διαφοροποίηση-κατηγοριοποίηση και εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών πυρασφάλειας και πυρόσβεσης.

Τα φτωχά λαϊκά στρώματα μαζί με τη διογκούμενη φορολογία των Δήμων επωμίζονται ήδη σε πολλούς Δήμους δημοτική φορολογία για την παροχή υπηρεσιών πυρόσβεσης, με τη δημιουργία εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων, την αγορά και συντήρηση του εξοπλισμού, καθώς και τη συνολικότερη λειτουργία.

Ο αντιπυρικός σχεδιασμός πρέπει να έχει στον προσανατολισμό του την πρόληψη, με την κατάλληλη οργάνωση των υποδομών και του έμψυχου υλικού των επίγειων δυνάμεων, που η συμβολή τους κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις δαπανούσαν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, για την ενοικίαση εναέριων μέσων και μάλιστα με μίσθωση μέσω ανάθεσης, από το νατοϊκό οργανισμό "NAMSA". Πρέπει να μπει τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Η ιδιοκτησία και η συντήρησή τους πρέπει να είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους, με την αξιοποίηση της επισκευαστικής βάσης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Είναι απαραίτητη η απορρόφηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών και η αύξηση του προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των βαθμίδων επιστημονικού, τεχνολογικού, εργατοτεχνικού, με μόνιμη και σταθερή υπηρεσία, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό, με τη χορήγηση των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ολοκληρωμένης προστασίας από κάθε είδους καταπατητές και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων και διατάξεων.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

1. Να καλύψει άμεσα όλες τις κενές θέσεις, με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των υπαρκτών αναγκών στην Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και τη Δασική Υπηρεσία στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων;

2. Να καθιερώσει σταθερές σχέσεις υπηρεσίας για όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος;

3. Την άρτια προετοιμασία των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης του κράτους και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου;».

Και η δεύτερη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Συντυχάκης:

«Θέμα: "Σταθερές υπηρεσιακές σχέσεις για όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής"

Η λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος με την ύπαρξη τριών κατηγοριών πυροσβεστών, με διαφορετικές υπηρεσιακές σχέσεις, αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συντελούν στην υποβάθμιση και συρρίκνωση του συστήματος πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.

Αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών τους, που δημιούργησαν διακρίσεις και αβεβαιότητα στις υπηρεσιακές σχέσεις του προσωπικού στην Πυροσβεστική.

Οι διακρίσεις αυτές εκδηλώνονται στο ωράριο εκτέλεσης της υπηρεσίας, στην ένταξη σε διαφορετικά μισθολόγια και ασφαλιστικά δικαιώματα, στην έλλειψη υπηρεσιακής εξέλιξης για τους συμβασιούχους πυροσβέστες, στην έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, στη διάρκεια πρόσληψης κατά την αντιπυρική περίοδο, στις διακρίσεις χορήγησης κανονικών αδειών, στη μη χορήγηση αδειών ανατροφής τέκνων κ.ά.

Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει ως συνέπεια και τη μειωμένη σύνθεση των πληρωμάτων, στην αντιμετώπιση των συμβάντων. Επιδεινώνει την εντατικοποίηση της υπηρεσίας κατά την εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αρκετοί τραυματισμοί έως και θάνατοι πυροσβεστών.

Όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν με νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αρχικά ανέθεσαν τη δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, ενώ αντίθετα κατάργησαν χιλιάδες θέσεις πυροσβεστών. Προχώρησαν στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, στην υποβάθμιση και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του.

Εκχώρησαν αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους Δήμους. Τα χιλιάδες κενά επιχειρείται κάθε χρόνο να καλύπτονται εκτός από τους επί θητεία πενταετείς πυροσβέστες και από εποχικούς συμβασιούχους πυροσβέστες, για λίγους μήνες, που δεν καλύπτουν ούτε καν την αντιπυρική περίοδο.

Η πολιτική αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση των υπηρεσιών πυρόσβεσης, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το λαό, αλλά και για τους ίδιους τους πυροσβέστες. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη μη εφαρμογή των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Είναι άμεση ανάγκη να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις πυροσβεστών με προσλήψεις και σταθερές υπηρεσιακές σχέσεις. Μέρος των προσλήψεων μπορεί να καλυφθεί από τους επί θητεία πενταετείς πυροσβέστες, καθώς και από τους εποχικούς συμβασιούχους πυροσβέστες που πληρούν τις προϋποθέσεις, με την κατάλληλη μάλιστα πρόσθετη εκπαίδευσή τους και με επικαιροποίηση των κριτηρίων ικανότητας για την πρόσληψή τους.

Επίσης για τους εποχικούς και τους επί θητεία πενταετείς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για πρόσληψη στην Πυροσβεστική, η κυβέρνηση οφείλει να τους προσλάβει με σταθερές υπηρεσιακές σχέσεις, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός,

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει, την κατηγοριοποίηση του προσωπικού της Πυροσβεστικής, έτσι ώστε να υπάρχει προσωπικό με σταθερή υπηρεσιακή σχέση, με τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

Θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες και αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, για την επάνδρωση των κενών θέσεων των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News